Jak zaprojektować ogród we własnym zakresie.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Jak zaprojektować ogród we własnym zakresie.
Ja inspiracji szukałam w internecie. Obecnie jestem na etapie budowy oczka wodnego. Materiały kupuje w firmie Izomar : http://www.uszczelnianie.com.pl/
DObrze jest przeszukać propozycje, które znajdują się w internecie. Sporo jest różnych pomysłów na stworzenie własnego ogrodu. Ciekawe ozdoby i ułatwienia w ogrodzie proponuje wiele firm ogrodniczych. Można teraz zastosować automatyczne systemy nawodnienia, altany, stylowe oświetlenie itp. Wystarczy tylko wizja a potem już realizacja pomysłu 
-
Monika76543
- Początkujący

Moja mama sama urządziła ogród i wygląda przepięknie. Moim zdaniem nie trzeba pomocy fachowców, potrzeba jedynie odrobinę wyobraźni i ciężkiej pracy, a ogród może wyglądać przepięknie.
-
atomowa
Niestety nie każdy ma zdolności ogrodnicze
no i czas, wtedy myslę że lepiej skorzystać z porady fachowca. Ja korzystałam z wrocławskiej firmy: http://www.ogrodycorylus.pl/index.php?pokaz=oferta i stworzyli mi taki projekt, na który sama bym nie wpadła
Nie wiem, czy projektowanie ogrodu we własnym zakresie to taka prosta sprawa tym bardziej, że temat jest dość trudny jeśli ktoś nie ma ogólnego pojęcia o roślinach. U nas próba aranżacji samemu skończyła się fiaskiem. Początkowo chcieliśmy zrobić coś takiego jak znaleźliśmy na stronie jednej z firm, które zajmują się tą tematyką. Tutaj można zobaczyć w portfolio kilka fajnych pozycji - projekt ogrodu Warszawa w każdym razie po nieudanej próbie, jak rośliny się nie przyjeły w części postanowiliśmy jednak zadzwonić do tej firmy. Ogólnie przyjechali i nam poprawili - dość dużo błędów. Ale warto bo efekt jest cudowny. W Warszawie na pewno ILEX to jedna z tych które w tematyce ogrodów mogę polecić spokojnie nie wiem czy działają w innych regionach, ale na terenie Warszawy i okolic na pewno.
Też myslę że jak ktoś nie ma pojęcia o ogrodzie to powinien projektowanie zlecić firmie
Mam kumpla co sam sobie zrobiłnawadnianie automatyczne, potem zasiali trawę, posadzili drzewka, kwiatki i resztę a potem przekopywali wszystko od poczatku bo nawadnianie okazało się badziewiem
dobry projekt i przy nawadnianiu i ogrodzie to podstawa , montaż jak ktos się zna mozna samemu ale projet powinien zrobic profesjonalista
Mnie projekt nawadniania robiła firma http://nts.tanake.com.pl/ a ogród projektował i obsadzał pobliski ogrodnik - koszty są ale ogród w końcu mamy na długie lata
Mam kumpla co sam sobie zrobiłnawadnianie automatyczne, potem zasiali trawę, posadzili drzewka, kwiatki i resztę a potem przekopywali wszystko od poczatku bo nawadnianie okazało się badziewiem
dobry projekt i przy nawadnianiu i ogrodzie to podstawa , montaż jak ktos się zna mozna samemu ale projet powinien zrobic profesjonalista
Mnie projekt nawadniania robiła firma http://nts.tanake.com.pl/ a ogród projektował i obsadzał pobliski ogrodnik - koszty są ale ogród w końcu mamy na długie lata
Widzę, że Tobie za bardzo nie przypadł do gustu pomysł z ogrodem, bo jak już piszesz, że "nieszczęsny" to chyba wiadomo 
Myślę jednak, że jak już zabierzesz się za prace w ogrodzie i zaczniesz widzieć pierwsze efekty tych prac, a potem latem usiądziesz w nim z kubkiem kawy lub drinkiem to docenisz starania żony
Może warto pomyśleć również o tym, by część ogrodu wygospodarować na warzywnik? Mógłbys wtedy postawić sobie tunel foliowy: http://ogrodosfera.pl/tunele-foliowe i uprawiać tam własne warzywka, bez obawy o przymrozki czy inne nieszczęścia.
Myślę jednak, że jak już zabierzesz się za prace w ogrodzie i zaczniesz widzieć pierwsze efekty tych prac, a potem latem usiądziesz w nim z kubkiem kawy lub drinkiem to docenisz starania żony
Może warto pomyśleć również o tym, by część ogrodu wygospodarować na warzywnik? Mógłbys wtedy postawić sobie tunel foliowy: http://ogrodosfera.pl/tunele-foliowe i uprawiać tam własne warzywka, bez obawy o przymrozki czy inne nieszczęścia.
Bardzo dobrze prezentują się ścieżki z materiałów naturalnych takich jak kamień, żwir, drewno, które bardzo dobrze komponują się w każdej aranżacji, niezależnie od zastosowanego stylu. Ważnym elementem jest oświetlenie zewnętrzne dostosowane są do lokalizacji i warunków pogodowych, skutecznie rozpraszają mrok i tworzą niezwykłą scenerię w połączeniu z technologią oszczędzania energii.
Ja bym się nie pokusił, bo teoretycznie to brzmi prosto, ale praktycznie zestawić ze sobą rośliny jest już ciężej, zwlaszcza że nie wszzystkie mają takie same wymagania, no i nie wszystkie lubią swoje 'towarzystwo'
Na podstawie czasopism, internetu można taki projekt stworzyć. Przynajmniej spróbować.
Najlepiej w necie podpatrzyć jak wyglądają ogrody i wybrać coś dla siebie. W markecie budowlanym zawsze dostaniesz potrzebne rzeczy. Dodatkowa satysfakcja że samodzielnie go zrobicie 
Tarasy
Wiele jest opcji na projektowanie ogrodu - jeśli mamy minimum zmysłu artystycznego to przy pomocy internetowych inspiracji można samemu stworzyć cudo - wystarczy chcieć i mieć głód informacji
Projektant to dobry pomysł jeśli mamy wolne środki, na pewno dobierze rośliny nie tylko do podłoża i otoczenia domu, ale również do tego, ile mamy czasu na pielęgnację 
-
KrzysztofBalik
- Początkujący

-
ankasasanka
- Początkujący

niby wystarczy własna inwencja, wyobraźnia przestrzenna, ale nie tylko. Musisz jeszcze wiedzieć co nieco o roślinach, bo nie wszystkie można wszędzie sadzić, nawet jeśli w Internecie przeczytasz, że jest inaczej. ja np. zrobiłam sama projekt swojego ogrodu w AtoCad-zie, poczytałam o roślinach, znalazłam w necie gatunki, które bym chciała mieć. Przedstawiłam projekt specjaliście - i trochę, mówiąc delikatnie, pozmieniał. Naniósł poprawki na moim projekcie i wspólnie doszliśmy do consensusu, fakt, że musiałam zapłacić. Polecam rozejrzeć się za dobrą, niedrogą firmą, ja za duży ogród dałam 8 tys., o nie jest dużo w tej branży. Osobom ze Śląska mogę polecić Ogrody Drama, inni niech szukają w sieci do skutku. Chętnym mogę odpowiedzieć na pytania odnośnie projektu w Cadzie.
Do zaprojektowania ogrodu są niezbędne akcesoria oraz stałe elementy takie jak drewniane palisady. W tym temacie polecam zakupy w sklepie internetowym http://hurtbud.com/ jak dla mnie mają tam wszystko co jest potrzebne do urządzenia ogrodu i to w bardzo atrakcyjnych cenach.