warunki przyłączenia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
warunki przyłączenia
W mieszkaniu jest instalacja gazowa - był podpięty przepływowy ogrzewacz wody. Złożyłem wniosek do PGNiG o wydanie warunków przyłączeniowych dla wymiany ogrzewacza na 2funkcyjny kocioł - dostałem po miesiącu odpowiedź, że jest wymagany projekt.
Odpowiedź od Polskiej Spółki Gazownictwa, której PGNiG zleciło to zadanie.
Czy to jedyne wyjście? Poważnie zmieniając 20-paro letni ogrzewacz wody na nowy kocioł 2funkcyjny i montując go w tym samym miejscu potrzebuje nowy projekt?
Odpowiedź od Polskiej Spółki Gazownictwa, której PGNiG zleciło to zadanie.
Czy to jedyne wyjście? Poważnie zmieniając 20-paro letni ogrzewacz wody na nowy kocioł 2funkcyjny i montując go w tym samym miejscu potrzebuje nowy projekt?
Re: warunki przyłączenia
Trzeba się było nie wyrywać tylko znaleźć mądrego instalatora z uprawnieniami. Projekt powinien być wymagany ponieważ instalujesz nowe źródło energii do domu i pytanie czy miejsce w którym będzie pracować kocioł spełnia wszystkie warunki zawarte w ustawie. Jako że nie jesteś zobligowany żeby je znać a instalator po zawodówce zna je pewnie nie wszystkie lub ze słyszenia dlatego właśnie są tacy ludzie po studiach którzy powinni je znać na pamięć i dostosować wszytko do nich. Wtedy masz wszystko zgodnie z prawem i pewność że nikt nigdy się do instalacji nie doczepi tym bardziej że jest to mieszkanie i potrzebujesz jeszcze zgody administratora budynku. Poza tym dostawca gazu musi potwierdzić jeszcze że przyłącze które masz jest w stanie zapewnić odpowiednią ilość gazu do pracy urządzenia - podejrzewam że tak ale to musi być potwierdzone.
Sprawdzałem wszystkie warunki, kubatury, długość komina w poziomie dla kotła turbo i inne po kilka razy.
Jeśli chodzi o przepływ gazu - w mieszkaniu był na oko 20 letni ogrzewacz przepływowy wody, oraz podłączenie do kuchenki, chcę zamontować nowy 2 funkcyjny, a kuchenkę dać indukcyjną.
Także na logikę... wiem wiem, powiesz, że logika to nie studia i uprawnienia.
Próbowałem na początku znaleźć instalatora, który by zrobił wszystko - wkład w kominie, instalacje, grzejniki, kocioł (może nawet hydraulike), to jak dostałem ofertę na 13000zł odpuściłem i robię "po kolei", znalazłem faceta do wkładu w kominie (bo kominiarz wspólnoty chciał puścić rurę za ścianę zewnętrzną do poboru powietrza po cichu "nikt nie zauważy), kogoś innego do instalacji hydraulicznej, kogoś innego do podłączania kotła i grzejników.
Nie jestem dumny z tego i teraz bym się 2 razy zastanowił i poszukał może dłużej kogoś kto mi zrobi całość, ale taką decyzję podjąłem wtedy i próbuję teraz z nią przeżyć.
Obecnie jeden instalator mówi, że się wszystkim zajmie za jedyne 3500zł - wydaje się sporo jak na papierkową robotę.
Inny taniej - ale projekt + pozwolenie na budowe mówi, że będę miał gaz na styczeń.
Jeszcze inny proponuje próbować podpisać umowę w PGNiG nie powołując się na warunki jakie otrzymałem.
To się tak łatwo mówi "mądrego instalatora"... GDZIE.
Jeśli chodzi o przepływ gazu - w mieszkaniu był na oko 20 letni ogrzewacz przepływowy wody, oraz podłączenie do kuchenki, chcę zamontować nowy 2 funkcyjny, a kuchenkę dać indukcyjną.
Także na logikę... wiem wiem, powiesz, że logika to nie studia i uprawnienia.
Próbowałem na początku znaleźć instalatora, który by zrobił wszystko - wkład w kominie, instalacje, grzejniki, kocioł (może nawet hydraulike), to jak dostałem ofertę na 13000zł odpuściłem i robię "po kolei", znalazłem faceta do wkładu w kominie (bo kominiarz wspólnoty chciał puścić rurę za ścianę zewnętrzną do poboru powietrza po cichu "nikt nie zauważy), kogoś innego do instalacji hydraulicznej, kogoś innego do podłączania kotła i grzejników.
Nie jestem dumny z tego i teraz bym się 2 razy zastanowił i poszukał może dłużej kogoś kto mi zrobi całość, ale taką decyzję podjąłem wtedy i próbuję teraz z nią przeżyć.
Obecnie jeden instalator mówi, że się wszystkim zajmie za jedyne 3500zł - wydaje się sporo jak na papierkową robotę.
Inny taniej - ale projekt + pozwolenie na budowe mówi, że będę miał gaz na styczeń.
Jeszcze inny proponuje próbować podpisać umowę w PGNiG nie powołując się na warunki jakie otrzymałem.
To się tak łatwo mówi "mądrego instalatora"... GDZIE.
Możesz zrobić zdjęcia miejsca gdzie kocioł będzie zainstalowany cała ściana róg pomieszczenia - chciałbym zobaczyć pomieszczenie.? Jaki kocioł chcesz zainstalować jaka instalacja jak długi komin? 13tysiącach można wiele zawrzeć a w 3500 o wielu zapomnieć.
TAKtemen pisze:Poważnie zmieniając 20-paro letni ogrzewacz wody na nowy kocioł 2funkcyjny i montując go w tym samym miejscu potrzebuje nowy projekt?
styczeń to realny termin uzyskania pozwolenia na budowę, ten, który chce więcej nic Ci pewnie wcześniej nie załatwi, chyba, że ma chody w urzędzietemen pisze:Inny taniej - ale projekt + pozwolenie na budowe mówi, że będę miał gaz na styczeń.
"junkers" pewnie wisi nad wannąBolas pisze:Możesz zrobić zdjęcia miejsca gdzie kocioł będzie zainstalowany cała ściana róg pomieszczenia - chciałbym zobaczyć pomieszczenie.?
Dlatego właśnie chcę wiedzieć wiem że ty wiesz o co chodzi