Jak najlepiej ocieplic strop?

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

Jak najlepiej ocieplic strop?

Post autor: Gość »

Jak ocieplić mieszkam na piętrze-wyżej strych-sufit to tylko tynk, słoma i deska, żadnej izolacji-w lecie upał a w zimie całe ciepło ucieka przez sufit. Jak najlepiej ocieplic strop od strony strychu?

Noizzy

Post autor: Noizzy »

Szkoda, że nie piszesz więcej szczeg z czego jest ten strop, bo dla mnie nie jest jasne czy z betonu czy z drewna. Daj folię paroszczelną, styropian 5 cm i na to folię jeszcze raz i beton 5 cm i posadzka lub: folię, wełnę 5 cm między legarami, jeszcze raz folię, na legary płyty drewniane i na to posadzkę. Oczywiście przy ścianach pasy wełny mineralnej lub pianki dystansowej - będzie podłoga pływająca.

Gość

Re: Jak najlepiej ocieplic strop?

Anonymous pisze:Jak ocieplić mieszkam na piętrze-wyżej strych-sufit to tylko tynk, słoma i deska, żadnej izolacji-w lecie upał a w zimie całe ciepło ucieka przez sufit. Jak najlepiej ocieplic strop od strony strychuW stropie nie ma nic więcej. Od strony wewnętrznej pokoju tynk, słoma i deska 2,5 cm grubości. Ta sama deska jest na strychu. Żadnego ocieplenia. Co 80-90 cm rozmieszczone belki nośne wysokości 20 cm do których przybite są od dołu deski sufitowe. Jakich materiałów i jak najlepiej ocieplić
od góry tj. od strychu. Cały strop jest z drewna. Pozdrowienia. Waldek Szczuko
.

Gość

Jak masz tak jak nap[isałeś powyżej to: między belki folia paroszczelna,a na folię między belkami wełna mineralna, najlepiej o grubości belek, czyli 20 cm. Na to od góry druga folia - może paroprzepuszczalna, tak by wilgoć wyszła z wełny jak się już tam jakoś dostanie. Na belki od góry pasy pianki tłumiącej i dopiero całość przykryć płytami drewnianymi.

xxx

strop,ocieplenir

Post autor: xxx »

1mam pytanie czy miekka wełna mineralna moze być pod wylewke betonowa bo chciałem to zrobić w ten sposub rozwinac wełne połozyc siatke metalowa i zalac betonem ale czy wełan zda swuj egzamin bo słyszalem ze moze sie ucisnac nawt do 1 cm
2i mam jeszce jedo pytanie czy płyty celilozowe(papieroweo celulozowe) moga być pod wylewke betonowa na strop

Gość

Jak na wełnę wylejesz beton, to już nie masz wełny tylko papkę nie izolującą ani akustycznie ani termicznie. Do wełny nie może dostać się ani odrobina wilgoci. Musisz wełnę dokładnie zabezpieczyć foliami budowlanymi lub zastosować styropian.

Gość

Musisz zrobić niezłe zbrojenie i pokryć folią, bo albo zamoknie albo sie połamie. Moim zdaniem wełna napodłogi się nie nadaje, chyba że podłoga drewniana a wełna między legarami. Wtedy tylko wełna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”