Jak dobrać optymalne przeszklenia?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
- Tomasz Gelio_Guardian
- Początkujący

- Kontakt:
Jak dobrać optymalne przeszklenia?
Projektując nowy dom, coraz częściej decydujemy się na zastosowanie dużych przeszkleń, czy to w postaci ogrodów zimowych, czy też dużych drzwi tarasowych. Co waszym zdaniem należałoby brać pod uwagę przy wyborze takich przeszkleń czy tylko szczelne ramy i termoizolacyjny pakiet szybowy ma znaczenie? A co powiecie na ochronę przed słońcem w letnich miesiącach?
Re: Jak dobrać optymalne przeszklenia?
Promieniowanie UV jest szkodliwe dla człowieka, co więcej powoduje niszczenie elementów wystroju wnętrz, na przykład blaknięcie tkanin, także na pewno warto brać pod uwagę przeszklenia, które chronią przed słońcem.
U Klientów największy priorytet to termoizolacyjność naświetla i ościeżnicy (czyli również pakiet szybowy, najlepiej 3 szybowy) i estetyka. Część zamożniejszych Klientów decyduje się zamiast dodatkowych bocznych naświetl na drzwi dwuskrzydłowe. Samo promieniowanie UV jest mniej istotne, większą uwagę przykłada się do wizualnego wyglądu.
Pewnie to racja. Tez tak myślałam. Tylko wiem, że okna to spoty wydatek i nie będę ich wymieniać za 3-4 lata.Dlatego wybrałam okna Budvar, bo doradca wyjaśnił mi dokładnie jak wybierać okna. Od strony nasłonecznionej i wietrznej mam okna trzyszybowe o wysokim stopniu termoizolacji. Z kolei z drugiej strony, gdzie są duże okna, ważniejsze jest lepsze zabezpieczenie przeciw włamaniu. Okno w kuchni musi mieć kilkustopniowy system wentylacji.Poza tym pozwolono mi ocenić łatwość obsługi wybranych okien. No i Budvar zapewnił mi tzw. ciepły montaż. Niestety mało który specjalista, a przepytałam chyba kilkunastu, pomógł mi sprecyzować swoje potrzeby i przygotować dobrą ofertę.
- Tomasz Gelio_Guardian
- Początkujący

- Kontakt:
Szkodliwość promieniowania słonecznego dla naszego zdrowia czy też kondycji elementów wyposażenia wnętrza to z bez wątpienia ważna kwestia. Dobrze, że zwracasz na to uwagę, bo niestety duża część osób ma przeświadczenie, że okno stanowi solidna barierę przed czynnikami zewnętrznymi i tak jak wspominał Tolkin przy wyborze okien bierze jedynie pod uwagę wygląd i ewentualnie kwestię termoizolacyjności przeszkleń. A promieniowanie słoneczne przedostające się przez okna do wnętrz to przecież nie tylko kwestia szkodliwości UV, ale również problem z przegrzewającymi się wnętrzami w sezonie letnim.