Producenci systemów rekuperacyjnych?

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Andrzej Banach
Początkujący
Początkujący

Producenci systemów rekuperacyjnych?

Post autor: Andrzej Banach »

Czy ciepło z kominka można włączyć w przewody nawiewne do pokoi wychodzące z rekuperatora? Dospel oferuje takie rozwiązanie ale spotkałem się z firmą, która nie pozwala zastosować takiego rozwiązania. Boi się, że mimo zastosowania klapy zwrotnej pomiędzy włączeniem z kominka a rekuperatorem, gorące powietrze może dostać się na wymiennik i go zniszczyć. Nie mam doświadczenia w projektowaniu coraz popularniejszych wentylacji z rekuperacją w domkach jednorodzinnych, dlatego proszę o pomoc w znalezieniu godnych polecenia producentów takich systemów. Nie ukrywam, że zależy mi na firmach, które proponują rozwiązania z umożliwiające podłączenie kominka do tej instalacji.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nie ma takich rozwiązań i nie chodzi tu o wymiennik itp. Nie da się pogodzić ogrzewania z wentylacją. Nie da się sterować. Strumień wentylacji jest stały, niezależny od temperatury w pokoju , dopasowany do ilości osób, natomiast ogrzewanie sterowane jest wyłącznie temperaturą. Są pomieszczenia o różnym zapotrzebowaniu na ciepło by utrzymać stałą temperaturę. Kolejny problem to, to, że rekuperator zapodaje świeże powietrze niewielkim strumieniem od góry, a ciepłe powietrze sensowniej jest nadmuchiwać dołem. Są też rzadsze sytuacje... mamy gości, palimy w kominku i chcemy więcej świeżego powietrza a mniej ciepła.
Zupełnie oddzielną kwestią są domy o małych potrzebach ciepła, gdzie ogrzewanie kominkiem po żadną postacią się nie sprawdza, robi się za gorąco.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piwopijca
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: piwopijca »

Zgadzam sie z przedmowca, co prawda jak widac sa takie rozwiazania, ale chodzi o wyciagniecie kasy od inwestora. Nie daj sie naciagnac. TB opisal to dosyc przejzyscie (z mala korekta ze wentylacje dobiera sie do ilosci osob lub objetosci pomieszczenia, wybiera sie wieksza wartosc)

Pzdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”