Na czym i ile można zaoszczędzić przy budowie domu ???

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

marta-24
Początkujący
Początkujący

Na czym i ile można zaoszczędzić przy budowie domu ???

Post autor: marta-24 »

Witam, mam takie pytanie. Interesuje mnie projekt domku jednorodzinnego, pod tym linkiem:

http://www.dom-projekt.pl/zalipie.php

Oto jego kosztorys:

Stan zerowy 13.703,63
Stan surowy 71.615,62
Stan wykończeniowy wewnętrzny 36.852,65
Stan wykończeniowy zewnętrzny 16.529,05
Roboty instalacyjne 14.768,43
Roboty elektryczne 6.960,39
Ogółem 160.429,77

Przy czym są uwagi o oszczędnościach wynikających z : "wykonania części prac systemem gospodarczym, zatrudnienia ekip budowlanych na poszczególne etapy prac, zamianę materiałów zaproponowanych w projekcie na inne, jakości materiałów użytych do budowy i wykończenia, kosztu transportu( przy zakupach większych ilości materiałów często można uzyskać bezpłatny dowóz na budowę), kosztu robocizny(zależy od regionu Polski)"

Moje pytanie brzmi: Ile (mniej więcej) dałoby się zaoszczędzić przy budowie tego domu - zakładając wszystkie wymienione wyżej oszczędności.

ciekawski83
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Na czym i ile można zaoszczędzić przy budowie domu ???

Post autor: ciekawski83 »

marta-24 pisze:Przy czym są uwagi o oszczędnościach wynikających z : "wykonania części prac systemem gospodarczym, zatrudnienia ekip budowlanych na poszczególne etapy prac, zamianę materiałów zaproponowanych w projekcie na inne, jakości materiałów użytych do budowy i wykończenia, kosztu transportu( przy zakupach większych ilości materiałów często można uzyskać bezpłatny dowóz na budowę), kosztu robocizny(zależy od regionu Polski)"

Moje pytanie brzmi: Ile (mniej więcej) dałoby się zaoszczędzić przy budowie tego domu - zakładając wszystkie wymienione wyżej oszczędności.
zależy jak się postarasz

Obrazek

pimpus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pimpus »

Na wielu rzeczach nie warto oszczędzać. Jednak przy tak małym domku można by było murować się z tańszej odmiany pustaków ceramicznych. Nośność wymagana będzie na pewno spełniona, a cena spadnie o 10-15% :) Proponowałbym się zainteresować materiałem Porotherm 25 E3 (trzecia klasa murowa).

kasiamango
Początkujący
Początkujący

Post autor: kasiamango »

Również jestem na etapie budowy dom. Moim zdaniem najlepiej zaoszczędzić na działce, jeśli masz po rodzicach czy dziadkach to jesteś szczęściarzem! Ja z mężem mam zamiar kupić działkę w Jasienicach. Zastanawiamy się nad tą ofertą: http://www.real.bielsko.pl/oferta,dzial ... rea-gs-215. Jak widać nie jest to mały wydatek, a działka i tak ma okazyjną cenę ;)

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: RobertKGB »

ogłoszenie nie aktualne !

Maciekpol543
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Maciekpol543 »

Według mnie na pracach które mozna samemu wykonać...nie wiem malowanie elewacji, zakup materiałów budowlanych w hurtowni...a moim zdaniem nie oszczedzać sie powinno na geologu typu http://www.geotest.biz.pl/

Maciekpol543
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Maciekpol543 »

Dodam jeszcze, że warto kominiarza zatrudnić do tego jak nic.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Tylko ułomni umysłowo korzystają z usług firm polecanych przez spamerów. Jeżeli firma jest poważna, to może sama się promować i nie potrzebuje do tego prymitywnych spamerskich tekstów....

Świadczą one tylko o poziomie reklamujących się w ten sposób firm.

Awatar użytkownika
Dabbex
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dabbex »

Też myślę, że tylko na pracach, które możemy wykonać sami...
Z resztą nie warto oszczędzać. To tak jak ze sprzętem lepiej wydać więcej niż oszczędzić i zawieść się.
you can, you should, and if youre brave enough to start, you will.

pchelka
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pchelka »

Ja zaoszczędziłam na tym, że mimo wstępnej decyzji o budowie domu piętrowego, w trakcie budowy stwierdziliśmy że lepiej zbudować dom z poddaszem użytkowym :) Sami zobaczcie wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-6-bis-cw24/ takie domki też są śliczne :)

asisoft
Początkujący
Początkujący

Post autor: asisoft »

Jeśli masz firmę, możesz zaoszczędzić na niektórych materiałach. Mi udało się zmniejszyć koszty o 20%, Polecam skonsultować się z http://www.brr.pl. Pomogą Ci poukładać to tak, byś nie był stratny.

MilczacyRoman
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: MilczacyRoman »

na pewno zaoszczędzisz jeśli wynajmiesz kontenery socjalne czy budowlane zamiast jest kupować. Ja wypożyczyłem takie kontenery od firmy aproservice aproservice.com.

viki42
Aktywny
Aktywny

Post autor: viki42 »

Oszczędna budowa jest możliwa, ale niestety wymaga to dodatkowych nakładów pracy własnej. Mogę Ci powiedzieć na czym my oszczędzaliśmy - na materiałach raczej nie, ale szukaliśmy promocji i porównywaliśmy ceny. Zrezygnowaliśmy z zakupów realizowanych przez ekipę budowlaną i robiliśmy to we własnym zakresie - była kontrola nad tym ile i czego zostało zamówione. Część prac np. malowanie też zorganizowaliśmy we własnym zakresie. No można oszczędzać, ale jak mówię, trzeba mieć na to czas.

jagu
Aktywny
Aktywny

Post autor: jagu »

Ktoś wyżej wspominał o firmie kominiarskiej. Mogę polecić komino.net.pl specjalistów od frezowania kominów oraz montażu wkładów. Oszczędzać na nich nie wypada, bo to fachowcy.
urodzony optymista

alan01
Początkujący
Początkujący

Post autor: alan01 »

ja polecam kominiarz.biz nie są drodzy a bardzo solidni. Co jak co ale instalacja musi być dokładnie sprawdzona, na tym nie można oszczędzać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”