co lepsze na ścianę wełna czy styropian?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Moniś
co lepsze na ścianę wełna czy styropian?
co mam wybrać na scianę trzywarstwową wełnę czy styropian? Błagam pomóżcie! W sklepach chwalą to co mają oszaleć można!!!
-
Jaś
Polecam wełnę
Myślę że wełna jest nieco droższa ale inwestycja się opłaca, cały dom przynajmniej "oddycha".
Mam taką izolację i polecam ją gorąco wszystkim, mikroklimat jest naprawdę ekstra.
Mam taką izolację i polecam ją gorąco wszystkim, mikroklimat jest naprawdę ekstra.
-
Wardakus
ekofiber czy wełna mineralna????
Mam do ocieplenia dom z bali drewniany i nie wiem co użyć - chodzi o ocieplenie od wewnątrz - ekofiber czy wełnę mineralną. Nie wiem też jak to porównać cenowo bo ekofiber wyceniają na m3 a wełnę na m2???? Bardzo proszę o pomoc bo trzeba będzie ladachwila decydować i nie wiem co użyć!!!!!!!!!!!
-
BDB
-
Tomasz
BDB - nie reaguj tak emocjonalnie i czytaj do końca pytania, by zrozumieć na czym polega problem. Redakcja ma rację, że styropian i wełna sa tak samo dobre i inwestor decyduje co użyć - chyba, że sytuacja jest szczególna i niestandardowa, wówczas zaleca się jedno lub drugie. I jeszcze jedno - pytanie brzmi <czy uzyć wełny czy styropianu>, a nie czy robic obliczenia czy ich nie robić, więc komentarz, że redakcja pisze bzdury jest bez sensu.
spokojnie , to redakcja ma rację. Bez sensu jest prowadzenie wojny typu styropian vs wełna gdyż materiały są porównywalne, przy wełnie należy jednak bardziej dbać o reżym wykonawczy (nie może zamoknąć). A do oddychania w domu służy wentylacja a nie ściany.BDB pisze:Redakcjo, nie pisz.........
Pozdrawiam
-
Gość
popieram kolega ma racjemadmax pisze:spokojnie , to redakcja ma rację. Bez sensu jest prowadzenie wojny typu styropian vs wełna gdyż materiały są porównywalne, przy wełnie należy jednak bardziej dbać o reżym wykonawczy (nie może zamoknąć). A do oddychania w domu służy wentylacja a nie ściany.BDB pisze:Redakcjo, nie pisz.........
Pozdrawiam
-
Tomasz Dąbrowski
- Redakcja
- Kontakt:
-
T. Brzęczkowski
-
Gość
-
Tomasz Dąbrowski
- Redakcja
- Kontakt:
Gościu - może wytłumaczysz gdzie redakcja się myli odpowiadając na pytanie o wybór materiału izolacyjnego dla ściany warstwowej. Jeśli rzeczywiście nie mamy racji pisząc, że obydwu materiałów się do takich prac używa (oczywiście z uwzględnieniem obliczeń) prosimy o sprostowanie naszej wypowiedzi a nie anonimowe wpisy na takim poziomie jak ten ostatni.