Q Eko Heiztechnik- proszę o pomoc

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Paul
Początkujący
Początkujący

Q Eko Heiztechnik- proszę o pomoc

Post autor: Paul »

Proszę o pomoc w dobraniu parametrów do tego pieca ! Dałam się namówic na piec na eko groszek, a teraz mam sterty popiołu i zbrylone kawały do wyrzucania ! Całym piecem zawiaduje regulator Tango Negr. Piec ma 25 KW, dom 200 m2. Czy ktoś ma doświadczenia z takim piecem i wie , co z nim zrobić ? Baaaaaaaaardzo proszę o pomoc.
Hania

pansowa1
Początkujący
Początkujący

Ekogroszek

Post autor: pansowa1 »

Witam!
Ustawiałem ostatnio 2 kotły tej marki ze sterownikami Tango Negro.
Proszę spróbować ustawić czas podawania na 30sek, czas pomiedzy pod. -40sek, dmuchawa musi chodzic na max. możliwości, reszta ustawień fabrycznie, w trybie recznym rozpalamy az do uzyskania duzej powierzchni paleniska. :shock:

Paul
Początkujący
Początkujący

Ustawienia pieca

Bardzo dziękuję !!!!! Będę próbować już dzisiaj ! :P :P

kriss7777
Początkujący
Początkujący

Post autor: kriss7777 »

nie chciałbym się wymšdrzać ale ustawiajšc dmuchawę na MAX uzyskujesz jeszcze wyższš temp w palenisku czego następstwem jest własnie zbrylanie- żużlowanie groszku
ja radziłbym właœnie zmniejszyć obroty dmuchawy i wydłużyć czas pomiędzy podawaniem paliwa lub ew skrucić czas podawania jeżeli nie dopala groszku
ale może się mylę...

dylot
Aktywny
Aktywny

Post autor: dylot »

kriss777 ma rację dmuchawa na max to pomyłka, własnie z tego powodu dochodzi do zbrylania.

Paul
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za podpowiedzi. Czy to normalne ,że mam tygodniowo pół śmietnika popiołu i brył ? W programatorze jest także sterta innych parametrów. Sama dmuchawa to czas pracy, wysokość obrotów itp. Czy ma znaczenie ( i jakie ? ) jak są ustawione parametry w tzw podtrzymaniu ? jaką optymalną temp. ustawić na piecu ? Mam w tej chwili 55 stopni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”