Grzyb w pokoju .

Wilgoć w domu to trudny, ale często spotykany przypadek, szczególnie w starszych budynkach. Jak się jej pozbyć? Co zrobić by mieszkać w suchym, zdrowym domu? Jakie są sposoby osuszania budynków i murów? W tym dziale znajdziesz podpowiedzi co robić, by pozbyć się wilgoci i jej skutków.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Myha
Początkujący
Początkujący

Grzyb w pokoju .

Post autor: Myha »

Hej , mam problem.
Rok temu wprowadziłam się do nowego mieszkania, ale w jednym z pokoi na zimę zawsze wychodzi grzyb , w dużym pokoju jest piec, i choć palę grzyb i tak wchodzi , między pokojami jest łazienka, więc nie mogę wbudować pieca w ścianę, a grzejnik elektryczny za drogo wychodzi, czy jest jakiś inny sposób aby nagrzać dwa pokoje i przy okazji żeby grzyb znikł ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Grzyb w pokoju .

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Grzyb bardzo lubi ciepło. Im więcej grzania przy złej wentylacji, tym będzie go więcej.

KTH

Post autor: KTH »

za darmo chcesz nagrzać i pozbyć się grzybni ze ścian ?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Myha pisze:Hej , mam problem.
Rok temu wprowadziłam się do nowego mieszkania, ale w jednym z pokoi na zimę zawsze wychodzi grzyb , w dużym pokoju jest piec, i choć palę grzyb i tak wchodzi , między pokojami jest łazienka, więc nie mogę wbudować pieca w ścianę, a grzejnik elektryczny za drogo wychodzi, czy jest jakiś inny sposób aby nagrzać dwa pokoje i przy okazji żeby grzyb znikł ?
Jeden piec na 2 pokoje nigdy nie wystarczy! W mieszkaniu należy unikać stref wychłodzonych, gdzie będzie mogła się wytrącać wilgoć. Wilgoć jest najlepszym środowiskiem do rozwoju grzybów pleśniowych.

W nieogrzewanym pokoju proponuję zastosować system OPP.
To też jest ogrzewanie podczerwienią jak w przypadku pieca kaflowego, ale zamiast węgla nośnikiem energii jest prąd elektryczny, a system pracuje w temeraturze ok. 22 stopni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Osuszanie budynków - wilgoć i grzyb na ścianach”