Witam.
Mam zamiar ułożyć panele i w związku z tym mam kilka wątpliwości. Nie wiem jakie długości panela powinienem dobrać w rzędzie, aby uzyskać jak najmniej odpadów. Szerokość pomieszczenia wynosi ok. 3,12 m (wchodzi 16 rzędów paneli). Długość pomieszczenia wynosi 5,64 m, długość panela 1,38 m. Zatem na jeden pełny rząd potrzeba 4 całe panele i zostaje około 8 cm... Na jaki wymiar powinienem dociąć pierwszy i ostatni panel, aby w trakcie ich układania zachować minimalną długość 40 cm i jak najmniej odpadu?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Dobór odpowiedniej długości panela
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
patryk6139
- Początkujący

Re: Dobór odpowiedniej długości panela
Najlepiej rozrysować sobie pomieszczenie i ustalić powtarzalność. Każdy może widzieć trochę inaczej ważny jest ciąg komunikacyjny, drzwi inne otwory.
Ważne jest oświetlenie podłogi najładniej wyglądają panele po przekątnej pomieszczenia.
Ważne jest oświetlenie podłogi najładniej wyglądają panele po przekątnej pomieszczenia.
-
patryk6139
- Początkujący

Re: Dobór odpowiedniej długości panela
Ustaliłem powtarzalność i długość poszczególnych paneli w rzędzie. Wychodzi na to, że łączenie krótszych boków paneli między rzędami będzie blisko siebie - "mijanka" wypada co 10 cm (w dwóch rzędach tylko co 20 cm), co będzie chyba kiepsko wyglądać... Jedyny plus jest taki, że wychodzi mało odpadu - na 16 rzędach tylko 4 kawałki o długości ok. 30 cm.
Wszystko przez to, że wymiary pokoju i paneli nie pasują do siebie, ale co zrobić.
Idealnie pasowałyby panele o długości 128 lub nawet 140 (równomiernie wypadające łączenia paneli krótszego boku w stosunku do całego kawałka panela), a nie 138 cm.
Mogłem kupić te o długości 128 cm, ale wzór i kolor nie podobały się mamie
No i miały klasę AC4 i 8 mm grubości, a te są AC5 i 10 mm grubości.
Wszystko przez to, że wymiary pokoju i paneli nie pasują do siebie, ale co zrobić.
Idealnie pasowałyby panele o długości 128 lub nawet 140 (równomiernie wypadające łączenia paneli krótszego boku w stosunku do całego kawałka panela), a nie 138 cm.
Mogłem kupić te o długości 128 cm, ale wzór i kolor nie podobały się mamie