Mam pytanie w chwili obecnej jestem po remoncie łazienki i mam kabinę prysznicową ale teraz jest nowy pomysł i chciałbym
ją zamienić na prysznic bez brodzik więc mam pytanie czy mogę takową mieć jeżeli nie mam folli w płynie pod kafelkami w
łazience ? Czy może nie ma to większego znaczenia , dodam że ściany jak również podłoga jest w kafelkach .
łazienka izolacja ścian
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: łazienka izolacja ścian
Można ale radość będzie krótka.
W strefach tzw. mokrych powinna być izolacja pod płytkami.
Tam natomiast ,gdzie woda będzie wprost płynęła po ścianach i podłodze izolacja jest wprost niezbędna w jak najlepszym wykonaniu.
W strefach tzw. mokrych powinna być izolacja pod płytkami.
Tam natomiast ,gdzie woda będzie wprost płynęła po ścianach i podłodze izolacja jest wprost niezbędna w jak najlepszym wykonaniu.
A jeżeli zastosuje niski brodzik ale bez kabiny tzn tył kabiny to będą kafelki a przód szklane drzwi ? czy będzie to lepszy wybór i bezpieczniejszy niż pierwszy ?
Pod kafelkami powinna być izolacja.oba3 pisze:A jeżeli zastosuje niski brodzik ale bez kabiny tzn tył kabiny to będą kafelki...
Oczywiście ,że jakiś czas może to wszystko funkcjonować.
Co się będzie działo pod kaflami czy też w ścianie to zależy od wielu czynników: rodzaj kleju , jak dokładnie wypełniono przestrzeń pod płytkami, jaka dokładnie i czym wykonano fugowanie, czy wykonano impregnacje fug, z jakiego materiału jest ściana, ile czasu poświęcimy na mycie-czyszczenie-konserwację ścian podczas eksploatacji.
Zgadzam się, szczególnie klej powinien by dobrej jakości, warto wydac wiecej, wiem z wlasnego doświadczenia ze to się zwroci w przyszłości
Bez izolacji folią w płynie przed położeniem płytek, nawet najlepszy klej i najdroższa fuga nic nie dadzą. Budynki pracują, tworzą się mikro rysy, w które wnika woda, a jak właściciel się zorientuje, że coś się dzieje, to już cała łazienka do remontu. Dobrze, jeżeli nie zdąży rozwinąć się grzyb.