dane osobowe nieuczciwego wykonawcy

Wybór wykonawcy często decyduje o tym, czy budowa lub remont domu będzie miłym wspomnieniem, czy trudnym przeżyciem, a dom - wymarzonym miejscem do mieszkania czy katalogiem błędów. Jak wybrać dobrego, rzetelnego wykonawcę? Tu możesz polecić sprawdzone ekipy i poznać opinie o wykonawcach, których zamierzasz zatrudnić.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

sylwiorek
Początkujący
Początkujący

dane osobowe nieuczciwego wykonawcy

Post autor: sylwiorek »

Witam,

Problem jest następujący:

Pewna ekipa miała wyremontować moje mieszkanie. Remont przedłużał się o kolejne miesiące, robota wymagała ciagłych poprawek. Szef ekipy pobrał zaliczki na materiały, zamówień nie złożył, a następnie przestał odbierać telefony, prace stanęły.
Nie mam z nim kontaktu, byłam pod adresem na jaki ma zarejestrowaną firmę, ale jest to mieszkanie prywatne i nikogo nie było. Mieszka gdzie indziej, niestety nie znam adresu.
Znalazłam innego wykonawcę. Okazało się, że większość rzeczy jest do zrobienia ponownie (niezależne opinie kilku osób w tym rzeczoznawcy), po prostu spartaczona robota, jestem stratna na robociźnie i materiałach.

Moje pytania:
- nie chcę tego człowieka ciągać po sądach. Pieniędzy nie odzyskam, chcę mu tylko zrobić odpowiednią reklamę w internecie.
Czy mogę opisać moje perypetie z tą firmą np. na stronie internetowej i podać dane firmy? Mam na wszystko papiery, w tym opinię rzeczoznawcy oraz zdjęcia. Chodzi mi o to, czy nie będę miała problemów prawnych podając takie informacje i dane firmy (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą)

- do tej pory nie odebrali swoich rzeczy i narzędzi. Czy mogę te narzędzia np. sprzedać? Przyjąć jako rekompensatę za np. materiały? (nie jest tego dużo, żaden majątek).

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Przemek

Post autor: Przemek »

nazwe firmy i nazwisko szefa zawsze możesz podać

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Może by uniknąć pomówień przez konkuręcję, przy tego typu tekstach podawać włane dane.

Przemek

ja bym przynajmniej nazwe partackiej firmy podał

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

z tego co się orientuję, w przypadku zamieszczenia takiej antyreklamy partacz może cię podać do sądu za naruszenie dobrego imienia. jeśli doszłoby do rozprawy z pewnością powoła na świadków 20 ludzi którzy są zadowoleni z jego usług, a ty będziesz jedna, co dowiedzie że albo ty jesteś przewrażliwiona, albo akurat ta jedna robota mu sie nie udała, albo co gorsze przedstawi L4 zaświadczając że nie mógł wykonać roboty w terminie. oczywiście to tylko możliwe scenariusze.
ja raczej zgłosiłbym to do izby rzemieślniczej lub do cechu w którym jest zrzeszony, lub wprost założyć mu sprawę cywilną o ile masz umowę. w necie taka informacja niewiele da. kto tu szuka informacji na temat danego wykonawcy?
pozdrawiam

_Bob Budowniczy_
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: _Bob Budowniczy_ »

marcinradom pisze:w necie taka informacja niewiele da. kto tu szuka informacji na temat danego wykonawcy?
pozdrawiam
Sugerujesz że nikt nie czyta tego forum? Ja np. miałem ofertę pracy od pewnej firmy za bardzo ładne pieniążki i dzisiaj znalazłem na jej temat mnóstwo postów. I jestem bardzo zadowolony że oferty nie przyjąłem. Po tym co przeczytałem w necie na jej temat, wkrótce na mnie ludzie by psy wieszali:) Ludzie czytają fora...
_Bob Budowniczy_

Przemek

czytamy czytamy :)

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

_Bob Budowniczy_ pisze:Sugerujesz że nikt nie czyta tego forum?
na tym forum zarejestrowanych jest 8000 osób, ilu z twojego rejonu, a jeszcze ilu z nich szuka informacji o wykonawcach, a konkretnie o tym jednym?
każda informacja o nieuczciwym czy nierzetelnym wykonawcy może się przydać.
pozdrawiam

_Bob Budowniczy_
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: _Bob Budowniczy_ »

marcinradom pisze:
_Bob Budowniczy_ pisze:Sugerujesz że nikt nie czyta tego forum?
na tym forum zarejestrowanych jest 8000 osób, ilu z twojego rejonu, a jeszcze ilu z nich szuka informacji o wykonawcach, a konkretnie o tym jednym?
każda informacja o nieuczciwym czy nierzetelnym wykonawcy może się przydać.
pozdrawiam
Dokładnie to właśnie napisałem:) Ludzie czytają fora...
Pozdrawiam
_Bob Budowniczy_

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy o wykonawcach”