Cegła czy tapeta do salonu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Mezoko_com
- Aktywny

Re: Cegła czy tapeta do salonu
Ktoś powyżej wspomniał też o imitacji cegły i tapecie w takim stylu co uważam za całkiem ciekawe rozwiązanie i co za tym idzie- także tańsze. Zgodzę się,że wiele zależy od struktury,kolory czy wymiarów salonu. Gdybym sam miał wybierać to z pewnością najlepszą opcją jest cegła dekoracyjna.
Jeśli mowa o cegle to rozwiązań jest bardzo dużo. Nie trzeba generalnego remontu, aby uzyskać efekt białej cegły. Czytałam ostatnio wyczerpujący wpis na ten temat polecam http://blog.decomania.pl/2014/11/3189/6 ... lej-cegly/
Jeśli mowa o cegle to rozwiązań jest bardzo dużo. Nie trzeba generalnego remontu, aby uzyskać efekt białej cegły. Czytałam ostatnio wyczerpujący artykuł na ten temat polecam http://blog.decomania.pl/2014/11/3189/6 ... lej-cegly/
W wyborze należy uwzględnić to jak będzie komponowało się to z całą resztą, jeśli masz kominek w salonie to chętnie dobrałbym do niego cegłę i meble w klasycznym stylu, jeśli meble są bardziej nowoczesne to dałbym zapewne tapetę a jeszcze lepiej gdyby było pomalowane farbą.
W tym jednym poście ujęto cała filozofię wyboru między cegłą a tapetą czy farbą. A jak chce ktoś taniej mieć cegłę to może po prostu poprzyklejać płytki ścienne typu klinkieryt czy stara cegła i efekt też będzie super.joonek9 pisze:W wyborze należy uwzględnić to jak będzie komponowało się to z całą resztą, jeśli masz kominek w salonie to chętnie dobrałbym do niego cegłę i meble w klasycznym stylu, jeśli meble są bardziej nowoczesne to dałbym zapewne tapetę a jeszcze lepiej gdyby było pomalowane farbą.
Klinkieryt w wyglądzie przypomina cegłę, więc nada się do tej aranżacji idealnie.
Ja zdecydowałabym się raczej na cegłę. Nadaje wnętrzu niepowtarzalnego charakteru

www.remontystolica.pl

www.remontystolica.pl
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

A może kamień dekoracyjny,co o tym sądzicie? Bo wg mnie prezentuje się zdecydowanie najlepiej spośród wszystkich opcji wykończenia,więc to moja propozycja.
-
SylwesterDuda
- Początkujący

- Kontakt:
Zależy czy ktoś lubi rzeczy "plastikowe" czy bardziej naturalne, odpowiednio dobrana cegła na pewno będzie się dobrze komponować. Tak że warto przemyśleć to rozwiązanie np. na http://mikulska.pl/ jest dosyć spory wybór różnego rodzaju cegieł, klinkieru itp.
Cegła lub kamień ozdobny czy też jego imitacje będą na pewno bardziej trwałe. Trzeba jednak pamiętać o tym że najładniej będą się prezentowały w bardziej przestronnych wnętrzach. Na pewno gorzej będzie to wyglądało w małym przedpokoju w bloku. Po za tym na takich powierzchniach o wiele częściej zbiera się kurz. Tapeta natomiast ma taką zaletę że jej koszt jest niski, nie kumuluje na swojej powierzchni tyle kurzu, jest łatwa w ewentualnym czyszczeniu i łatwo ją zmienić na coś innego.
Zdecydowanie cegła i najlepiej w postaci kamienia dekoracyjnego. Czerwona stara cegła wyglądać będzie najlepiej.
Pełna rekomendacja dla kamienia dekoracyjnego, super wygląda.(Dobrze po ułożeniu i wyczyszczeniu zaimpregnować) Zawiesiliśmy telewizor, trzy kinkiety na górze, obok szafeczka. Teraz wiekszy mam dylemat jak nakleić tapetę w sypialni. Będę pierwszy raz kleił.
Klinkieryt - idealne rozwiązanie do kuchni, w różnych aranżacjach i miejscach
.
Ja stawiam na cegłę, do tego wypiaskowana i wygląda bardzo nowocześnie
Klinkieryt, stara cegła - kwestia gustu. Ale jedno i drugie ładnie wygląda na ścianie.