SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

mipq
Początkujący
Początkujący

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: mipq »

sin09 pisze:Od wczoraj zacząłem palić w trybie retorta-ręczny z brulim i dopiero teraz mogę powiedzieć że opał spala się jak należy, łoże nie zapada się, temperatura nie winduje zbyt wysoko i co ważne - dużo mniej opału idzie. Teraz może już padać śnieg :)
Mam ten sam problem, na grupowym zmieniałem nadmuch od 25% do 60% w trybie 8KW i nie znalazłem optymalnego spalania, jak nie zapadnięte łoże to spieki i kalafior. Aktualnie palę na ręcznym i wygląda to znacznie lepiej chociaż nie idealnie, mniejsze spalanie ale nadal lekko szlakuje.

Piec 12KW Skam + Bruli 0.1.17.22, groszek z wesołej na innym piecu "elektromet" spala się do popiołu.

Tutaj mój profil https://device.esterownik.pl/device/5922/ ... może coś doradzicie.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Ledwo co na innym wątku pisałem o opałach.....
Jaki domek grzejesz?
Na okładce stera masz podane zakresy dmuchawy w których się poruszac przy grupowym
Jaką wersję Skam-p 12kw posiadasz? Premium z palnikiem żeliwnym czy wersję Plus z palnikiem obrotowym Ardeo?

W grupowym dobrze nie spalisz ani wesołej ani chwałowic ani bobrka.....
Na takie "trudne" węgle to jest tryb dwustanowy......

tak na szybko o opałach:
Jaret - producent Tauron Wydobycie, kopalnie Janina z Libiąża i Sobieski z Jaworzna. Deklarowana wartość opałowa 21,5 MJ, typ węgla 31.2, spiekalność 0 - 1 RI, popiół do 10%. Może trochę szlakować popiół, zdarza się nadziarno ale węgiel jest miękki
Ten węgiel polecamy do małych domów, dobrze ocieplonych albo ogólnie do palenia w trybie letnim na sam bojler/cwu. Sam bym też powiedział,że przy ocieplonych domkach stosowac można tak do temp. spadających do -5st.C

Jaret Plus - producenci autoryzowani sprzedawcy Tauron Wydobycie, powinni mieć licencję na ten wyrób żeby móc używać tej nazwy. Np. Bostar Krzeszowice, Adamex Podolsze, Imex-Piechota itp. Typ węgla 31.2 do 32.1. Wartość opałowa 25 - 26 MJ, popiół do 8%, spiekalność do 10 RI.
Węgiel dobry na cały rok, niska spiekalność, wyższa kaloryczność. Nie polecamy jedynie w ciepłe okresy, jeżeli dom jest dobrze izolowany i jednocześnie o niewielkiej powierzchni,może być za mocny.

Retopal - producent KW SA kopalnia Piast II ZRD Wola koło Miedźnej. Typ węgla 31.2 wartość opałowa min. 24 MJ, popiół 5 - 10%, spiekalność 0 - 1 RI.
Węgiel dobry na cały rok, przyzwoita kaloryczność, niska spiekalność. Można go stosować cały rok w domkach dobrze izolowanych o małej powierzchni

Pieklorz Piekary ze względu na jakość jak najbardziej godny polecenia, ale cena wysoka . Producent KW SA kopalnia KWK Piekary Piekary Śląskie. Typ węgla 31.2, wartość opałowa min. 26-27 MJ, popiół do 7%, spiekalność 0 - 9 RI.
Bardzo dobry jakościowo, mało popiołu. Szczególnie polecany na chłodna jesień, wiosnę czy typową zimę. Przy dobrze ocieplonych i małych budynkach nie stosować w trybie letnim czy ciepłą wiosna lub jesienią. Tutaj jako ciekawostkę podam,że jeden z dystrybutorów tego węgla nie poleca go do mniejszych kotłów, tylko do takich >30kW

Anmag -produkowany i pakowany przez Imex-Piechota, niska zawartość siarki i popiołu, drobna granulacja 3-25mm, z węgla 31.2, kaloryczność 24-25MJ/kg, popiół max.8%, spiekalność <10RI dostępny przez www.imexpiechota.eu

Anmag Gold produkowany i pakowany przez Imex-Piechota, zamiennik Pieklorza z Piekar w bardziej korzystnej cenie, typ węgla 31.2, kalorycznosć 25-27MJ/kg, popiół max.7%, spiekalność <10RI

Dla osób szukających dobrego miału węglowego, który nie jest problemowy:

Ekomiał Rokita. Producent KW SA kopalnia Piast II ZRD Wola koło Miedźnej, typ węgla 31.2, wartość opałowa 25 MJ, popiół do 10%, spiekalność 0 - 1 RI. Bardzo fajny w spalaniu, ok.100zł tańsze od Retopalu a spala się tego nawet nieco mniej niż Retopalu, sporo grochu a niewiele ziarna tzw. zerówki w tym jest.

UWAGA:
Rokitę robi też Bobrek Ruch Centrum - tego już nie warto brać, są problemy ze spiekalnością

Z oferty Imex-Piechota www.imexpiechota.eu :
Miał z ZG JANINA, 19-20MJ/kg, popiół do 12%, granulacja 0-20mm, uwaga, aby schodził z kosza musi zostać wcześniej dobrze wysuszony, można go także używać w domieszce do ekogroszku lub groszku do 31,5mm granulacji. Sprawdzi się na małych domach albo na ocieplonych przy łagodnej zimie, tak do -5st.C powinno iść OK

Eko-miał z Kompanii Węglowej S.A., kopalnia Piast II (Czeczot), węgiel typ 31.2, 24-26MJ/kg, ziarno 0-31,5mm, popiół max.10%, spiekalność do 20RI

Do palników żeliwnych typu brucer można także stosować groszek 8-31,5mm, można go wymieszać z w/w miałami. Węgiel groszek KWK Ziemowit, typ węgla 31.2, 23-25MJ/kg, granulacja 8-31,5mm, popiół max.9%, spiekalność <10RI

NIE POLECAMY STOSOWAĆ, szczególnie na początku przygody z kotłem::

Wesoła, występuje w dwóch granulacjach, jest wysokokaloryczna, ale też problematyczna
Pieklorz z Chwałowic lub Bobrka
Ekoret

Z tymi węglami są problemy ze spiekalnością, ciężko je poprawnie spalać, może pojawić się więcej szlaki, niedopałków, koksu w palnikach żeliwnych typu brucer zbyt długie postoje z tymi groszkami powodują intensywne cofanie dymu do kosza, wykraplanie się wody na ściankach kosza i przyspieszoną jego korozję.

mipq
Początkujący
Początkujący

Jarecki79 pisze:Ledwo co na innym wątku pisałem o opałach.....
Jaki domek grzejesz?
Na okładce stera masz podane zakresy dmuchawy w których się poruszac przy grupowym
Jaką wersję Skam-p 12kw posiadasz? Premium z palnikiem żeliwnym czy wersję Plus z palnikiem obrotowym Ardeo?

W grupowym dobrze nie spalisz ani wesołej ani chwałowic ani bobrka.....
Na takie "trudne" węgle to jest tryb dwustanowy......
...
.
Aktualnie grzeję 90m2 podłogi jedno piętro. Posiadam Skam-p 12kw ardeo. Co do węgla to groszek z wesołęj miałem tylko do testu 8 worków od ojca. Kupiłem piasta 25MJ od Prestige(workowany) ale groszek pływał, cały mokry, wiec w czasie kiedy piast przysychał wsypałem wesołą.
Na tą chwile zasypałem piasta i jak widać z profilu na esterowniki przekroczyłem juz zakres jaki wpisano mi na okładce sterownika, zacząłem od nastawy 37% a teraz dmucham 41% i cały czas szlaka na grupowym.

Edit.
Czy otwarcie przesłony wentylatora powinno być konkretnie ustawione, w manualu nie ma nic na ten temat?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Warto cieniutkim paskiem czarnego sliconu/uszczelniacza kominkowego na 1200-1500 uszczelnić palenisko, nie ma nic o tym w instrukcji palnika.
Jest natomiast w instrukcji kotła zaraz na początku wraz z fotografią.

Na palniku tez to było zaznaczone białym markerem, trzeba zdjąc samo górne palenisko, pod nim jest taki kwadratowy odlew żeliwny, po jego podniesieniu na dole na około pierścienia okrągłego paseczek sliconu...

Otwarcie przysłony na dmuchawie to kwestia indywidualna, nie ma jednej pozycji właściwej, jeden będzie miał na maxa. otwartą a drugi będzie miał szczelinkę na 1,5cm - tutaj trzeba się pobawić.

Co do węgli, to polecić można do wygrzewania retopal, jaret-plus, anmag-gold..
Ważne, aby węgiel był suchy.

mipq
Początkujący
Początkujący

Jarecki79 pisze:Warto cieniutkim paskiem czarnego sliconu/uszczelniacza kominkowego na 1200-1500 uszczelnić palenisko, nie ma nic o tym w instrukcji palnika.
Jest natomiast w instrukcji kotła zaraz na początku wraz z fotografią.

Na palniku tez to było zaznaczone białym markerem, trzeba zdjąc samo górne palenisko, pod nim jest taki kwadratowy odlew żeliwny, po jego podniesieniu na dole na około pierścienia okrągłego paseczek sliconu...
.
To akurat doszczelniłem chyba aż za dobrze ..

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

mipq pisze:
sin09 pisze:Od wczoraj zacząłem palić w trybie retorta-ręczny z brulim i dopiero teraz mogę powiedzieć że opał spala się jak należy, łoże nie zapada się, temperatura nie winduje zbyt wysoko i co ważne - dużo mniej opału idzie. Teraz może już padać śnieg :)
Mam ten sam problem, na grupowym zmieniałem nadmuch od 25% do 60% w trybie 8KW i nie znalazłem optymalnego spalania, jak nie zapadnięte łoże to spieki i kalafior. Aktualnie palę na ręcznym i wygląda to znacznie lepiej chociaż nie idealnie, mniejsze spalanie ale nadal lekko szlakuje.

Piec 12KW Skam + Bruli 0.1.17.22, groszek z wesołej na innym piecu "elektromet" spala się do popiołu.

Tutaj mój profil https://device.esterownik.pl/device/5922/ ... może coś doradzicie.
A jaką dmuchawkę dał Ci tam jarecki ?
Co do węgli jarek to część jest w tym prawdy a część to pobożne życzenia.
Palę aktualnie u siebie Wesołą, przyjechał gościu z Kłodzka pod wieczór, wział 5 worków na próbę bo walczy z koksem odkąd zaczął teraz palić.
link: https://device.esterownik.pl/device/4424/
Zapytał czy może u mnie popiół zobaczyc jak wygląda, wysunąłem szufladkę, trochę zaniemówił, pogrzebał do środka i mówi że to niemozliwe bo on jeszcze takiego popiołu nie widział :)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Wiesiek, no ja Ciebie proszę..
ile masz lat doświadczenia?
jak było na początku?
i nie masz standardowego stera.

Suspenser też Wesołą potrafi palić, ale robi to w trybie dwustanowym. Podobnie jak user Skama Wojtek65 także posiadający ciepłomierz.
https://device.esterownik.pl/device/2323/
Kolega Darek miał trochę przebojów z ogarnięciem wesołej i kilka kamyczków żółtych mu się trafiło i to takich sporawych. Z czasem jakoś dał radę przy radach suspensera i moich, ale to nie jest prosty do spalania węgiel.
https://ekotlownia.pl/sterownik/88

Do 12-ek są dmuchawy 38-40W, czyli RV-13AMs 40W lub DM85 38W.

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

U mnie wersja softu w bruli to: 0.1.17.22. Dodatkowo przysłoniłem o 50% klapkę na wentylatorze bo mam chyba zbyt duży ciąg kominowy. Retopal przyjechał do mnie suchutki, brałem do ręki i zostawał mi tylko pyłek na dłoni, od razu workowanie i do kotłowni. Piec hula na 51*C i grzeje na razie ok 100m2 podłogi (27-28*C na wyjściu).
Mile zaskoczyło mnie działanie sterownika w trybie zasypowy - wrzucam 3-4 nieduże klocki drewna na palący się palnik zamykam piec i mam spokój na 2.5h, bruli wykonuje tylko przedmuch trwający 8s co 5min i to wystarcza w zupełności. Docelowo myślę żeby zrobić jakąś cienką kratownicę i wsuwać na czas spalania drewnem nad palnik bo gorącego ruszta przełożyć z górnej półki się nie da a palnik jest trochę za mały i czasem jakiś klocek spadnie do popielnika niedopalony. Jedyna wada palenia drewnem jest taka, że piec szybko zachodzi sadzą co nie ma miejsca w przypadku palenia węglem.
Skam-p premium 12kW + Bruli

mipq
Początkujący
Początkujący

Pytałem o przysłonę ponieważ na workach z groszkiem jest instrukcja spalania z informacją o regulacji przysłony a manual w tym temacie milczy.

Mam jeszcze pytanie o wycięcia na ruszcie podajnika, są dwa, czy ma to znaczenie w którym otworze jest sworzeń od ramienia obrotowego.?

Popracuję z nastawami i ewentualnie otworzę nowy wątek na forum sterownika.

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Rob23 »

Wedlug mnie za mocno dmuchasz mam taki sam zestaw i dla 8kw 38% razy 3 a dla 12kw 42% razy 4 idealu nie ma ale da sie zyc opal tez podobny a przeslona otwarta na full

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

mipq pisze:
Mam jeszcze pytanie o wycięcia na ruszcie podajnika, są dwa, czy ma to znaczenie w którym otworze jest sworzeń od ramienia obrotowego.?

.
Nie drugie wycięcie jest zapasowe, jak to pierwsze za xxx czasu się mocniej wytrze (inny gatunek stali tutaj i inny ma trzpień, który się w tym rowku porusza)

libert
Początkujący
Początkujący

Post autor: libert »

Witam

Czy ktoś z expertów może odpowiedzieć na pytanie zadanie niedawno na forum o górnym i tylnim czopuchu? jakie różnice itp?
Pytanie do Jarecki - czy istnieje możliwość w piecach SKAM dopłaty do grubszych blach z których jest zrobiony piec? Jeśli tak to jaki jest koszt.

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

Jaką ilość opału podaje w jednostce czasu żeliwny podajnik w skamie 12kW?
Skam-p premium 12kW + Bruli

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

To zależy od granulacji danego węgla, są z mniejszymi grudkami i większymi
W g/1sek od 3,7 do max. 5,2grama.
Wyjściowo w SPP ustawiamy 4,5g/sek pracy

W Bruli będzie to dla przesypu minutowego od ok. 220g/min pod 310g/minutę
Proponuję zacząć wyjściowo od wyskalowania na ok. 270gram/minutę

do drugiego kolegi
Kocioł czyszczony jest od przodu, górne wyjście spalin mniej zajmuje miejsca na głębokość, w małych kotłach w miejsce grilla idą wówczas opłomki w kanał niżej, także odbiór ciepła jest taki sam.
Blachy dobiera się do mocy kotła, ba mówią o tym nawet normy... na żywotność ma wpływ przede wszystkim - dobór kotła i jego nieprzewymiarowanie, właściwy proces palenia, suchy węgiel, odpowiedni jego dobór oraz dobrze skonstruowany wymiennik ciepła.

Możesz kocioł zrobić choćby z 8mm blachy, ale jak konstrukcja nie będzie dobra i przewymiarujesz go o 300%, będziesz palił nieumiejętnie mokrym a w dodatku w kotłowni będzie wilgoć i nachodzić będzie woda to i tak go szybko zarżniesz, zasmołujesz i po drodze możesz jeszcze komin załatwić. Jak dbamy - tak mamy, stara prawda stale aktualna.

kedlaw01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kedlaw01 »

Witam. Kotłownia ukończona:
- dół podłogówka - na razie pompa na stałe w kontakt
- góra kaloryfery z głowicami i łazienka podłogówka
- zbiornik cwu dwupłaszczowy na 30C bo nie używam jeszcze wody
Węgiel jakiś workowany z Castoramy niby 22MJ, suchy nie leje się.
Parametry podawanie 4sek, przerwa 20 sek, rozruch 4, dmuchawa 21, tło wyłączone. Piec ładnie dochodzi do 60C, wszędzie ciepło ale po nocy i dziś wieczorem się wyłączył (Err 5).
Obrazek
Pisze na forum o poradę, co przestawić lub zmienić żeby nie wyłączał się? Jak się wyłączy to wystarczy włączyć i się rozpala sam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”