Jak tanio ogrzać mieszkanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ciepłe i przytulne gniazdko - wraz z nastaniem jesiennych chłodów takie pragnienie staje się zjawiskiem powszechnym. Jak tanio ogrzać mieszkanie? >>
Redakcja
Solar u mnie opada.. Ogrzewanie miejsce też chyba nie jest dla mnie.. Myślę o ogrzewaniu podłogowym, ewentualnie http://www.kreocen.pl/kategoria/Grzejni ... _1275.html , co o tym myślicie?
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Jak tanio ogrzać mieszkanie?
Ciągle się "zastanawiasz" klepiąc wkoło Macieju to samo.Agulka864 pisze:Solar u mnie opada.. Ogrzewanie miejsce też chyba nie jest dla mnie.. Myślę o ogrzewaniu podłogowym, ewentualnie http://www.kreocen.pl/kategoria/Grzejni ... _1275.html , co o tym myślicie?
Nie lepiej i efektywnie zapłacić parę groszy za pozycjonowanie w Googlach?
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Raczej nic !Agulka864 pisze:co o tym myślicie?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Ogrzewanie solarne, które tak entuzjastycznie opisujecie, będzie dla indywidualnych odbiorców opłacalne najwcześniej za kilka lat. Póki co opłacalne jest ogrzewanie gazowe (zwłaszcza z kondensacją), które jest przyszłościowe o tyle, że w przyszłości będzie je można bez większego problemu połączyć z panelami. Co do innych rodzajów - podłogówka nie jest praktycznie do zastosowania w większości starych budynków (bądź instalacja jej jest tam zaporowo droga). Elektryczne? Ono nigdy nie wyjdzie taniej. No licznika nie oszukasz.
Dlatego właśnie powinniśmy zmniejszyć zapotrzebowanie budynku na ciepło potem nawet prąd nie będzie stryczkiem na szyi a centralne ogrzewanie nie do zastosowania.
Kotły kondensacyjne tanieją bo ich miejsce zastępują pulsacyjne.
Ty o tym nie wiesz bo twoje nowinki techniczne kończą się na katalogach z marikietu i udanego PR.
Kotły kondensacyjne tanieją bo ich miejsce zastępują pulsacyjne.
Ty o tym nie wiesz bo twoje nowinki techniczne kończą się na katalogach z marikietu i udanego PR.
Gaz, gruntowe pompy ciepła to drogie wynalazki z ubiegłego wieku., Obudźcie się, żyjemy już w XIX.Bolas pisze: Kotły kondensacyjne tanieją bo ich miejsce zastępują pulsacyjne.
Cytując słowa klasyka.
Dużo opinii jest na temat różnych typów ogrzewania - co tańsze, co droższe itd. Porównuje się rozwiązania, ale rzadko w artykule sięga się podstaw, czyli izolacji budynku. W nowym budownictwie może nie stanowi to tak dużego problemu, bo budynki są ocieplone, ale co się dzieje w mieszkaniu w kamiennicy? Wszystko co można zaoszczędzić wybierając tańsze ogrzewanie idzie dosłownie w ściany, sufit, czyli w kosmos!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szczelne mieszkanie czy dom zużywa do 30kWh /m2 a inwertorem można zejść sporo niżej . Tylko nie robić dziur i centralnego.Andrzejjj pisze:Dużo opinii jest na temat różnych typów ogrzewania - co tańsze, co droższe itd. Porównuje się rozwiązania, ale rzadko w artykule sięga się podstaw, czyli izolacji budynku. W nowym budownictwie może nie stanowi to tak dużego problemu, bo budynki są ocieplone, ale co się dzieje w mieszkaniu w kamiennicy? Wszystko co można zaoszczędzić wybierając tańsze ogrzewanie idzie dosłownie w ściany, sufit, czyli w kosmos!
Pamiętajmy,że to jednak mieszkanie a nie większy dom,wiec obawiam się,że w tym przypadku markizy tylko dodatkowo pomniejszą przestrzeń,układ mieszkania. Jeżeli zadecydujesz się na tradycyjny układ CO,to chętnie pomożemy wybrać odpowiedni kocioł.
Ja niedawno zdecydowałam się na panele które ogrzewają. Wyglądają jak coś powieszonego na ścianie dla dobrego efektu. + na wygląd + kolejny ogrzewa. Świetnie się sprawdza w mniejszych pokojach. Podejrzewam że w większych pewnie też, aczkolwiek ja nie mam dużych pokoi więc nie mogę się wypowiadać. Jeśli ktoś jest zainteresowany infrapanel.pl firma która u mnie montowała.
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Justysia, nie lepiej wyszłabyś na uprawianiu krawiectwa zamiast wklejaniu tysiąca linków do różnych stron?
http://www.forumbudowlane.pl/profile.ph ... e&u=104793
.
http://www.forumbudowlane.pl/profile.ph ... e&u=104793
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.