Jakie ogrzewanie - podłogowe czy grzejnikowe?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jakie ogrzewanie - podłogowe czy grzejnikowe?

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Czemu zajmuje się Pan ogrzewaniem mieszkań skoro uważa Pan że to głupota?
Taniej i bardziej komfortowo jest ustawić sobie warunki komfortowe = temperaturę, wilgotność i CO2 <800ppm
Niech mi Pan poda zalety i wady ogrzewania sufitowego które Pan również wykonuje.
Czy "sufitowym" określa Pan błędnie ogrzewanie podłogi podczerwienią?
Jeżeli tak, to proszę określić czy chodzi Panu o takie sprzed ponad 20 lat

Obrazek
czy takie bardziej współczesne
Obrazek
Te współczesne podłogowe również chłodzi.

inżynier student
Początkujący
Początkujący

Post autor: inżynier student »

Sufitowym określam te które Pan wykonuje.

Z tego co wyczytałem w internecie niestety to ogrzewanie sufitowe ma zalety... Są to strony przeważnie producentów i firm się tym typem ogrzewaniem zajmującym. Nie mam na temat ogrzewania sufitowego żadnych książek i norm [Możecie Państwo jakieś mi polecić?]

Na razie to wiem tyle, że ogrzewanie sufitowe działa podobnie jak podłogowe. Też w 60-70% wymiana ciepła odbywa się przez promieniowanie. Jednak jak jest dokładnie z tym komfortem cieplnym?
Człowiekowi zawsze najzimniej jest w nogi i głowę.

Jeżeli chodzi o podczerwień to jaki to ma wpływ na zdrowie człowieka?
Jeżeli chodzi o wodne sufitowe to chyba łatwiej jest położyć je na podłodze niż na suficie?

Dzięki takiemu typowi ogrzewania fundujemy ciepło też sąsiadowi z góry.
Najbardziej popularne w naszym pięknym kraju jest ogrzewanie konwekcyjne i podłogowe.
I ja przy podłogówce bym pozostał ze względu na niską temperaturę czynnika, brak połączeń w podłodze, Dobry rozkład temperatury w pomieszczeniu, a także na możliwość urządzenia pomieszczenia w dowolny sposób ze względu na brak grzejników konwekcyjnych przy ścianach

Ogrzewanie konwekcyjne też ma swoje zalety.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

inżynier student pisze:
Jeżeli chodzi o podczerwień to jaki to ma wpływ na zdrowie człowieka?
.
http://ekomama.pl/?p=3229

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Enerbau pisze:Radzę Panu poszerzyć wiedzę o ogrzewania powierzchniowe na podczerwień (OPP)..
I tu od razu zabieraj się kolego studencie do dogłębnego studiowania fizyki kwantowej bo bez niej niczego nie zrozumiesz a szczególnie jakie to dobrodziejstwo to ogrzewanie OPP.
Enerbau pisze: Jeżeli jest Pan otwarty na wiedzę, to ten temat może być dla Pana krokiem do przyszłej kariery zawodowej...
Jak wyżej.

inżynier student
Początkujący
Początkujący

Na razie to wszyscy piszą o zaletach ogrzewania opp szczególnie firmy się tym zajmujące. Pytałem o jakieś dobre źródło wiedzy na temat ogrzewania ale jednak nie widzę aby ktoś zaproponował jakąś ciekawą pozycję oprócz rady dotyczącej fizyki kwantowej :)

Jakoś na uczelni też o tym nie słyszałem. Ten temat jakoś nie był poruszany na zajęciach.

Uprzedzając Pana Tomasza....
Na studiach też się uczyłem o izolacji, fizyce budowli, komforcie cieplnym człowieka etc etc.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

inżynier student pisze:Na razie to wszyscy piszą o zaletach ogrzewania opp szczególnie firmy się tym zajmujące.
Widzisz, największą zaletą według autorów tych pochlebstw są małe koszty tego ogrzewania, ale jak małe w porównaniu do innych to już się nie dowiesz.
Natomiast inne źródła wiedzy o tego typu ogrzewania to same głupoty, Tylko tu pisze się prawdy objawione jedynie słuszne.
inżynier student pisze:Pytałem o jakieś dobre źródło wiedzy na temat ogrzewania ale jednak nie widzę aby ktoś zaproponował jakąś ciekawą pozycję oprócz rady dotyczącej fizyki kwantowej
Bo to królowa wiedzy i aby qumnąć co to jest to ogrzewanie opp trza ją bezwzględnie znać, a walorów zdrowotnych bez jej znajomości nie zrozumiesz.

inżynier student
Początkujący
Początkujący

Królową jest Matematyka:)

Kumam co to jest te ogrzewanie opp i kumam tą podczerwień i jego wpływ na ludzi. Jakie jest twoje stanowisko odnośnie tego typu ogrzewania?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

inżynier student pisze:Na razie to wszyscy piszą o zaletach ogrzewania opp szczególnie firmy się tym zajmujące. Pytałem o jakieś dobre źródło wiedzy na temat ogrzewania ale jednak nie widzę aby ktoś zaproponował jakąś ciekawą pozycję oprócz rady dotyczącej fizyki kwantowej :)

Jakoś na uczelni też o tym nie słyszałem. Ten temat jakoś nie był poruszany na zajęciach.

Uprzedzając Pana Tomasza....
Na studiach też się uczyłem o izolacji, fizyce budowli, komforcie cieplnym człowieka etc etc.
Na początek proponuję zapoznać się z pracą dr. Kosacka z politechniki Kaiserslautern.
http://www.rotal.pl/artykul_pliki/kossack-pl.pdf

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

inżynier student pisze:Królową jest Matematyka:)
Jakie jest twoje stanowisko odnośnie tego typu ogrzewania?
Jak każde elektryczne - drogie w eksploatacji. Choć w tejże eksploatacji możne być wygodne. Natomiast chcę wymienić u teściów właśnie na takie ale Enerbau robi wszystko by się wykręcić z odpowiedzi na pytania. A szczególnie twierdząc, że jest to tańsze od gazowego wysyła mnie po wykonanie różnych audytów. A ja tylko chcę podpisać z nimi umowę na wykonanie w której mi to zagwarantują.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Można wiedzieć gdzie? W którym kraju Pan studiował, bo u nas nie uczą izolowania.

inżynier student
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedź Bachus.

Panie Tomaszu,

Studiuje w Polsce w renomowanej uczelni.
Jasne że uczą.

Fizyka budowli... Bardzo dużo można się dowiedzieć o przegrodach budowlanych, o izolacjach, o wyznaczaniu min. współczynników przewodzenia, przenikania, oporze cieplnym, gradientach temperatur w przegrodach, temp puntu rosy, ciśnieniu saturacji i wiele wiele innych rzeczy

Doradca_KAN-therm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Doradca_KAN-therm »

Może zainteresują Cię bardziej "przyziemne" i popularne w praktyce, a nie tylko teorii, systemy grzewcze, niezbędne informacje i poradniki techniczne znajdziesz na stronie głównej firmy KAN, zapraszam:

http://pl.kan-therm.com/system_kan_ther ... tages.html

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

bachus pisze:
inżynier student pisze:Królową jest Matematyka:)
Jakie jest twoje stanowisko odnośnie tego typu ogrzewania?
Jak każde elektryczne - drogie w eksploatacji. Choć w tejże eksploatacji możne być wygodne. Natomiast chcę wymienić u teściów właśnie na takie ale Enerbau robi wszystko by się wykręcić z odpowiedzi na pytania. A szczególnie twierdząc, że jest to tańsze od gazowego wysyła mnie po wykonanie różnych audytów. A ja tylko chcę podpisać z nimi umowę na wykonanie w której mi to zagwarantują.
Ciekawe, czy Ty gwarantujesz swoim klientom, że Słońce będzie świeciło 365 dni w roku, zima będzie bez mrozu, a Twoje urządzenia będą bezawaryjnie pracować 10 lat?

Masz mnie za głupca?

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

Enerbau pisze:Masz mnie za głupca?
Obrazek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Wreszcie zamieściłeś swoje zdjęcie. Po tym, co do tej pory na forum napisałeś, to i tak się nieźle prezentujesz AdiK :wink:

Masz jeszcze szansę na poprawę swojego wizerunku...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”