OK ale na jakiej centrali?Tomasz_Brzeczkowski pisze: W 6000 można zrobić 400m3/h.
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Centrale inne są na poddasze, inne gdy są na dole, gdy jest gwc, czy do domów dobrze izolowanych... itp Ważne bt wentylatory były ciche i mało prądu brały.
Im niższa cena tym mniejsze pole manewru.

Podobnie instalacja . Inne kanały są do zalewania w betonie inne gdy instalacja "idzie" po nieogrzewanym. Jedne i drugie mogą być bez lub z jonami srebra (warstwa antybakteryjna)
Są skrzynki z wygłuszeniami i bez.
Im niższa cena tym mniejsze pole manewru.

Podobnie instalacja . Inne kanały są do zalewania w betonie inne gdy instalacja "idzie" po nieogrzewanym. Jedne i drugie mogą być bez lub z jonami srebra (warstwa antybakteryjna)
Są skrzynki z wygłuszeniami i bez.
Panie Tomku centrala ma być na strychu nieogrzewanym, jej wielkosc nie ma znaczenia tzn każda się zmieści. Czy będzie izolowana czy nie ? i tak zamierzałem ją dodatkowo zaizolować termicznie.
Proszę tylko o Pana sugestie co do wyboru konkretnej centrali przy założeniu jej cenu w graicach 4tyś ( czy też instalacja w granicach 6tyś)
Dziękuję[/list]
Proszę tylko o Pana sugestie co do wyboru konkretnej centrali przy założeniu jej cenu w graicach 4tyś ( czy też instalacja w granicach 6tyś)
Dziękuję[/list]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

6000zł brutto 23%
to:
OPTIMAL 400 + czerpnia + 20m kanału izolowanego AFS fi 200 + 50m kanału izolowanego AFS 80mm skrzynka 200/6 x 80mm + 30m kanału izolowanego fi 100mm + skrzynka 200 / 4 x 100 mm
4 anemostaty wywiewne 100mm i 6 nawiewynych 80mm. Opaski i taśma.
to:
OPTIMAL 400 + czerpnia + 20m kanału izolowanego AFS fi 200 + 50m kanału izolowanego AFS 80mm skrzynka 200/6 x 80mm + 30m kanału izolowanego fi 100mm + skrzynka 200 / 4 x 100 mm
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE!!Tomasz_Brzeczkowski pisze:6000zł brutto 23%
to:
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Radzę tylko uważać na kanały z Chin ( w Polsce nikt ich nie produkuje !!!) Te z Chin mogą śmierdzieć.harnasx pisze:BARDZO DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE!!Tomasz_Brzeczkowski pisze:6000zł brutto 23%
to:
Proszę jeszcze o Pana zdanie o tym produkcie TYWENT ZWC-B 450m3/h
np stąd http://allegro.pl/centrala-rekuperacyjn ... 87236.html
warty zainteresowania? czy raczej nie zawracać sobie głowy
np stąd http://allegro.pl/centrala-rekuperacyjn ... 87236.html
warty zainteresowania? czy raczej nie zawracać sobie głowy
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wystarczy włączyć, by usłyszeć dlaczego, kariery nie zrobiły te centrale .
Kanały do czerpni i wyrzutni dajemy izolowane? coś to pomoże20m kanału izolowanego AFS fi 200 + 50m kanału izolowanego AFS 80mm
Radzę tylko uważać na kanały z Chin ( w Polsce nikt ich nie produkuje !!!) Te z Chin mogą śmierdzieć.
Gdzie kupić w Polsce kanały AFS ? przepatrzyłem na szybko gogla i zero konkretów
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szukał pan w drogich sklepach z tandetą .
Kanałów PE z jonami srebra Elektra

czy central do domów pasywnych

Też Pan nie znajdzie .
Czy elastyczne kanały izolowane w wersji antybakteryjnej.
Kanałów PE z jonami srebra Elektra

czy central do domów pasywnych

Też Pan nie znajdzie .
Czy elastyczne kanały izolowane w wersji antybakteryjnej.
Witam
Jestem w trakcie budowania domu o powierzchni 122m2 z użytkowym poddaszem, podpiwniczony(SSZ) Będzie zamieszkały przez 3 osoby.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu odnośnie WM. Na dołączonych rzutach zaznaczyłem gdzie planuję nawiewy i wyciągi.
Trochę późno podjąłem decyzję o wykonaniu WM i przewidziałem tylko 5cm styropianu w wylewce na poddaszu użytkowym. Rekuperator (ONYX 400 LUB RK-350-SPE-2.2 ) planuję umieścić na strychu.
Jak z uwagi na grubość styropianu w wylewce (może wejdzie do 7-8 cm styro planowana grubość całkowita podłogi 12cm) poprowadzić kanał do anemostatów. Czy jestem to w stanie wykonać kanałami elastycznymi?

Jestem w trakcie budowania domu o powierzchni 122m2 z użytkowym poddaszem, podpiwniczony(SSZ) Będzie zamieszkały przez 3 osoby.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu odnośnie WM. Na dołączonych rzutach zaznaczyłem gdzie planuję nawiewy i wyciągi.
Trochę późno podjąłem decyzję o wykonaniu WM i przewidziałem tylko 5cm styropianu w wylewce na poddaszu użytkowym. Rekuperator (ONYX 400 LUB RK-350-SPE-2.2 ) planuję umieścić na strychu.
Jak z uwagi na grubość styropianu w wylewce (może wejdzie do 7-8 cm styro planowana grubość całkowita podłogi 12cm) poprowadzić kanał do anemostatów. Czy jestem to w stanie wykonać kanałami elastycznymi?

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zawsze robi się na elastycznych kanałach. Nie ma też problemu zmieścić się.marioa pisze:Witam
A centrale? ONYX nie jest na poddasze, a zefir dość głośny i z krzyżowym.
Jaką centralę na poddasze panie Tomaszu by Pan proponował?? Czym się kierować i dlaczego Onyx nie jest na (ocieplone)poddasze? Jeżeli dałbym skrzynki rozdzielcze w dwóch punktach na poddaszu tzn. z lewej strony nawiew do pokoi a z drugiej wyciąg patrząc na moje rzuty (parter) to rozumiem że z rekuperatora podjeżdżam do skrzynki rozdzielczej fi160, a z rozdzielacza fi63 (odpowiednią ilością tych przewodów) do puszek z anemostatem( pod warunkiem że będzie 7cm styropianu?).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zawsze robi się na elastycznych kanałach. Nie ma też problemu zmieścić się.marioa pisze:Witam
A centrale? ONYX nie jest na poddasze, a zefir dość głośny i z krzyżowym.
Poddasze ocieplone czy nie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie montuje się tak central:

Na poddaszu wyjścia lepiej dać na boki. Jak onyc 550 czy najlepsze airpack 300 czy 400.
Co do 7cm styropianu, nic się nie stanie jak kanały wejdą w wylewkę, są bardzo sztywne.
Dałbym skrzynkę 160/8 x 75

6 anemostatów nawiewnych z dwoma wejściami 75 w Pana sypialni i jeden z dwóch w salonie.
Na wywiewie po 3 x 75 do łazienek i 2x75 kuchnia

Na poddaszu wyjścia lepiej dać na boki. Jak onyc 550 czy najlepsze airpack 300 czy 400.
Co do 7cm styropianu, nic się nie stanie jak kanały wejdą w wylewkę, są bardzo sztywne.
Dałbym skrzynkę 160/8 x 75

6 anemostatów nawiewnych z dwoma wejściami 75 w Pana sypialni i jeden z dwóch w salonie.
Na wywiewie po 3 x 75 do łazienek i 2x75 kuchnia