Przewymiarowany kocioł. Wylot spalin.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Przewymiarowany kocioł. Wylot spalin.
Witam. Mam przewymiarowany piec 19 kw i co za tym idzie dużą średnice komina. W tej chwili podawanie paliwa mam ustawione na około 15 kw. Zastanawia mnie czy da coś zmniejszenie przekroju czopucha który ma średnice 20cm. Pozdrawiam.
Re: Przewymiarowany kocioł. Wylot spalin.
Tak gorsze spalanie. Chcesz zmniejszyć moc to zaspawaj mu przestrzenie wymiennika
Taki urok stałopalnych urządzeń grzewczych.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Raczej wstaw zawirowywacze jeśli możesz.juitsu pisze:Witam. Mam przewymiarowany piec 19 kw i co za tym idzie dużą średnice komina. W tej chwili podawanie paliwa mam ustawione na około 15 kw. Zastanawia mnie czy da coś zmniejszenie przekroju czopucha który ma średnice 20cm. Pozdrawiam.
Jakie masz nastawy na 15 kW, jak duży dom nim ogrzewasz i jakim węglem ?
Dom ma powierzchnie uzytkową 105m2 . Pale polskim ekogroszkiem 28. Styropian 12, poddasze 20cm wełny
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Przy takim domu powinieneś mieć obecnie nastawy na jakieś 5 kW a nie na 15.
Ile na dobę spalasz tego ekogroszku [28 MJ pewnie podał sprzedawca - napisz raczej co to za węgiel lub z której kopalni np. Pieklorz z Piekar, Wesoła itp.] ?
Jakie masz nastawy na te 15 kW - podawanie, przerwa, nadmuch ?
Ile na dobę spalasz tego ekogroszku [28 MJ pewnie podał sprzedawca - napisz raczej co to za węgiel lub z której kopalni np. Pieklorz z Piekar, Wesoła itp.] ?
Jakie masz nastawy na te 15 kW - podawanie, przerwa, nadmuch ?
Podawanie 6s, przerwa 35 nadmuch 24. W podtrzymaniu podawanie co 2.45. Gdy kocioł nie pracuje- nadmuch 13, podawanie co 10 minut i krotność 1. Wegiel podobno Kazimierz juliusz. Spalam 1 worek dziennie.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ok zacznijmy więc od początku.
Kaloryczność Juliusza to 23-25 MJ/kg
http://www.kwkkazimierzjuliusz.pl/index ... e=sprzedaz
Proponuję nastawy:
Podawanie 6s, przerwa 60s, nadmuch dopasowany tak, żeby był kopiec żaru na palniku wypukły na 2-3 cm [pewnie z 18 ale musisz to sam dobrać obserwując palnik].
Podawanie w podtrzymaniu co 20 minut krotność 1 powinno być wystarczające, możesz nawet na próbę nastawić 40 minut i krotność 2.
Worek na dobę węgla o kaloryczności 25 przy sprawności 70% [wątpię, że tyle osiąga obecnie Twój kocioł] to około 5 kW mocy średniodobowej, więc jak widzisz trafiłem z podanym zapotrzebowaniem na poziomie 5 kW
PS czyżby kolega także trenował Jujitsu ?
Kaloryczność Juliusza to 23-25 MJ/kg
http://www.kwkkazimierzjuliusz.pl/index ... e=sprzedaz
Proponuję nastawy:
Podawanie 6s, przerwa 60s, nadmuch dopasowany tak, żeby był kopiec żaru na palniku wypukły na 2-3 cm [pewnie z 18 ale musisz to sam dobrać obserwując palnik].
Podawanie w podtrzymaniu co 20 minut krotność 1 powinno być wystarczające, możesz nawet na próbę nastawić 40 minut i krotność 2.
Worek na dobę węgla o kaloryczności 25 przy sprawności 70% [wątpię, że tyle osiąga obecnie Twój kocioł] to około 5 kW mocy średniodobowej, więc jak widzisz trafiłem z podanym zapotrzebowaniem na poziomie 5 kW
PS czyżby kolega także trenował Jujitsu ?
Kocioł przestawiony wg proponowanych ustawień. Napisze czy to pomogło.
Ps. Mój nick pochodzi od przezwiska w szkole i adresu email. Kolega zakładał mi konto na wp, zrobił literówkę i tak zostało
Ps. Mój nick pochodzi od przezwiska w szkole i adresu email. Kolega zakładał mi konto na wp, zrobił literówkę i tak zostało