Rura piecyk gazowy

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Hugibugi
Początkujący
Początkujący

Rura piecyk gazowy

Post autor: Hugibugi »

Witam mam piecyk gazowy w lazience, nowa lazienka bo przerabialismy, sprawa jest taka ze mam rure do piecyka 100fi z kolankiem 140fi na piecyk, problem jest taki ze rura jest wyokonana z katem prostym i musze ja przerobic, pytanie czy musze kupic nowa rure z fi 140 czy moge zostawic ta z fi 100 i kolankiem do piecyka?
Obrazek
Obrazek

koles21
Początkujący
Początkujący

Re: Rura piecyk gazowy

Post autor: koles21 »

podaj model kotła bo widzę tylko nazwę producenta :shock:

Hugibugi
Początkujący
Początkujący

Niestety nie znam, junkers ceraclas tyle tylko wiem

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Z boku musi być tabliczka znamionowa na niej znajdziesz model i wszystkie inne dane. Co chcesz przerabiać i dlaczego. Osobiście nie ingerowałbym w ten układ.

Hugibugi
Początkujący
Początkujący

Obrazek

lepsza fota, tak to wyglada, kominiarz krecil glowa ze nie moze byc kata prostego, zalecil wymiane rury na ta z wieksza objetoscia i ta co mozna giac, ja mysle zeby ta przerobic pod ukosem zeby lepiej te spaliny lecialy bez zmiany srednicy obecnie jest fi 100

niestety brak tabliczki, jest naklejka ale zniszczona

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

1. nie powinno się zmniejszać średnicy rury spalinowej, jeśli z Junkersa wychodzi Fi140, to taką średnicą powinieneś wykonać podłączenie do komina. Ty podłączyłeś Fi100, czyli zmniejszyłeś pole przekroju rury o połowę!!!
2. gdyby całe podłączenie spalin z piecyka miałeś wykonane Fi140 (a przynajmniej Fi130), to zostawiłbym ten kąt prosty, rura pozioma powinna być prowadzona z lekkim spadkiem do urządzenia

a tak na marginesie - bardzo fajne estetycznie wykonane podłączenie, szkoda tylko, że zbyt mała średnica rury

rafalpawlicki
Początkujący
Początkujący

Post autor: rafalpawlicki »

A nie za drogo? wiesz ile kosztuje gaz?! Proponuję wrócić do korzeni i ogrzewać węglem. Jest to najtańszy chyba sposób. Jeżeli Ci to pomoże to ja zamwiam u smarttrans.net.pl , tanio, szybko z możliwością kupna na raty! 503 352 341
Rafał Pawlicki

Hugibugi
Początkujący
Początkujący

To co doradzacie, przerobic ta rure pod katem zeby szlo na ukos czy kupic nowa rure o tej srednicy tylko wtedy musialbym wiekszy otwor w scianie wywiercac

elcalor
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: elcalor »

Witam.

Jeśli jest to kocioł Junkers Ceraclass z otwartą komora spalania, to wyjście spalin z niego ma średnicę 130 mm i nie wolno tej średnicy zmniejszać (niedawno jechałem do klienta, któremu śmieci z komina zasypały kolano w kominie - kocioł się wyłączał i wskazywał na awarię - brak ciągu kominowego. Wybranie śmieci z komina zlikwidowało usterkę, połowa przekroju rury spalinowej była zasypana)

W takim układzie koniecznie wymień rurę spalinową na 130 mm. Jeśli chcesz po skosie, to nie ma większych przeciwwskazań, musisz zachować jednak część rury spalinowej wychodzący pionowo. Kiedyś mnie uczono że ma to być minimum 280 mm. Po tym odcinku możesz zakręcać. Ewentualny odcinek poziomy nie może być dłuższy niż 2 metry i ma mieć zachowany spadek w kierunku kotła.

Pozdrawiam
Szymon Kujawiński

Hugibugi
Początkujący
Początkujący

Wydaje mi sie ze jest 140 gdyz mierze i jest tyle, ale to jeszcze do weryfikacji, byc moze cos zasypalo ta rure, mozliwe byly wiatry moze wpadlo co do komina, niby zamowilem jakiegos speca do ogolnie przegladu piecyka to wtedy tez zmienimy ta rure, chromoniklowa metr 67zl nie jest zle

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”