Grzejniki elektryczne Convector 2000W- praca ciągła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Grzejniki elektryczne Convector 2000W- praca ciągła
Witam,
mam dwa grzejniki elektryczne marki covector. Chciałbym aby pracowały one w trybie ciągłym powiedzmy cały czas 2000W, jednak co parę minut termostat wyłącza sie - lekko sie wychłodzą i znowu załącza. Jak zrobić żeby termostat ich nie rozłączał?
mam dwa grzejniki elektryczne marki covector. Chciałbym aby pracowały one w trybie ciągłym powiedzmy cały czas 2000W, jednak co parę minut termostat wyłącza sie - lekko sie wychłodzą i znowu załącza. Jak zrobić żeby termostat ich nie rozłączał?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Grzejniki elektryczne Convector 2000W- praca ciągła
Otworzyć szeroko okna.woyu pisze:Witam,
Czyli termostat w takich grzejnikach działa na podstawie temperatury zewnętrznej otaczającej grzejnik a nie samego rozgrzania grzejnika tak? (wiem pytanie laika)
działa na podstawie temperatury powietrza jaka otacza sam termostat, ale trzeba też uwzględnić pewna histerezę tzn. grzejnik jest wyłączany w temp np. 23stC a załączany ponownie w temp 20stC
to lipa trochę, tak naprawdę nie da się ustawić ich na prace ciągłą nawet przy ustawieniu termostatu na max. w takim razie.
Tak jak napisał kolega , ustawiasz na max np 30stC i otwierasz okno tak aby nigdy nie osiągnąć takiej temperatury.... grzejesz atmosferę i grzejnik się nie wyłącza.
p.s.
Masz prywatna elektrownie czy co ?
p.s.
Masz prywatna elektrownie czy co ?
No tak tylko jak otworze okno przy mrozie to nawieje zimna i nic z tego i tak nie bedzie :/ nie mam innej opcji grzania niestety tylko elektryka a wszytskim zimno 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A czy te grzejniki nie wiszą pod oknem, za zasłoną?
Też nie bardzo wiem w czym problem ale termostat na tym grzejniku jest strasznie intuicyjny. Ciężko by ustawić temp na dokładnie taką jaką chcemy. Dodatkowo termostat szczytuje temperaturę przepływającego przez niego powietrza więc im mocniej grzejnik się nagrzeje tym szybciej termostat go wyłączy. Trzeba było zainwestować w tańsze a lepsze w pełnisterowalne z pilotem koszt ok 150-200zł

Jeżeli potrzebujesz te grzejniki do pracy ciągłej, to zmostkuj termostat!woyu pisze:Witam,