Wymiana ogrzewania w domu jednorodzinnym ok. 120m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wymiana ogrzewania w domu jednorodzinnym ok. 120m2
witam. chciałbym wymienić ogrzewanie w domu jednorodzinnym, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. dom ma blisko 40 lat, w chwili obecnej ogrzewany jest drewnem + węglem, a chciałbym, żeby ogrzewany był gazem. powierzchnia domu wynosi ok 120 m2 i znajduje się na 3 piętrach (2 piętra mieszkalne + coś na kształt piwnicy - kotłownia, kuchnia, wiatrołap). dom nie jest ocieplony, a ściany zewnętrzne mają grubość ok 40 cm i jest to raczej jakaś cegła dziurawka (czerwona).
jak już wspomniałem, chciałbym, żeby dom był ogrzewany gazem i rozmawiałem już z jednym fachowcem , który zaproponował mi piec dwufunkcyjny, kondensacyjny oraz grzejniki aluminiowe. czy tego typu instalacja sprawdzi się w takim domu? wiem, że istotny jest brak ocieplenia, ale to pozostaje na przyszły rok.
dziękuję z góry za wszelkie wypowiedzi.
jak już wspomniałem, chciałbym, żeby dom był ogrzewany gazem i rozmawiałem już z jednym fachowcem , który zaproponował mi piec dwufunkcyjny, kondensacyjny oraz grzejniki aluminiowe. czy tego typu instalacja sprawdzi się w takim domu? wiem, że istotny jest brak ocieplenia, ale to pozostaje na przyszły rok.
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Wymiana ogrzewania w domu jednorodzinnym ok. 120m2
Kolejność:
1. ocieplenie domu,
2. OZC celem doboru mocy kotła i grzejników,
3. zakup i instalacja kotła.
1. ocieplenie domu,
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
co to jest OZC?
wiem, że najpierw powinno się zacząć od zrobienie ocieplenia, ale muszę w tym roku wyremontować jedno z pięter, a bez wymiany instalacji c.o. ani rusz.
wiem, że najpierw powinno się zacząć od zrobienie ocieplenia, ale muszę w tym roku wyremontować jedno z pięter, a bez wymiany instalacji c.o. ani rusz.
http://www.tvp.info/18596737/wybuch-gaz ... szkodowanebiałas pisze:
jak już wspomniałem, chciałbym, żeby dom był ogrzewany gazem
Tak, jak pisał Greengaz, najpierw izolacja. Można ją wykonać etapami, tak jak instalację niecentralnego ogrzewania.wiem, że najpierw powinno się zacząć od zrobienie ocieplenia, ale muszę w tym roku wyremontować jedno z pięter, a bez wymiany instalacji c.o. ani rusz.
NC
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Obliczenie zapotrzebowania cieplnego.białas pisze:co to jest OZC?
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Główne straty ciepła to podłoga i wentylacja.białas pisze:witam. chciałbym wymienić ogrzewanie w domu jednorodzinnym, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. dom ma blisko 40 lat, w chwili obecnej ogrzewany jest drewnem + węglem, a chciałbym, żeby ogrzewany był gazem. powierzchnia domu wynosi ok 120 m2 i znajduje się na 3 piętrach (2 piętra mieszkalne + coś na kształt piwnicy - kotłownia, kuchnia, wiatrołap). dom nie jest ocieplony, a ściany zewnętrzne mają grubość ok 40 cm i jest to raczej jakaś cegła dziurawka (czerwona).
Ponieważ podłogi się nie zmieni, to
- należy uszczelnić dom
- założyć wentylację z odzyskiem ciepła
- wyrzucić centralne i OZC ( przy niecentralnym OZC się nie liczy )
-ogrzewać się elektrycznie i dogrzewać z klimatyzacji.
OZC i centralne to historie z zeszłego wieku. Drogie i bez sensu.
Kolejnosc nieprawidłowaGreengaz pisze:Kolejność:
1. ocieplenie domu,
najpierw ozc i audyt , aby ustalic zakres termomodernizacji i rodzaj systemu grzewczego
nastepne czynnosci wynikają z audytu czyli termomernizacja (ocieplenie i modernizacja systemu grzewczego)
Głowne straty to wentylacja, sciany zewnętrzne, okna i straty do gruntu (najmniejsze).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Główne straty ciepła to podłoga i wentylacja.białas pisze:witam. chciałbym wymienić ogrzewanie w domu jednorodzinnym, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. dom ma blisko 40 lat, w chwili obecnej ogrzewany jest drewnem + węglem, a chciałbym, żeby ogrzewany był gazem. powierzchnia domu wynosi ok 120 m2 i znajduje się na 3 piętrach (2 piętra mieszkalne + coś na kształt piwnicy - kotłownia, kuchnia, wiatrołap). dom nie jest ocieplony, a ściany zewnętrzne mają grubość ok 40 cm i jest to raczej jakaś cegła dziurawka (czerwona).
Ponieważ podłogi się nie zmieni, to
- należy uszczelnić dom
- założyć wentylację z odzyskiem ciepła
- wyrzucić centralne i OZC ( przy niecentralnym OZC się nie liczy )
-ogrzewać się elektrycznie i dogrzewać z klimatyzacji.
OZC i centralne to historie z zeszłego wieku. Drogie i bez sensu.
Dom który chce termodernizowac pytajacy nigdy nie bedzie izolowanym, odpowiedz powinna dotyczyc realnych czynnosci. Trzeba było jeszcze zaproponowac ocieplenie tego konkretnego budynku od wewnatrz i byłby komplet porad do których pytający sie nie zastosuje.
O OZC nie wspomnę gdyz ono szczegolnie jest przydatne w przypadku budynków starych i nieocieplonych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przy identycznych izolacjach więcej ucieka do gruntu niż dachem . Tylko ciepłownicy sądzą inaczej, ale oni się na termodynamice nie znają. Np. robią OZC gdy nie ma kotłowni. Mało tego, jak ktoś dopuszcza stosowanie centralnego ogrzewania nie ma prawa z definicji znać się na izolowaniu.
Pan dopuszcza centralne systemy grzewcze?
Ekonomiczna izolacja termiczna to tak przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Poro K. Żmijewski
Nawet z Pana OZC wynika jednoznacznie, że największe straty są do gruntu (PN13370) . Tylko trzeba znać podstawy fizyki.
Pan dopuszcza centralne systemy grzewcze?
Ekonomiczna izolacja termiczna to tak przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.
Poro K. Żmijewski
Nawet z Pana OZC wynika jednoznacznie, że największe straty są do gruntu (PN13370) . Tylko trzeba znać podstawy fizyki.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panowie E i TB robicie zamęt w wątkach, co nikomu nie służy. Postarajcie się przeczytać wątki i pomóc innym.
Gaz może wybuchnąć, prąd porazić, materiały są rakotwórcze, wentylacja grzybotwórcza, a zdarzają się katastrofy budowlane, gdzie chałupa może się zawalić, itd.. Można pisać głupoty bez końca.
Gaz może wybuchnąć, prąd porazić, materiały są rakotwórcze, wentylacja grzybotwórcza, a zdarzają się katastrofy budowlane, gdzie chałupa może się zawalić, itd.. Można pisać głupoty bez końca.
Jak to nikomu nie służy, przecież to oni w tej materii mają najwięcej do powiedzenia. Jak to nie wierzyć rekomendowanemu doradcy? Toż to bluźnierstwo. W duecie raźniej.Galeria Parkietu Mława pisze:Panowie Enerbau i TB robicie zamęt w wątkach, co nikomu nie służy.
A ten apel nie jest możliwy do wykonania.Galeria Parkietu Mława pisze: Postarajcie się przeczytać wątki i pomóc innym.
Ale postraszyć nie zaszkodzi.Galeria Parkietu Mława pisze: Gaz może wybuchnąć, prąd porazić, materiały są rakotwórcze, wentylacja grzybotwórcza, a zdarzają się katastrofy budowlane, gdzie chałupa może się zawalić, itd.. Można pisać głupoty bez końca.
A głupoty nabijają liczniki, zawsze to w oczach świeżo przybyłych jest się maczo.
Straty do gruntu to ok 15-20% a czasem i mniej wszystkich strat. Oczywiscie moze zdarzyc ze straty do gruntu bedą wieksze od strat przez dach, tyle ze suma jednych i drugich to 25-35% wszystkich strat.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy identycznych izolacjach więcej ucieka do gruntu niż dachem . Tylko ciepłownicy sądzą inaczej, ale oni się na termodynamice nie znają. Np. robią OZC gdy nie ma kotłowni.
Pozostałe straty to straty na wentylacje 25-40% przy rekuperacji, ponad 50 % przy wentylacji naturalnej, straty przez okan i drzwi ok 20-25%, oraz straty przez sciany zewnętrzne ok 15-25%.
Wolę byc ciepłownikiem i przedstawiac straty zgodnie z rzeczywistoscią niz podawac nie tyle niesprawdzone, co celowo przedstawiac błedne straty. Ma to na celu uzasadnienie swoich teorii a jednoczesnie pokazanie ze istnieje spisek ciepłowników którzy dybią na ciezko zarobione pieniądze inwestorów, samemu kreując sie obrońce ich finansów.
Wracając do tematu, sądzi Pan ze pytajacy zainstaluje pompę P-P z dystrybucją ciepłego powietrza, kable, wm, wymieni okna i uszczelni swój dom, skoro ocieplanie i tylko ocieplanie zostawia na przyszły rok,zapewne z braku finansów, a teraz chce tylko zmienic kocioł na gazowy co uwazam za duzy bład. czy mysli Pan ze takiej porady ten inwestor poszukiwał. A przeciez ta porada to ni z gruszki i pietruszki kolokwialnie mówiąc. To nie Pana target, to również nie mój jako niedouczonego ciepłownika. Pora zejsc na ziemię, a raczej sie zastanowic do kogo te porady Pan kieruje, pytający Pana klientem nigdy nie zostanie.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 11:15 przez asolt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zamęt? Pan pokaże gdzie proponowałem ogrzewanie gazem?Galeria Parkietu Mława pisze:Panowie E i TB robicie zamęt w wątkach, co nikomu nie służy. Postarajcie się przeczytać wątki i pomóc innym.
Stosowanie gazu, oleju czy węgla w XXI wieku to szkodnictwo i brak wiedzy. Należy z tym zrobić porządek !
Najpierw izolowano domy,.. NORMY Z 1990

Potem się ciepłownicy przestraszyli izolacji i wprowadzili OZC by ją zwalczać.
A dziś? Są tacy co uważają, że dom zużywający ponad 30kWh/m2 to jeszcze dom a nie durszlak. Pan się takimi szkodnikami i pseudonaukowcami zajmie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Straty do gruntu, tak jak inne strty nie podaje się w % a w kWh .asolt pisze:Straty do gruntu to ok 15-20% a czasem i mniej wszystkich strat. Oczywiscie moze zdarzyc ze straty do gruntu bedą wieksze od strat przez dach, tyle ze suma jednych i drugich to 25-35% wszystkich strat.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy identycznych izolacjach więcej ucieka do gruntu niż dachem . Tylko ciepłownicy sądzą inaczej, ale oni się na termodynamice nie znają. Np. robią OZC gdy nie ma kotłowni.
Pozostałe straty to straty na wentylacje 25-40% przy rekuperacji, ponad 50 % przy wentylacji naturalnej, straty przez okan i drzwi ok 20-25%, oraz straty przez sciany zewnętrzne ok 15-25%.
Wolę byc ciepłownikiem i przedstawiac straty zgodnie z rzeczywistoscią niz podawac nie tyle niesprawdzone, co celowo przedstawiac błedne straty. Ma to na celu uzasadnienie swoich teorii a jednoczesnie pokazanie ze istnieje spisek ciepłowników którzy dybią na ciezko zarobione pieniądze inwestorów, samemu kreując sie obrońce ich finansów.
Wracając do tematu, sądzi Pan ze pytajacy zainstaluje pompę P-P z dystrybucją ciepłego powietrza, kable, wm, wymieni okna i uszczelni swój dom, skoro ocieplanie i tylko ocieplanie zostawia na przyszły rok,zapewne z braku finansów, a teraz chce tylko zmienic kocioł na gazowy co uwazam za duzy bład. czy mysli Pan ze takiej porady ten inwestor poszukiwał. A przeciez ta porada to ni z gruszki i pietruszki kolokwialnie mówiąc. To nie Pana target, to również nie mój jako niedouczonego ciepłownika. Pora zejsc na ziemię, a raczej sie zastanowic do kogo te porady Pan kieruje, pytający Pana klientem nigdy nie zostanie.
Ciepłownik to szkodnik, należy z nimi walczyć i inwestorom tłumaczyć to.
A Pan zna bardziej efektywne i tańsze rozwiązanie?Wracając do tematu, sądzi Pan ze pytajacy zainstaluje pompę P-P z dystrybucją ciepłego powietrza, kable, wm, wymieni okna i uszczelni swój dom
Ciepłownicy z definicji ciepłownicy, rozpuszczają plotki, że to droga inwestycja.
Najpierw izolowano a potem wymyślono OZC do zwalczania izolacji.
" Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system grzewczy" Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania.
To ( z 1990 ) powinno być podstawą nauki o izolowaniu a nie OZC!!!
Jaki sens ma termomodernizacja bez WM z odzyskiem ciepła... w durszlaku?
Proszę skierowac te słowa równiez do dr Dudy, wspominany przeze mnie budynek w którym dr Duda dopuscił tylko 20 cm styro pod płytę niestety zuzywa sporo wiecej niz 30 kWh/m2.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Potem się ciepłownicy przestraszyli izolacji i wprowadzili OZC by ją zwalczać.
A dziś? Są tacy co uważają, że dom zużywający ponad 30kWh/m2 to jeszcze dom a nie durszlak. Pan się takimi szkodnikami i pseudonaukowcami zajmie.
Ciesze sie ze mogę byc w tak doborowym towarzystwie. Nie chce byc zbyt natarczywy ale zapytam, co sądzi dr Duda o okresleniach którymi Pan charakteryzuje równiez jego