Jaki styropian do ocieplenia domu?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Jak poszukujecie jakiejś dobrej firmy to polecam Wam głównie patrzeć na doświadczenie fachowców. To jest dla mnie akurat głównym wyznacznikiem w przypadku poszukiwania dobrej firmy w każdej kwestii przy budowie domu. W sprawie dociepleń polecam http://www.docieplenia.pl/. U mnie docieplali poddasze i super się sprawdzili!
Termoorganikę faktycznie poleca się często, jednak radzę zwrócić uwagę na styropiany o stale kontrolowanej jakości w ramach programu Gwarantowany Styropian. Z czystym sercem mogę polecić Austrotherm, który buduje jakość od 20 lat:
http://www.gwarantowanystyropian.pl/dla ... tyropianu/
http://www.gwarantowanystyropian.pl/dla ... tyropianu/
Re: Jaki styropian do ocieplenia domu?
Wszystkie te reklamy styropianu można o kant dupy podetrzeć. O tym jaka izolacja będzie właściwa dla danego budynku decyduje architekt bądź projektant!
Nie wszystko izoluje się styropianem i nie wszystko wełną mineralną. Do tego dochodzą warunki specjalne, bądź parametry techniczne. Pewną rolę odgrywa także cena!
Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest połączenie jakości z ceną, aby nie przepłacać za porównywalne produkty!
Nie wszystko izoluje się styropianem i nie wszystko wełną mineralną. Do tego dochodzą warunki specjalne, bądź parametry techniczne. Pewną rolę odgrywa także cena!
Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest połączenie jakości z ceną, aby nie przepłacać za porównywalne produkty!
Chyba z projektowaniem to nie wiele miałeś do czynienia.Enerbau pisze:Wszystkie te reklamy styropianu można o kant dupy podetrzeć. O tym jaka izolacja będzie właściwa dla danego budynku decyduje architekt bądź projektant!
Spytam: nos dla tabakiery, czy tabakiera do nosa.
Jeżeli zamiast styropianu czy wełny będę chciał ocieplić poliuretanem to przecież architekt, czy konstruktor mi tego nie zabroni a jedynie poinformuje o li budynek będzie lepiej/gorzej będzie ocieplony i ewentualnie przeliczy do takich grubości aby zachować początkowe wartości budynku.
A więc o tym jaki materiał decyduje inwestor.
Bardzo często ludzie decydują się na ocielenie dachów poliuretanem a w projekcie jest wełna.
Tak było w mojej sytuacji, no ale nie każdy ma takie doświadczenia.
Jeżeli architekt bądź projektant ma jaja, to zaprojektuje dom nisko energetyczny!
Skąd inwestor ma się znać na wszystkich niuansach? Ważne jest by dom był tani w eksploatacji!!!
Jakie materiały izolacyjne będą potrzebne do osiągnięcia tego efektu, jest sprawą drugorzędną!
Ewentualnie można rozważyć inny sposób izolacji, albo ogrzewania...
Jeżeli inwestor stwierdzi, że zastosowane materiały nie odpowiadają jego oczekiwaniom, to zawsze może wpłynąć na kształt projektu.
Istotna jest wiedza, którą posiada inwestor przed podjęciem decyzji!
Najczęściej architekci bądź projektanci wciskają inwestorom stare, gów... warte projekty aby. sobie nie robić roboty.
Inwestor to łyka, a po fakcie okazuje się że umoczył dupę
Taka jest prawda i czekam na opinie inaczej budujących!
Skąd inwestor ma się znać na wszystkich niuansach? Ważne jest by dom był tani w eksploatacji!!!
Jakie materiały izolacyjne będą potrzebne do osiągnięcia tego efektu, jest sprawą drugorzędną!
Ewentualnie można rozważyć inny sposób izolacji, albo ogrzewania...
Jeżeli inwestor stwierdzi, że zastosowane materiały nie odpowiadają jego oczekiwaniom, to zawsze może wpłynąć na kształt projektu.
Istotna jest wiedza, którą posiada inwestor przed podjęciem decyzji!
Najczęściej architekci bądź projektanci wciskają inwestorom stare, gów... warte projekty aby. sobie nie robić roboty.
Inwestor to łyka, a po fakcie okazuje się że umoczył dupę
Taka jest prawda i czekam na opinie inaczej budujących!
Ale czyja to prawda, moja, Twoja, czy kogo? Moja różni się od Twojej, ja zamawiałem projekt i na podstawie niego wybudowałem a ty?Enerbau pisze: Taka jest prawda i czekam na opinie inaczej budujących!
A ja izoluję zgodnie z prawami fizyki!bachus pisze:Ale czyja to prawda, moja, Twoja, czy kogo? Moja różni się od Twojej, ja zamawiałem projekt i na podstawie niego wybudowałem a ty?Enerbau pisze: Taka jest prawda i czekam na opinie inaczej budujących!
A cóż takiego izolujesz?Enerbau pisze:
A ja izoluję zgodnie z prawami fizyki!
-
ForrestGump
- Początkujący

Też ocieplałem dom termoorganiką. Jestem zadowolony, bardzo dobrej jakości materiały. Kleje, tynki, farby. Ja polecam , bo na swoim przykładzie przekonałem się, że to porządna firma. Ale może inni się sugerują, tym że to znany producent, ktory ma rekomendację instytutu techniki budowlanej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak Pan dał styropian od gruntu i pod fundamenty?ForrestGump pisze:Też ocieplałem dom termoorganiką. Jestem zadowolony, bardzo dobrej jakości materiały. Kleje, tynki, farby. Ja polecam , bo na swoim przykładzie przekonałem się, że to porządna firma. Ale może inni się sugerują, tym że to znany producent, ktory ma rekomendację instytutu techniki budowlanej.

[/quote]
styropian z nanosrebrem to wedlug mnie dobre rozwiazanie. Oferuje je np. Arsanit http://arsanit.pl/aktualnosci/ Swietnie sprawdza sie przy duzych wilgotnosciach i zabezpiecza przed rozwojem grzybow i plesni
Ja u siebie na fasadzie mam swisspor lambda white (połączenie szarego i białego styropianu) a do fundamentów hydro lambdę (z dodatkiem grafitu).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A w jakim celu tam dawać styropian w naszym klimacie? To bardzo szkodliwe i wbrew fizyce budowli.bond007 pisze:Ja u siebie na fasadzie mam swisspor lambda white (połączenie szarego i białego styropianu) a do fundamentów hydro lambdę (z dodatkiem grafitu).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Grzyby są w ścianie, jak ktoś nie znający fizyki przyklei styropian na zewnątrz.korneloo pisze:styropian z nanosrebrem to wedlug mnie dobre rozwiazanie. Oferuje je np. Arsanit http://arsanit.pl/aktualnosci/ Swietnie sprawdza sie przy duzych wilgotnosciach i zabezpiecza przed rozwojem grzybow i plesni
Zasada jest taka, że od środka musi być warstwa o największym oporze dyfuzyjnym od zewnątrz o najmniejszym. Warto znać podstawy fizyki.