Jak urządzić nowoczesny i funkcjonalny salon? Poradnik...
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Salon to bez wątpienia jedno z najważniejszych miejsc w domu. Co zrobić, by był nowoczesny, a przy tym... Jak urządzić nowoczesny i funkcjonalny salon? Poradnik... >>
Redakcja
ja jestem zwolennikiem nietypowych rozwiazan dlatego mieszkanie urzadziłem odwaznie: na jednej scianie jest kamien dekoraycjny artis bruk-bet, a na pozostałych farba w roznych odcieniach szarosci - powstalo w ten sposob nowoczesne wnetrze
-
perpektywiczny
- Zainteresowany

Re: Jak urządzić nowoczesny i funkcjonalny salon? Poradnik..
jestem swiezo po remoncie, zdecydowalem sie na kamien oval marki bruk-bet, wyszlo naprawde cieple i klimatyczne pomieszczenie, wszyscy znajomi zazdroszcza mi takiego slaonu 
Podsyłam kilka inspiracji na wnętrza malowane farbami Magnat
mi ostatnio w oko wpadl bardzo fajny kamien dekoraycjny - Labirynt bruk-bet daje efekt trojwymiaru i pewnie swietnie sprawdzi sie w nowoczensych przestrzeniach
-
MilczacyRoman
- Zainteresowany

kamien dekoracyjny jest ok., ale jakoś boję się, ze to już niedługo wyjdzie z mody. My sobie zamówiliśmy płyty plexi w jednolitym kolorze. Myślę, ze to jest inwestycja na długo no i łatwo jest utrzymać czystość. w tym sklepie internetowym mają niezłe promocje http://sklep.akces-plexi.pl/.
bardzo fajnie to wygląda, mi się podoba
-
Natalka_77
- Zainteresowany

Re: Jak urządzić nowoczesny i funkcjonalny salon? Poradnik...
ja postawiłam na całkowitą odmianę i machnęłam na ścianie beton. Oczywiście nie taki zwyczajny tylko specjalny (jak ten beton-magnat. pl). Do tego stalowe, metalowe i miedziane dodatki, jasna sofa + fotele bujaki, cała kolekcja kaktusów i wszystko pięknie, nowocześnie i stylowo wygląda
-
KateFotnart
- Zainteresowany

Ja proponuję umieścić dekoracji w salonie fototapetę. Ładnie wygląda i można ją łatwo utrzymać w czystości. Można też zawiesić fotoobraz. www.fotnart.pl
A jakie rolety polecicie do salonu? Klasyczne dzień/noc, rzymskie czy może coś z tego? Co się u Was sprawdziło w praktyce?
W ciepłych kolorach, żeby nie raziło w oczy, usytuować tak meble do siedzenia, by nie były na wprost źródła światła w postaci okien, nie zapominać o funkcjonalnym stoliku.
Można zaczerpnąć inspiracji z neta do wystroju, w modzie nadal są style skandynawskie, industrialne, rustykalne i inne cuda na kiju, naprawdę to nie sztuka trochę poklikać
Można zaczerpnąć inspiracji z neta do wystroju, w modzie nadal są style skandynawskie, industrialne, rustykalne i inne cuda na kiju, naprawdę to nie sztuka trochę poklikać
-
KarolinaPia
- Początkujący

Fajnym pomysłem są betonowe dekory w mieszkaniach, np. takie jak na vhct.pl. Ja mam taki od roku i wcale mi się nie nudzi, na dodatek robi świetne wrażenie na gościach.
Kocham luksus
-
KateFotnart
- Zainteresowany

Super, pomysłem na nowoczesne wnętrze jest fototapeta lub fotoobraz.
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Ilu ludzi tyle pomysłów
Sama jeśli szukam inspiracji staram się zaglądać na blogi branżowe oraz kupować czasopisma wnętrzarskie.
Podpowiem ,ze mieszkanie można odmienić często niewielkim kosztem. Można kupić na przykład:
kolorowe poduszki
fototapetę na ścianę
naklejki na ścianę
Czy też powiesić na ścianach obrazy. Nie muszą być to drogie prawdziwe obrazy, ale na przykład kilka ładnych reprodukcji na płótnie.
Podpowiem ,ze mieszkanie można odmienić często niewielkim kosztem. Można kupić na przykład:
kolorowe poduszki
fototapetę na ścianę
naklejki na ścianę
Czy też powiesić na ścianach obrazy. Nie muszą być to drogie prawdziwe obrazy, ale na przykład kilka ładnych reprodukcji na płótnie.
-
michalzbyszko
- Początkujący

Fajnie w salonie wyglądają panele 3d albo tynki dekoracyjne. Funkcjonalny salon powinien być przestrzenny, czyli nie przesadzać z szafkami, tylko jakaś sofa, albo narożnik telewizor, stolik i tyle.