Witam jestem tutaj nowy. Założylem konto ponieważ chcę się zorientować wstępnie w temacie który opiszę poniżej.
Mieszkam w domku który ma juz trochę lat. Chcę wyciąć w stropie otwór na schody które będą prowadzić na poddasze. W całym domu mam strop akermana no i jak się za to zabrać? Jest jakieś ryzyko że strop w jednym pomieszczeniu złoży się czy nie ma obaw?
Otwór na schody
Re: Otwór na schody
Strop Akermana jest stropem gęstożebrowym.
Jedyne co możesz usunąć to pustak między żebrami a to za mało dla schodów.
Będzie Ci potrzebny konstruktor, który zaprojektuje podciągi- podpory dla wyciętych 4-5 żeber.
Jedyne co możesz usunąć to pustak między żebrami a to za mało dla schodów.
Będzie Ci potrzebny konstruktor, który zaprojektuje podciągi- podpory dla wyciętych 4-5 żeber.
-
KTH
ryzyko zawsze istnieje, więc lepiej to zleć sprawdzonej firmie w której główną rolę pełni konstruktor

-
arkadiusz2363
- Początkujący

No i właśnie o to mi chodziło:) dzięki za podpowiedź.. Czy zwykła prosta belka opierająca się na dwóch ścianach nośnych była by wystarczająca aby podebrzeć strop i przeciąć zbrojenie które tam jest?
-
arkadiusz2363
- Początkujący

No i właśnie o to mi chodziło:) dzięki za podpowiedź.. Czy zwykła prosta belka opierająca się na dwóch ścianach nośnych była by wystarczająca aby podebrzeć strop i przeciąć zbrojenie które tam jest?
-
KTH
nie wiem, nie wiemy - brak danych konstrukcyjnych ... wróżymy z fusów