Witam, mam wielki problem z układem otwartym i nie wiem co robić. Mianowicie chodzi o stary dom ze starą instalacją CO grzejniki żeliwne i blaszane.
Problem dotyczy tego że nie grzeje mi grzejnik znajdujący się najbliżej zbiornika wyrównawczego.... nie wiem w czym tkwi problem ale ciepła woda tam nie dochodzi...
To pół problemu denerwuje mnie że rury od 2 pionów których zakończenia są umiejscowione na strychu nie mają sensownego zakończenia i są otwarte tzn kiedy gotuje sie woda to wszystko wylatuje z rur i leje sie na strychu zalewając sciany w domu. Lub kiedy dopuszcza sie wodę, wylatuje ona z rur. Pytanie jak można to zakończyć żeby było to funkcjonalne i nie wymagalo obsługi??
Układ otwarty czy zamknięty?? pomocy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
majsterkowicz12
- Początkujący

Re: Układ otwarty czy zamknięty?? pomocy
Zakończenia tych rur powinno się umiejscowić w zbiorniku wyrównawczym. Problemem jest dlaczego się woda gotuje w instalacji. Stara instalacja rurki mogą mieć słaby przepływ zaworki zapchane - fachowca i płukać instalację. Jeżeli nie ma pompy to powodów zaburzeń przepływu może być bardzo dużo.
-
elcalor
- Początkujący

- Kontakt:
Jak napisał przedmówca, wyjścia powinny kończyć się w zbiorniku wyrównawczym.
Jeśli masz aż tak otwarty układ, to może sporo wody po prostu wyparowywać z tych rur. Jeśli tak jest i często dolewasz wodę do instalacji, to najprawdopodobniej masz mocno zakamienioną instalację. Kamień kotłowy zmniejsza przepływy co może doprowadzić do zablokowania części instalacji.
Pierwsze, zakończyć otwarte rury - najlepiej w zbiorniku wyrównawczym,
Drugie, zastanowić się na chemicznym czyszczeniem instalacji, zależy od jej wielkości, minimum jeden dzień pracy, zdarzało się że nawet trzy dni - spore instalacje o pojemności 500 - 600 litrów.
Jeśli masz aż tak otwarty układ, to może sporo wody po prostu wyparowywać z tych rur. Jeśli tak jest i często dolewasz wodę do instalacji, to najprawdopodobniej masz mocno zakamienioną instalację. Kamień kotłowy zmniejsza przepływy co może doprowadzić do zablokowania części instalacji.
Pierwsze, zakończyć otwarte rury - najlepiej w zbiorniku wyrównawczym,
Drugie, zastanowić się na chemicznym czyszczeniem instalacji, zależy od jej wielkości, minimum jeden dzień pracy, zdarzało się że nawet trzy dni - spore instalacje o pojemności 500 - 600 litrów.
Szymon Kujawiński
Osobiście zbierałbym na remont tej instalacji niż czyszczenie chemiczne. Czyszczenie też nie jest tanie i mało jest fachowców którzy mają do tego sprzęt. Nie opłaca się czyścić całej instalacji - nie dość że długo by to trwało to czyszczenia wymagają nie tylko instalacja ale też grzejniki.
Nie odpowiedziałeś też czy masz pompę cyrkulacyjną jeżeli tak sprawdź filtr. Te rurki możesz zakończyć też odpowietrznikami automatycznymi. Gotowanie wody w instalacji powoduje też większe wytrącanie się kamienia kotłowego a dodatkowo temperatura powoduje odrywanie się z zakamienionych rur drobin.
Nie odpowiedziałeś też czy masz pompę cyrkulacyjną jeżeli tak sprawdź filtr. Te rurki możesz zakończyć też odpowietrznikami automatycznymi. Gotowanie wody w instalacji powoduje też większe wytrącanie się kamienia kotłowego a dodatkowo temperatura powoduje odrywanie się z zakamienionych rur drobin.