Jaki piec z podajnikiem

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Jaki piec z podajnikiem

Post autor: SUSPENSER »

kierownik pisze:Dzięki za odpowiedź.
Jeden z lokalnych instalatorów zaproponował mi na wstępnie kocioł Klimosz 20kW... Wzbudziło to moje wątpliwości, dlatego postanowiłem zapytać się tutaj.

Pod jakim względem Skam-p Plus byłby lepszy od Skam-p Premium w moim przypadku?
Czy do ogrzewania i podłogówki potrzebował będę skomplikowanej instalacji, aby wykorzystać optymalnie kocioł i przede wszystkim paliwo?

Pozdrawiam
Dawid
Plus ma palnik z mniejszym wyjściem paliwa od Premium, do tego jest wahliwy więc lepiej spala węgle spiekające.

Do grzejników i podłogówki może być dość prosta instalacja - najlepiej skontaktować ze mną instalatora - zwykle po krótkiej rozmowie telefonicznej instalacja ulega uproszczeniu a koszt jej wykonania maleje.

michaal85
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: michaal85 »

Jedna kwestia to wybor instalacji, ale warto tez mieć jakas sprawdzona ekipe do ktorej można się zwrocic w razie problemow. Ja mam zaufanie do http://www.prbrembud.pl/. Przy awarii instalacji gazowej zlosilem się do nich i musze przyznac ze naprawa przebiegla naprawde sprawnie, a jednoczesnie nie wydalem fortuny

kierownik
Początkujący
Początkujący

Post autor: kierownik »

Ogrzewanie to tylko podłogówka i CWU. Z tego co widziałem i czytałem to statwałbym chyba na system otwarty, pompa dla podłogówki, pompa dla CWU, zawór mieszający 3 lub 4d i rozdzielacz podłogówki, naczynie wyrównawcze i tyle.
Jak cenowo kształtuje się zakup takiego pieca? W internecie można spotkać dość dużą rozpiętość cenową.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

kierownik pisze:Dzięki za odpowiedź.
Jeden z lokalnych instalatorów zaproponował mi na wstępnie kocioł Klimosz 20kW... Wzbudziło to moje wątpliwości, dlatego postanowiłem zapytać się tutaj.

Pod jakim względem Skam-p Plus byłby lepszy od Skam-p Premium w moim przypadku?
Czy do ogrzewania i podłogówki potrzebował będę skomplikowanej instalacji, aby wykorzystać optymalnie kocioł i przede wszystkim paliwo?

Pozdrawiam
Dawid
U instalatorów to raczej standard a najlepiej jak uda im się wcisnąć 25kW na 120m :)
Plus od Premium różnią się palnikami.
W Plusie masz jak dla mnie "papierowy" palnik Ardeo ktoś może twierdzić co innego a w Premium żeliwny APPM-1 Ewmara, teraz już nawet z literką 'd'.
Instalacja może być w miarę prosta i dobrze działać i może być skomplikowana i też dobrze działać :)
Zależy ile masz na nią do wydania i co Ci się marzy.

kierownik
Początkujący
Początkujący

Post autor: kierownik »

Co mi się marzy? Bezproblemowa, ekonomiczna kotłownia działająca chociaż częściowo w automacie, tj dobierając parametry pracy kotła i osprzętu do aktualnych warunków pogodowych.
W domu bywam codziennie, więc jestem w stanie mimo automatyki kontrolować wszystko. Nie jestem zwolennikiem przerostu formy nad treścią i nawiązując do tego chciałbym wybrać kocioł i jego osprzęt.
Jedyną ciekawostką, nad którą bym się zastanawiał to możliwość podglądu działania układu przez internet.
Wydać chciałbym tyle, abym za rok nie musiał niczego modyfikować przez wcześniejsze oszczędności...

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

kierownik pisze:Ogrzewanie to tylko podłogówka i CWU. Z tego co widziałem i czytałem to statwałbym chyba na system otwarty, pompa dla podłogówki, pompa dla CWU, zawór mieszający 3 lub 4d i rozdzielacz podłogówki, naczynie wyrównawcze i tyle.
Jak cenowo kształtuje się zakup takiego pieca? W internecie można spotkać dość dużą rozpiętość cenową.
W takim razie polecam:

1) RBR Ekouniwersal ze sterownikiem eCOAL [intrernetowym] 12 kW w cenie 8 100 zł [VAT 23%]

2) Skam-P Plus ze sterowanikiem SPP + BET [internetowym] 12 kW w cenie 6 900 zł [VAT 23%]

dullos
Początkujący
Początkujący

Post autor: dullos »

witam, przyglądam sie temu tematowi już troche czasu bo sam stoję przed wymianą pieca zasypowego na węgiel działającego z grawitacją, na taki z podajnikiem.

Mam dom z lat 50, podpiwniczony, pokoje wys. ponad 3m, ogrzewane 1 piętro 110m2 + 2 pokoje na górze ok 30m2 (wszystko ok 140m2), okna powymieniane, dach ocieplony wełną 15 ale budowany systemem cegła-pustka-cegła, gdzie przez ściany bardzo ciepło ucieka... W zimie trzeba palić cały czas bo inaczej po 3-4h temperatura spada do 18stopni.
W kuchni stoi piec kaflowy którym czasem też przepalałem, daje dużo ciepła ale ciepło nie rozchodzi się po całym domu...

Chciałbym założyć piec z podajnikiem bez rusztu awaryjnego.

Ze strony cieplowslasciwe wychodzi mi że potrzebuje 17kw...

Brałem pod uwagę piec ogniowo eko 1,6, ale ostatnio też rozważam opcje polecane tutaj czyli RBR Ekouniwersal 17kw albo SKAM-P Plus 17kw.

Ale zastanawia mnie jedna kwestia:

Lepiej kupić piec z podajnikiem ciut słabszy (np 12kw w moim przypadku) i palić w nim mocniej czy lepiej np 17kw a palić w nim słabiej?

I jak ma się sprawa z wielkością komina w przypadku tych pieców? Mam 14x14 komin, obecnie wykorzystywany był miarkownik ciągu i na węglu dobrze się to sprawdzało... Komin oglądał kominiarz i mówił że nie ma się czego obawiać... Ale jak Wy to widzicie, bo komin wg instrukcji powinien być troche większy...

dullos
Początkujący
Początkujący

dodam jeszcze że mój instalator trzyma się zdania że najlepszą opcją było by zamontowanie tłokowca protech karo duo 18,5kw ze sterownikiem pokojowym. On już kilka takich zamontował i użytkownicy je chwalą... Palą i groszkiem i miałem, także wychodzi to ok

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

dullos pisze:dodam jeszcze że mój instalator trzyma się zdania że najlepszą opcją było by zamontowanie tłokowca protech karo duo 18,5kw ze sterownikiem pokojowym. On już kilka takich zamontował i użytkownicy je chwalą... Palą i groszkiem i miałem, także wychodzi to ok
Instalator pewnie ma dobrą kasę z tego kotła i dlatego poleca.
Ja mam w ofercie jednego tłoka i nawet się do niego nie przyznaję żeby nie narobić komuś problemów i sobie.
Jeśli masz komin murowany lepiej wziąć troszkę mniejszy kociołek mocą, będą troszkę wyższe temp. spalin i komina nie wykończysz.
Dorzuciłbym jeszcze z 15cm wełny na strop.
Co do przekroju będzie ok.

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

dullos pisze:dodam jeszcze że mój instalator trzyma się zdania że najlepszą opcją było by zamontowanie tłokowca protech karo duo 18,5kw ze sterownikiem pokojowym. On już kilka takich zamontował i użytkownicy je chwalą... Palą i groszkiem i miałem, także wychodzi to ok
Komin 14x14 będzie w porządku bo tyle podają DTR-ki przy kotłach 17 kW.

Tłokowców regulowałem kilka różnych marek i żadnego bym nie chciał do domu, a miałem już przypadek tak wnerwionego użytkownika, że wywalił kilku letniego tłoka i zamontował RBR-a - od tamtej pory skończyły się jego problemy, a parapety i podwórko nie są już upstrzone sadzą.

Przy takim domu wziąłbym 17 kW z dobrą regulacją mocy, czyli odpowiednim palnikiem i sterownikiem, 12 kW bym nie ryzykował bo gdy trafi się "twardszy" lub bardziej spiekalny węgiel może być problem z dogrzaniem domu.

Sterownik pokojowy nie jest potrzebny - wystarczy czujnik temp. pokojowej, a sterownikiem internetowym i tak zdecydowanie lepiej się operuje.

dullos
Początkujący
Początkujący

wydaje mi się że mój Instalator może troche mieć z tego kotła ale nie wiele. Ale jest tak że bywa on u mnie kilka razy w roku i myślę że problemów raczej sobie nie chciałby robić. Polecenie tego karo duo było głównie temu że mógłbym troche taniej wyjść paląc albo samym miałem albo mieszanką miał-groszek - ma tak u rodziców i mówi że kocioł się sprawdził, dlatego go montuje. Dlatego też tutaj na forum pytam jak Wy to widzicie? Mogę się uprzeć na jakiś konkretny model, ale muszę jakiś argument mieć na to...

Myślałem swego czasu o kotle ogniwo - opcja 1,6kw.
Wiem że to są 2 różne opcje, ale jak ma się ten kocioł w porównaniu do tego protecha pod kątem awaryjności, problemów i kosztów opału?

Może ewentualnie coś polecicie?
Niższe opcje mocowe to 1,2 ale to już może być za mało bo mieszkam w domu gdzie dużo ciepła ucieka i przez to zapotrzebowanie jest ciągłe...

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

dullos pisze:wydaje mi się że mój Instalator może troche mieć z tego kotła ale nie wiele. Ale jest tak że bywa on u mnie kilka razy w roku i myślę że problemów raczej sobie nie chciałby robić. Polecenie tego karo duo było głównie temu że mógłbym troche taniej wyjść paląc albo samym miałem albo mieszanką miał-groszek - ma tak u rodziców i mówi że kocioł się sprawdził, dlatego go montuje. Dlatego też tutaj na forum pytam jak Wy to widzicie? Mogę się uprzeć na jakiś konkretny model, ale muszę jakiś argument mieć na to...

Myślałem swego czasu o kotle ogniwo - opcja 1,6kw.
Wiem że to są 2 różne opcje, ale jak ma się ten kocioł w porównaniu do tego protecha pod kątem awaryjności, problemów i kosztów opału?
Gdy będziesz miał ślimakowy nie będzie musiał bywać w ogóle.

Argument główny za ślimakowym to wyższa sprawność [do 94,3%] przekładająca się na mniejsze zużycie węgla, do tego regulacja mocy w szerokim zakresie niemalże bez straty sprawności, tłokowy jest praktycznie jednomocowy i schodząc w dół z mocy nominalnej [a tej może będzie potrzeba przez kilka dni w roku gdy zimą będzie -20*C] maleje sprawność [wynika to z budowy paleniska].

Dlatego trudno ustawić taki kocioł przy małym odbiorze ciepła bo albo się przegrzewa albo wygasa, a o grzaniu CWU latem można zapomnieć.

Podsumowując ślimakowy spali mniej, jest łatwiejszy w sterowaniu, ma szeroki zakres regulacji mocy i można nim grzać samą CWU latem .

W obu rodzajach można palić miałem.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

SUSPENSER pisze: Gdy będziesz miał ślimakowy nie będzie musiał bywać w ogóle.

Argument główny za ślimakowym to wyższa sprawność [do 94,3%] przekładająca się na mniejsze zużycie węgla, do tego regulacja mocy w szerokim zakresie niemalże bez straty sprawności, tłokowy jest praktycznie jednomocowy i schodząc w dół z mocy nominalnej [a tej może będzie potrzeba przez kilka dni w roku gdy zimą będzie -20*C] maleje sprawność [wynika to z budowy paleniska].

Dlatego trudno ustawić taki kocioł przy małym odbiorze ciepła bo albo się przegrzewa albo wygasa, a o grzaniu CWU latem można zapomnieć.

Podsumowując ślimakowy spali mniej, jest łatwiejszy w sterowaniu, ma szeroki zakres regulacji mocy i można nim grzać samą CWU latem .

W obu rodzajach można palić miałem.
Potwierdziłeś tylko to co powiedziałem koledze przez telefon :)
Ten o którym piszesz nie załapie się ze względu na warunki do dopłat ( zapoznałem się ).

dullos
Początkujący
Początkujący

Dzięki Panowie za mądre i potwierdzone doświadczeniem słowa, wybór póki co padł na RBR-Ekouniwersal 12kw, jest jeszcze kilka kwestii do dogrania ale mam nadzieje że taki kocioł uda się założyć :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

dullos pisze:Dzięki Panowie za mądre i potwierdzone doświadczeniem słowa, wybór póki co padł na RBR-Ekouniwersal 12kw, jest jeszcze kilka kwestii do dogrania ale mam nadzieje że taki kocioł uda się założyć :) Pozdrawiam
To Twój wybór a kocioł spełnia wszystkie warunki do dopłaty.
W sobotę wybieram się do Mszany między Wodzisławiem a Jastrzębiem,( tam też mają fajne warunki na dopłaty ) obejrzeć kilka domków, dogadanie z inwestorami i jedziemy instalować :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”