pilnie potzrebuje pomocy!!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
pilnie potzrebuje pomocy!!!
Jesli ktoś się zna na piecach z podajnikiem slimakowym na eko-groszek to proszę o pomoc!!! Kupiliśmy do nowego domku piec na eko-groszek z Pleszewa i jestesmy bardzo rozczarowani bo pali bardzo duzo węgla. Obecnie wychodzi to 25 kg na dobę-to miesięcznie ok. 720 kg!!! koszmar jakiś!!! Rozmawiałąm ze znajomym i polecił zamontowanie zaworu tródrogowego( czy jakos tak się nazywał ten zawór) i mówił że będzie lepiej...niestety tak się nie stało i dopiero zaczęły się kłopoty...piec zaczżł wariować!!!temperatura rosła i nagle spadała-bez wzgledu na to czy piec chodził czy nie...wróciliśmy do poprzednich ustawień bez tego zaworu..i nadal jesteśmy w tym samym punkcie...ja juz z mężem nie wiemy co robić ....bardzo prosze o pomoc ...jakąś radę...Zastanawiamy się czy może to być wina pieca czy może coś jest nie tak podłaczone....karlita
-
komarr
Witam . Jeżeli jest to nowy piec to nie kombinować tylko wezwać serwis i niech walczą .
Każdy piec ma w sterowniku ustawione parametry (czasy) pracy wentylatora , ślimaka zał/wył na zadaną temperaturę i możliwe że tu jest coś namieszane .
Zawór trójdrożny służy do regulacji ilości podgrzanej wody w sieci - inaczej jeżeli chcę to mogę 100% podgrzanej przez piec wody puścić na grzejiniki albo np 70% na grzejniki pozostałe 30% wraca na piec - dzięki temu piec z podajnikiem bocznym i sterownikiem odpala się żadziej są dłuższe przerwy pomiędzy cyklami grzania ( pracy wentylatora i ślimaka podającego węgiel do paleniska ) ale w tym przypadku może wystąpić problem z ustawieniem tego cyklu tzn. piec może albo wyżucać do popielnika niedopalony węgiel albo się całkowicie wygasić , ale skoki temperatury ???????
Jeżeli piec bieże za dużo wegla to proszę sprawdzić co jest w popielniku jeżeli jest tam pyłek - popiół to jest OK jeżeli kawałki niedopalonego węgla tzn . że jest za długi cykl podawania , albo wentylator daje za mało powietrza i piec niedopala . Moim zdaniem problem tkwi w sterowniku do pieca .
Powodzenia
- jeżeli opanujecie probelm to proszę o info co było przyczyną .
Każdy piec ma w sterowniku ustawione parametry (czasy) pracy wentylatora , ślimaka zał/wył na zadaną temperaturę i możliwe że tu jest coś namieszane .
Zawór trójdrożny służy do regulacji ilości podgrzanej wody w sieci - inaczej jeżeli chcę to mogę 100% podgrzanej przez piec wody puścić na grzejiniki albo np 70% na grzejniki pozostałe 30% wraca na piec - dzięki temu piec z podajnikiem bocznym i sterownikiem odpala się żadziej są dłuższe przerwy pomiędzy cyklami grzania ( pracy wentylatora i ślimaka podającego węgiel do paleniska ) ale w tym przypadku może wystąpić problem z ustawieniem tego cyklu tzn. piec może albo wyżucać do popielnika niedopalony węgiel albo się całkowicie wygasić , ale skoki temperatury ???????
Jeżeli piec bieże za dużo wegla to proszę sprawdzić co jest w popielniku jeżeli jest tam pyłek - popiół to jest OK jeżeli kawałki niedopalonego węgla tzn . że jest za długi cykl podawania , albo wentylator daje za mało powietrza i piec niedopala . Moim zdaniem problem tkwi w sterowniku do pieca .
Powodzenia
-
irekdembos
- Początkujący

dzieki wszystkim za informację... i tak...dokładnie to ja nie wiem jaki to piec musiałabym sprawdzić w dokumentach a teraz ich przy sobie nie mam, wiem że ma 17 kv. Ten zawór o którym pisałm to się nie sprawdził a z odpowiedzi od Was wynika że to powinno działać ...ale cóż....no i według mnie to jak na 100m(bo tyle mam) to 25 kg na dobę to bardzo duzo...tym bardziej, że miało to być takie tanie ogrzewanie....za piec zapłaciliśmy 6000 więc oczekiwałam czegoś bardziej ekonomicznego...
Jutro dokładnie napiszę jaki mam piec...
a co to jest ten zawor czterodrożny? jest lepszy od tródrożnego?
A jeszcze jedno- ustawienia mąż kombinował bardzo rózne..i stale to samo..no a w popielniku czasami kawałki niedopalonego węgla a czasami pył....wiem ,że powinien byc taki pył ale bez względu na wszystko ilość spalanego węgla jest taka sama....
Jutro dokładnie napiszę jaki mam piec...
a co to jest ten zawor czterodrożny? jest lepszy od tródrożnego?
A jeszcze jedno- ustawienia mąż kombinował bardzo rózne..i stale to samo..no a w popielniku czasami kawałki niedopalonego węgla a czasami pył....wiem ,że powinien byc taki pył ale bez względu na wszystko ilość spalanego węgla jest taka sama....
wiesz tak dokładnie to ja nie wiem nawet o co mnie pytasz..ale wiem że jakiś czujnik temp. jest na rurze zaraz przy wyjsciu z pieca no i czytałam instrukcję obsługi to tam nie ma nazwy pieca tylko, że jest to piec z podajnikiem ślimakowym i jego moc 17 i sprawność jego 78-84 %- to wydaje mi się mała chyba.......
sterownik mam multistera...no i ten piec jest z jakiejś miejscowości niedaleko Pleszewa a nie z Pleszewa, wczesniej źle napisałam
Wie może ktoś jakie powinny być ustawienia? Czy to każdy piec ma swoje parametry i trzeba je wyczuć?
Wie może ktoś jakie powinny być ustawienia? Czy to każdy piec ma swoje parametry i trzeba je wyczuć?
ja mam zamontowany zawór trójdrogowy, kocioł jest z pleszewa z podajnikiem.Ogrzewam dom 30-letni, około 90 m2 bez ocieplenia + zasobnik c.w.u. 120 litrów i spalanie groszku jest na dzień dzisiejszy (październik i grudzień) 23 kg/dobę. Napisz troche więcej co ogrzewasz i jak to jest docieplone, jaka powierzchnia itp.
mam schemat ale w domu (teraz jestem w pracy) ale zawór raczej jest założony dobrze bo sprawdzaliśmy to kilka razy i wygląda na to że jest ok...ale może piec jest jakoś xle podłaczony i z tego powodu ten zawór nie działa. Sama nie wiem....
a jeszcze jedno...to takie piece ile palą opału? to 25 kg na tydzień to jest dużo czy normalnie? Bo róznie ludzie piszą i juz sam nie wiem. Dla mnie na pewno jest to dużo
a jeszcze jedno...to takie piece ile palą opału? to 25 kg na tydzień to jest dużo czy normalnie? Bo róznie ludzie piszą i juz sam nie wiem. Dla mnie na pewno jest to dużo