Kuchenka mikrofalowa szkodzi na zdrowie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Kuchenka mikrofalowa szkodzi na zdrowie?
U nas w mikrofali najczęściej popcorn się robi
Bardzo przydatne urządzenie w życiu codziennym.
Ponoć stare mikrofale szkodziły, te nowe już nie bo promieniowanie nie udziela się tak bardzo osobom w otoczeniu. Choć jak wyżej - mikrofali używam wyłącznie do popcornu i w pracy do odgrzania lunchu. A jak słysze o "gotowaniu" w mikrofali, widzę książeczki typu "101 przepisow na dania z mikrofali" to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Lubię używać, bo szybko przed czy po pracy jak się śpieszę mam gotowe jedzenie. Ale lepiej mimo wszystko nie nadużywać. 
Podgrzewanie, rozmrażanie - to podstawa u mnie w domu. Nie codziennie, ale często.
Podgrzewamy często no i robimy popcorn, ale żeby gotować to jakiś absurd. Przyznam, że nie raz myślałem, jak to jest z ta mikrofalą, trochę obawiam się jej wpływu na zdrowie, ale wygrywa jej przydatność.
-
sluchowicz
- Początkujący

- Kontakt:
Ja też używam mikrofalówki tylko do podgrzewania dań wcześniej przygotowanych za pomocą "normalnych" sprzętów i nie sądzę aby to było jakoś straszliwie szkodliwe.
-
Łódź do sukcesu
- Początkujący

- Kontakt:
Każde promieniowanie jest niebezpieczne. To z telefonu komórkowego również, ale łatwiej żyć bez mikrofali niż bez telefonu. 
Dość narzekania - pora na wyzwania 
Tylko, że telefon jest tylko do użytku zewnętrznego, a jedzonko prześwietlone falami zajadasz i wszystko idzie w organizm:P
-
Łódź do sukcesu
- Początkujący

- Kontakt:
Dokładnie, w pełni się z tym zgadam. Nie chcę, by do mojego żołądka trafiały rzeczy napromieniowane.
Dość narzekania - pora na wyzwania 
Głupszego stwierdzenia jeszcze nie słyszałem!hania78 pisze:Tylko, że telefon jest tylko do użytku zewnętrznego, a jedzonko prześwietlone falami zajadasz i wszystko idzie w organizm:P
Pogratulować "inteligencji" piszącej. Po tym wpisie widać jak korzystanie z telefonów komórkowych
wpływa na działanie mózgu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na pewno? Panie Januszu, a o szkodliwości promieniowania podczerwonego? Bardzo często słyszę, przy ogrzewaniu podłogi podczerwienią, że to szkodliwe. Promieniowanie nawet zabija!Enerbau pisze:Głupszego stwierdzenia jeszcze nie słyszałem!hania78 pisze:Tylko, że telefon jest tylko do użytku zewnętrznego, a jedzonko prześwietlone falami zajadasz i wszystko idzie w organizm:P
Pogratulować "inteligencji" piszącej. Po tym wpisie widać jak korzystanie z telefonów komórkowych
wpływa na działanie mózgu :wink:
Jakby się tak głębiej zastanowić to praktycznie wszystko jest szkodliwe
nawet życie jest szkodliwe bo prowadzi do śmierci
Najszkodliwsza jest głupota, gdyż zabija za życia! Głupcy nie żyją jak normalni ludzie. Mają tak wyalienowany umysł, że nie są w stanie korzystać z normalnego życia.
Ich życie polega na negowaniu życia innych, co staje się podstawą ich bytu.
To jest rodzaj pasożytnictwa umysłowego, gdyż oni sami nie są w stanie nic mądrego
powiedzieć, tylko cały czas żyją negowaniem tego co powiedzieli, wymyślili, bądź zrobili inni.
Czyli krótko mówiąc, takie ludzkie pijawki.
Ich życie polega na negowaniu życia innych, co staje się podstawą ich bytu.
To jest rodzaj pasożytnictwa umysłowego, gdyż oni sami nie są w stanie nic mądrego
powiedzieć, tylko cały czas żyją negowaniem tego co powiedzieli, wymyślili, bądź zrobili inni.
Czyli krótko mówiąc, takie ludzkie pijawki.
z tego co wiem jeżeli odgrzewasz jedzenie to nie, niektórzy mówią, że jezeli gotujesz w mikrofali to wtedy jest niezdrowo
Szkodzi, szkodzi. Jak przez telefon rozmawiasz i boli Cię głowa, to jakaś oznaka. To samo jest z kuchenką, gdyż te same fale oddziałują. Ja na przykład stosuję odpromienniki na takie przyrządy. Np. odpromiennik bio info 3 lub 4.