Złe docieplenie stropu na poddaszu-pomoc

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
kiwiamelka83
Początkujący
Początkujący

Złe docieplenie stropu na poddaszu-pomoc

Post autor: kiwiamelka83 »

Zakupiłem mieszkanie od dewelopera na poddaszu, mieszkanie wyziębia się szybko, ostatnio weszłem na góre i sprawdziłem jak docieplony jest mój strop z g/k, po sciągnięciu podlogi z plyt osb okazalo się że wełna jest tylko porozkladana na plytach g/k , nie jestem jakimś fachowcem ale welna powinna chyba być powciskana między belki i dać trzeba sznurki do podtrzymania póżniej poukladana jeszcze pod belkami, a u nas leży swobodnie na plytach g/k czyli stropie, czy mogę zmusić dewelopera do poprawienia czy jednak jest to dobrze wykonana praca. Docieplenie wg projekyu ma być wełna 15 cm oraz 5 cm i tak jest ale leży swobodnie. Na co mogę się powołać w piśmie na zle wykonalstwo czy niemam szans na poprawke, albo czy wystarczy że dołoży jeszcze welne od góry.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Złe docieplenie stropu na poddaszu-pomoc

Post autor: Interno »

Trzeba zajrzeć do dokumentacji technicznej a jeśli jej nie ma to musisz zatrudnić biegłego w takich sprawach.
Powinno być: płyta gipsowa, izolacja paroszczelna, ruszt metalowy mocowany do stropu drewnianego, ocieplenie, płyty OSB.
Sznurki ? wciskanie wełny ? nie za bardzo wiem o czym piszesz.

kiwiamelka83
Początkujący
Początkujący

w dokumentacji znalazlem tylko że ma być wełna 15 cm i 5 cm,
u mnie jest patrząc od góry płyta g/k mocowane nawieszakch 250mm do belek na płycie folia i na tym wszystkim rozlożona welna 15 cm i 5 cm i na to dane plyty osb mi chodzi czy ta welna ma być swobodnie poukładana czy ma być powciskana między belki i pożniej jeszcze pod belkami, czy coś da jak dolożę jeszcze wełne jest miejsce na to

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Wełnę układamy swobodnie bez nadmiernego ściskania czy tez ugniatania aby nie traciła swoich właściwości.
Zwykle jest tak, że te 5 cm dotyczy warstwy pod belkami a 15 między belkami.
Dołożenie jest możliwe ale trzeba dokładnie wiedzieć czy istniejący ruszt to wytrzyma.

kiwiamelka83
Początkujący
Początkujący

ja chce dolożyć miedzy belkami bo jest miejsce u mnie wszystka welna 20 cm zalega pod belkamina płycie g/k

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: -_- greg »

Ogólnie dobrze myślisz, wełna powinna szczelnie wypełniać przestrzeń między tymi grubymi belkami. Następnie powinna być warstwa wełny 5cm zakrywająca szczelnie całą powierzchnię sufitu. Następnie ruszt, folia szczelnie ułożona i płyta gipsowa.

Patrząc na takie niedbalstwo można się domyślać że jest tam milion mostków termicznych i błędów.
Ekspertyza z pomocą kamery termowizyjnej wszystko ujawni i precyzyjnie pokaże co jest do poprawy.
Bez tego można poprawić ocieplenie, ale mostki termiczne nadal zostaną.
Ciekawe kiedy wyjdą pierwsze wykwity.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”