Optymalna temperatura w domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Przemek
Optymalna temperatura w domu
Jaka jest optymalna temperatura w poszczególnych pomieszczeniach w domu?
Re: Optymalna temperatura w domu
To zależy kto czego wymaga. Ja u siebie staram się trzymać temperaturę min. 21stopni.
-
inżynier student
- Początkujący

KTH?. W łazience nie 24 st? Łazienka jest projektowana na 24
Tak, kolego. Łazienki projektuje się na +24st. C.Przemek pisze:24' w łazience?
-
KTH
ta wizualizacja to średnia temperatura ogólnie przyjęta, inaczej jest jak macie dzieci lub będziecie mieli zmienicie zdanie co do 24*C w łazience. Optymalna temperatura w domu, to 20 22 stopnie, a wilgotność powietrza w granicach 40 70 proc. W zależności od wieku dziecka temperatura w mieszkaniu powinna się nieco różnić. Noworodki częściej w nocy się przewija i karmi, więc potrzebują ciepła. Ze względu na niską wagę mają też mniejszą zdolność zatrzymywania ciepła i łatwiej dochodzi do wychłodzenia. Temperatura w domu dla noworodka powinna być wyższa i wynosić około 24*C zarówno w dzień, jak i w nocy.
Starsze dziecko, również niemowlę, powinno przebywać w temperaturze około 20*C h w dzień i 18*C w nocy. Jeśli jest zbyt chłodno, lepiej malca cieplej ubrać lub kupić śpiworek, z którego dziecko nie będzie mogło się wykopać, niż podkręcać kaloryfery. Trzeba pamiętać, że zbyt wysoka temperatura sprzyja mnożeniu się roztoczy, na które często pacjenci są uczuleni. U alergików obecność roztoczy kurzu domowego może nasilać objawy alergii, czyli np. napady alergicznego nieżytu nosa, astmy, a także nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry.
tak więc na pytanie jaka jest optymalna temperatura w domu, trudno jednoznacznie odpowiedzieć bez wywiadu środowiskowego i rozmowy z inwestorem ... ale tacy architekci to ze świeczką szukaj
Starsze dziecko, również niemowlę, powinno przebywać w temperaturze około 20*C h w dzień i 18*C w nocy. Jeśli jest zbyt chłodno, lepiej malca cieplej ubrać lub kupić śpiworek, z którego dziecko nie będzie mogło się wykopać, niż podkręcać kaloryfery. Trzeba pamiętać, że zbyt wysoka temperatura sprzyja mnożeniu się roztoczy, na które często pacjenci są uczuleni. U alergików obecność roztoczy kurzu domowego może nasilać objawy alergii, czyli np. napady alergicznego nieżytu nosa, astmy, a także nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry.
tak więc na pytanie jaka jest optymalna temperatura w domu, trudno jednoznacznie odpowiedzieć bez wywiadu środowiskowego i rozmowy z inwestorem ... ale tacy architekci to ze świeczką szukaj
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Myślałem, że temperaturę się ustawia nie projektuje.AdiK pisze:Tak, kolego. Łazienki projektuje się na +24st. C.Przemek pisze:24' w łazience?
a poniżej 20 st.C latem bym nie chciał mieć.
Ja mam 21 st zimą i z dogrzewaniem łazienki podczas prysznica i 24 latem .
-
inżynier student
- Początkujący

Nikt nie pisał o projektowaniu temperatury tylko o projektowaniu łazienki w której ma panować temperatura 24 st C.
Oczywiście można ją ustawić na niższą jeśli ma się takie swoje "widzi mi się" i możliwość, a także na dogrzanie w porach rannych i wieczornych kiedy się zazwyczaj kąpiemy. Gdy człowiek wychodzi mokry z wanny lub prysznica jak wiadomo jest mu zimniej niż gdyby był suchy i dlatego aby odczuwać lepszy komfort cieplny wskazana jest temperatura wyższa niż 20-22 st C.
Oczywiście można ją ustawić na niższą jeśli ma się takie swoje "widzi mi się" i możliwość, a także na dogrzanie w porach rannych i wieczornych kiedy się zazwyczaj kąpiemy. Gdy człowiek wychodzi mokry z wanny lub prysznica jak wiadomo jest mu zimniej niż gdyby był suchy i dlatego aby odczuwać lepszy komfort cieplny wskazana jest temperatura wyższa niż 20-22 st C.
-
rafalpawlicki
- Początkujący

W moim jest zawsze 25 stopni nie za zimno nie za gorąco:) palę węglem, jestem zadowolony, płacę mało a palę kawałek na jesieni i całą zimę. Zamawiam u taniego dostawcy smarttrans.net.pl bardzo rzetelna firma, można zamówić węgiel luzem albo paczkowany to już zależy od upodobań:) wspomagam numerem jak ktoś by chciał: 503 352 341
Rafał Pawlicki
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A jak Pan na węglu latem ustawia?rafalpawlicki pisze:W moim jest zawsze 25 stopni nie za zimno nie za gorąco:) palę węglem, jestem zadowolony, płacę mało a palę kawałek na jesieni i całą zimę. Zamawiam u taniego dostawcy smarttrans.net.pl bardzo rzetelna firma, można zamówić węgiel luzem albo paczkowany to już zależy od upodobań:) wspomagam numerem jak ktoś by chciał: 503 352 341
Poza tym to dość drogie !
168m2 dom ogrzewany prądem to 3 zł w mroźny dzień z 200 l cwu. Ile wychodzi węglem?
Rzeczywiście, jedni wolą palcem na termostacie temperaturę zaprogramować a inni łopatą węgiel szuflować, jak "prawdziwi faceci". Chociażby ten http://www.forumbudowlane.pl/profile.ph ... le&u=99241rafalpawlicki pisze: to już zależy od upodobań:)
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Akurat ten przykład jest nie miarodajny, to jest zwyczajny spam, ale jak widać kazdy pretekst jest dobry aby dokopac grzejącym inaczej.Enerbau pisze:Rzeczywiście, jedni wolą palcem na termostacie temperaturę zaprogramować a inni łopatą węgiel szuflować, jak "prawdziwi faceci". Chociażby ten http://www.forumbudowlane.pl/profile.ph ... le&u=99241rafalpawlicki pisze: to już zależy od upodobań:)
Ma Pan rację, Panie Andrzeju, ale to efekt tzw. "zboczenia zawodowego". 30 lat pracy w sektorze edukacji, irytuje brakiem dostrzegania zmian technologicznych. Oczywiście każdy grzeje jak chce. Powyższe wpisy dotyczą tylko i wyłącznie Pana, który udaje zadowolonego klienta.
Oj tam od razu dokopać. A ileż tam głębi myślowej. "Prawdziwi faceci", od razu człowiek czuje się bardziej dowartościowany, szczególnie gdy pisze to kobieta.asolt pisze: Akurat ten przykład jest nie miarodajny, to jest zwyczajny spam, ale jak widać kazdy pretekst jest dobry aby dokopac grzejącym inaczej.
Ja szufluję drewno i już czuję się jak maczo.