Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam!
Jestem użytkownikiem kotła Kmb-rp plus 19 KW zesterownikiem Fuzzy Logic. Pracuje on w układzie otwartym na wymienniku ciepła. Grzeję domek parterowy z poddaszem użytkowym w konstrukcji szkieletowej 120 m2 + CWU 140 litrów. Udział w grzaniu biorą : na parterze 4 obwody podłogówki ( łącznie jakieś 30 m 2) + salon 37 m2 ( dwa grzejniki 120x60 C22), na górze 3 pokoje, które mają po15 m2 a w nich grzejnik 100x66 C22 + łazienka 10 m2 ( grzejnik rurkowy). Obecnie góra jest odłączona bo jeszcze ją wykańczam. Mam problem ze szlakowaniem, spiekaniem, niedopalaniem ekogroszku 27 MJ ( kopalnia Wesoła z Mysłowic). Piec ustawiony na 50 stopni, Moc 50 %, krotność 8 palnik uszczelniony . Oto kilka zdjęć przedstawiających całą sytuację.
Próbowałem już kilku ustawień z forum ale nie przynosiły one efektu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam taki sam kocioł i sterownik,palę eko Kazimierz-Juliusz.
Podam moje ustawienia
dla 100% - 1min 20 sek ,dmuchawa 6 %
dla 1% - 4min ,dmuchawa 1%
podtrzymanie
czas przedmuchu 20sek
czas przerwy 10min
krotność 3
Przysłona na wentylatorze otwarta na ok 1cm
Przy takich ustawieniach i takiej temp.na zewnątrz spalam ok 8kg groszku na dobę,w domu temp.23st .Nie mam problemu ze spiekaniem ani niedopalonym ekogroszkiem.
Witam
Chciałem się z wami podzielić ostatnimi spostrzeżeniami odnośnie sterownika IRYD z zestawem Skam-p 20kw, ekoenergia.
Po tym jak zmniejszyłem moc kotła do 70% i ustabilizowałem układ włączając pompę od podłogówki na stałe, spalanie na dobę około 11kg. Ustawienia sterownika dla 100% to przerwa 1 minuta, dmuchawa 16 bieg, czas podawania paliwa 6s. Przy 70 % czas przerwy jeszcze się wydłużył a dmuchawa nie przekracza 12 biegu. Temperatura czopucha jest niższa co może świadczyć ,że mniej ciepła idzie w komin przy rozsądnym dawkowaniu powietrza. Jest trochę więcej sadzy na ściankach kotła. Temp kotła 47stopni, temp podłogówki 29, cwu 43.
Mimo tego ,że spalanie znacznie spadło to w popielniku z jednej strony mam dużo niespalonego węgla i mimo tego ,że zacząłem wydłużać czas podawania to nic nie pomogło.
Dzisiaj wygasiłem kocioł i włączyłem dmuchawę na maksa. Z jednej strony przez szczeliny nadmuchowe nic nie dmucha. Po godzinie kombinowania udało mi się rozebrać palnik - bez młota się nie obyło. Po przeciwnej stronie gdzie przesypywało węgiel wszystko zasypane/ zatkane popiołem. Wyczyściłem i zmontowałem ponownie.
Palnik ekoenergia jest niedopracowany - wystarczyło w dolnej części korpusu zrobić otwór rewizyjny do czyszczenia , a nie rozwalać cały palnik żeby usunąć popiół. Jak wyschnie uszczelniacz rozpalam na nowo.
a ja mam taki problem, włączyłem podłogówkę i przełączyłem w wtyczkę pilota g na sterowanie mieszaczem, i przy osiągnietej temperaturze pomieszczenia pilot nie odłącza pompy od podłogówki tak jak to było wcześniej z pompą CO, jedyne co działa to obniżenie temperatury podłogówki o 10 C przy osiągnietej temperaturze pomieszczenia. Czy to normalne???
Witam.
Jestem użytkownikiem pieca KWM - SGR 19kW ze sterownikiem IRYD fuzzy logic od 2 sezonów. To mój pierwszy sezon w zamieszkałym już domu. Wcześniej kotłownia pracowała wyłącznie na ogrzanie surowego domu. Mam jedno pytanie odnośnie sterowania pracą pompy podłogówki. Po krótce opisze o co chodzi konkretnie. Mój piec ogrzewa 150m2 świeżego domu z czego ok 100m2 to podłogi + boiler. 4 grzejniki które aktualnie nie są praktycznie wogóle załączane. Co do pracy samego pieca nie mam większych problemów osiąga zadane 55 stopni a nawet przebija temp. 3-4 stopnie. Jednak podtrzymanie bardzo często zbiega się w czasie z załączeniem się podłogi która załącza się o 3stopnie poniżej temp zadanej. Samo dogrzanie ponownie podłogi do zadanej temperatury trwa ok 5 min i pompa wyłącza się jednak strasznie wystudza piec do tego stopnia że spada temp o 4-5 stopni poniżej zadanej. I koło się zamyka. Piec zaczyna pracować na 100% dochodzi do temp zadanej, wchodzi w podtrzymanie i znowu podłoga. W związku z tym moje pytanie czy jest możliwość ustawienia załączenia pompy np od razu po spadku o 1stopien poniżej temp zadanej. Wydaje się że będzie to miało lepszy wpływ na pracę pieca w moim przypadku bo 1 stopień to będzie chwila a temp w obiegu nie spadnie aż do tego stopnia i podtrzymanie wkoncu zacznie działać.
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
Mam taki sam kocioł i sterownik,palę eko Kazimierz-Juliusz.
Podam moje ustawienia
dla 100% - 1min 20 sek ,dmuchawa 6 %
dla 1% - 4min ,dmuchawa 1%
podtrzymanie
czas przedmuchu 20sek
czas przerwy 10min
krotność 3
Przysłona na wentylatorze otwarta na ok 1cm
Przy takich ustawieniach i takiej temp.na zewnątrz spalam ok 8kg groszku na dobę,w domu temp.23st .Nie mam problemu ze spiekaniem ani niedopalonym ekogroszkiem.
Witam
Chciałem spróbować ustawień jakie masz u siebie ale nie wiem jak ustawić dmuchawę - podałeś w %. Ja mam u siebie wsb6al, ale ustawienia są w sterowniku w biegach.
U mnie po ostatnim czyszczeniu i uszczelnieniu palnika pali się jeszcze gorzej niż przy starych ustawieniach, a niespalony węgiel i spieki przesypują się do popielnika. Mam palnik ekoenergię i wydaje mi się ,że dobrze to uszczelniłem.
manix76 pisze:Faktycznie,przez pomyłkę podałem w procentach a chodzi oczywiście o biegi.
Też mam dmuchawę taką jak Twoja
A zmieniałeś coś w ustawieniach serwisowych jeżeli chodzi o dmuchawę. Kod 99 tam jest dla biegu 49 - 40% jeżeli chodzi o naszą dmuchawę. Gdzieś na forum wyczytałem ,że korzystnie jest to zmienić na 70 % dla biegu 49 i wtedy dajemy dmuchawę użytkownika.
Wydaje mi się że nadmuch 6 to niewiele przy fabrycznych ustawieniach, ale spróbuje to zastosować. Dzięki
Nie ,nic nie zmieniałem w ustawieniach dmuchawy.
Powiem tak, przed uszczelnieniem palnika miałem dmuchawę na biegu 17 bodajże i nie miałem problemów ze spiekami,generalnie żadnych problemów nie miałem.Po uszczelnieniu musiałem zejść do 6 biegu i dopiero przy takiej nastawie jest ok.
manix76 pisze:Nie ,nic nie zmieniałem w ustawieniach dmuchawy.
Powiem tak, przed uszczelnieniem palnika miałem dmuchawę na biegu 17 bodajże i nie miałem problemów ze spiekami,generalnie żadnych problemów nie miałem.Po uszczelnieniu musiałem zejść do 6 biegu i dopiero przy takiej nastawie jest ok.
Pali się na twoich nastawach z tym że są duże wahania temp w dół zanim się bujnie. Dałem dmuchawę na 9 bieg i jest lepiej. Generalnie mam problem z tym że nie pali się na całej powierzchni retorty (ekoenergia) zarówno na twoich ustawieniach jak i innych. Po uszczelnieniu palnika kiedy na nowo rozpaliłem paliło się dobrza, ale już na następny dzień jest gorzej. Przegrzebałem haczykiem całe palenisko i też zauważalna poprawa - tak jak by popiół utrudniał dopływ powietrza??