najlepszy smar do zawiasów

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

adam_krakow
Aktywny
Aktywny

najlepszy smar do zawiasów

Post autor: adam_krakow »

jaki jest wg was najlepszy smar do zawiasów? Bo próbowałem już kilku i jakoś tak, żaden nie działa wystarczająco długo i po jakimś czasie drzwi znowu skrzypią..

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: najlepszy smar do zawiasów

Post autor: Interno »

Skrzypienie zawiasów to nie zawsze wina braku czy też użycie nie odpowiedniego smaru.
Tarcie potrafi wycisnąć każdy smar jeśli zawiasy nie są ustawione w pionie i poziomie.
Zawiasy z wkładkami lub podkładkami teflonowymi nie wymagają smarowania a jeśli już to preparat musi być odpowiedni zarówno dla tworzywa jak i metalu.
Przy tarciu metal o metal polecam smar ceramiczny, litowy lub z dodatkiem dwusiarczku molibdenu / wolframu.

Arinue
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Arinue »

u mnie najlepiej się sprawdził nanoprotech home lubricant. Spsikujesz i problem an długo znika;)

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: theme »

Skrzypienie często też wywoływane jest przez zabrudzenia przyklejające się do smaru. Ja najpierw czyszczę zawias z poprzedniego smaru specjalnym środkiem do usuwania takich rzeczy. Następnie upewniam się czy na 100% wszystko jest czyste - następnie nakładam nowy smar. Mi bardzo dobrze sprawdza się również biała wazelina techniczna (poza środkami o których pisze Interno)

RadosławT
Początkujący
Początkujący

Post autor: RadosławT »

Zawsze w domu powinien być Nanoprotech Home Lubricant. Tak jak kolega pisał wyżej- pomaga przy skrzypieniu zawiasów, zacięciach sprzętów i zamkach w drzwiach. To mój sposób na umiejętności złotych rączek ;) Spoko, warto go mieć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”