dane osobowe nieuczciwego wykonawcy
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
dane osobowe nieuczciwego wykonawcy
Witam,
Problem jest następujący:
Pewna ekipa miała wyremontować moje mieszkanie. Remont przedłużał się o kolejne miesiące, robota wymagała ciagłych poprawek. Szef ekipy pobrał zaliczki na materiały, zamówień nie złożył, a następnie przestał odbierać telefony, prace stanęły.
Nie mam z nim kontaktu, byłam pod adresem na jaki ma zarejestrowaną firmę, ale jest to mieszkanie prywatne i nikogo nie było. Mieszka gdzie indziej, niestety nie znam adresu.
Znalazłam innego wykonawcę. Okazało się, że większość rzeczy jest do zrobienia ponownie (niezależne opinie kilku osób w tym rzeczoznawcy), po prostu spartaczona robota, jestem stratna na robociźnie i materiałach.
Moje pytania:
- nie chcę tego człowieka ciągać po sądach. Pieniędzy nie odzyskam, chcę mu tylko zrobić odpowiednią reklamę w internecie.
Czy mogę opisać moje perypetie z tą firmą np. na stronie internetowej i podać dane firmy? Mam na wszystko papiery, w tym opinię rzeczoznawcy oraz zdjęcia. Chodzi mi o to, czy nie będę miała problemów prawnych podając takie informacje i dane firmy (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą)
- do tej pory nie odebrali swoich rzeczy i narzędzi. Czy mogę te narzędzia np. sprzedać? Przyjąć jako rekompensatę za np. materiały? (nie jest tego dużo, żaden majątek).
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Problem jest następujący:
Pewna ekipa miała wyremontować moje mieszkanie. Remont przedłużał się o kolejne miesiące, robota wymagała ciagłych poprawek. Szef ekipy pobrał zaliczki na materiały, zamówień nie złożył, a następnie przestał odbierać telefony, prace stanęły.
Nie mam z nim kontaktu, byłam pod adresem na jaki ma zarejestrowaną firmę, ale jest to mieszkanie prywatne i nikogo nie było. Mieszka gdzie indziej, niestety nie znam adresu.
Znalazłam innego wykonawcę. Okazało się, że większość rzeczy jest do zrobienia ponownie (niezależne opinie kilku osób w tym rzeczoznawcy), po prostu spartaczona robota, jestem stratna na robociźnie i materiałach.
Moje pytania:
- nie chcę tego człowieka ciągać po sądach. Pieniędzy nie odzyskam, chcę mu tylko zrobić odpowiednią reklamę w internecie.
Czy mogę opisać moje perypetie z tą firmą np. na stronie internetowej i podać dane firmy? Mam na wszystko papiery, w tym opinię rzeczoznawcy oraz zdjęcia. Chodzi mi o to, czy nie będę miała problemów prawnych podając takie informacje i dane firmy (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą)
- do tej pory nie odebrali swoich rzeczy i narzędzi. Czy mogę te narzędzia np. sprzedać? Przyjąć jako rekompensatę za np. materiały? (nie jest tego dużo, żaden majątek).
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
z tego co się orientuję, w przypadku zamieszczenia takiej antyreklamy partacz może cię podać do sądu za naruszenie dobrego imienia. jeśli doszłoby do rozprawy z pewnością powoła na świadków 20 ludzi którzy są zadowoleni z jego usług, a ty będziesz jedna, co dowiedzie że albo ty jesteś przewrażliwiona, albo akurat ta jedna robota mu sie nie udała, albo co gorsze przedstawi L4 zaświadczając że nie mógł wykonać roboty w terminie. oczywiście to tylko możliwe scenariusze.
ja raczej zgłosiłbym to do izby rzemieślniczej lub do cechu w którym jest zrzeszony, lub wprost założyć mu sprawę cywilną o ile masz umowę. w necie taka informacja niewiele da. kto tu szuka informacji na temat danego wykonawcy?
pozdrawiam
ja raczej zgłosiłbym to do izby rzemieślniczej lub do cechu w którym jest zrzeszony, lub wprost założyć mu sprawę cywilną o ile masz umowę. w necie taka informacja niewiele da. kto tu szuka informacji na temat danego wykonawcy?
pozdrawiam
-
_Bob Budowniczy_
- Zainteresowany

- Kontakt:
Sugerujesz że nikt nie czyta tego forum? Ja np. miałem ofertę pracy od pewnej firmy za bardzo ładne pieniążki i dzisiaj znalazłem na jej temat mnóstwo postów. I jestem bardzo zadowolony że oferty nie przyjąłem. Po tym co przeczytałem w necie na jej temat, wkrótce na mnie ludzie by psy wieszali:) Ludzie czytają fora...marcinradom pisze:w necie taka informacja niewiele da. kto tu szuka informacji na temat danego wykonawcy?
pozdrawiam
_Bob Budowniczy_
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
_Bob Budowniczy_
- Zainteresowany

- Kontakt:
Dokładnie to właśnie napisałem:) Ludzie czytają fora...marcinradom pisze:na tym forum zarejestrowanych jest 8000 osób, ilu z twojego rejonu, a jeszcze ilu z nich szuka informacji o wykonawcach, a konkretnie o tym jednym?_Bob Budowniczy_ pisze:Sugerujesz że nikt nie czyta tego forum?
każda informacja o nieuczciwym czy nierzetelnym wykonawcy może się przydać.
pozdrawiam
Pozdrawiam
_Bob Budowniczy_