SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Detal Bruli a detal SPP
Przy kotłach promocyjnie jest wycena SPP+BET z czujnikami +100zł, do Bruli jest 550zł dopłaty
Różnica wynosi 450zł
Pierwszy rok abonamentu w cenie bramki, zatem czas zrównania cen to jakieś 13lat....
Twierdzę,że za ok.10lat to spora część osób może wymienić sterownik na nowsze wypusty czy pomysły.
na ekotlownia do SPP+BET można ustawić jakie powiadomienia mają być wysyłane drogą mailową.
Fakt jednak jest,że przy Bruli abonamentu nie ma póki co i są te pakiety sms-ów.
Tyle uzupełnienia wiadomości
Przy kotłach promocyjnie jest wycena SPP+BET z czujnikami +100zł, do Bruli jest 550zł dopłaty
Różnica wynosi 450zł
Pierwszy rok abonamentu w cenie bramki, zatem czas zrównania cen to jakieś 13lat....
Twierdzę,że za ok.10lat to spora część osób może wymienić sterownik na nowsze wypusty czy pomysły.
na ekotlownia do SPP+BET można ustawić jakie powiadomienia mają być wysyłane drogą mailową.
Fakt jednak jest,że przy Bruli abonamentu nie ma póki co i są te pakiety sms-ów.
Tyle uzupełnienia wiadomości
Maroxi, czy mozesz podać jakie masz teraz ustawienia, które nie są widoczne na ekotłowni (P,I,S, tło, rozruch, przepalanie)?
Kolego najwcześniej będę mógł w sobotę to zrobić.jcm pisze:Maroxi, czy mozesz podać jakie masz teraz ustawienia, które nie są widoczne na ekotłowni (P,I,S, tło, rozruch, przepalanie)?
Ale na pewno napiszę.
jmc więc tak:
PID
P2
I25
S50
przepalania 50m
rozruch4
tło4
PID
P2
I25
S50
przepalania 50m
rozruch4
tło4
Dzięki Maroxi
Przy spalaniu grupowym zamiast ładnego popiołu mam szlakę, czasem zrobi się kalafior. Palę retopalem z piasta 25MJ. Temp zadana 45*C, min i max moc 8kW, dmuchawa 36%, histereza 1*C, ponadto wydaje mi się że strasznie dużo idzie tego opału a nie ma jeszcze nawet mrozów. Na razie zasilam tylko podłogówkę (ok 500mb pexa, 27*C na zasilaniu). Zostać przy grupowym i kombinować z nastawami czy przejść na dwustan? Nie mam jeszcze internetu nie jestem w stanie pokazać wykresów.
Skam-p premium 12kW + Bruli
Jak dom jeszcze nie zamieszkany i tylko wygrzewany, to opału będzie szło więcej.
Pierwszy sezon w nowym domu szału nie będzie.
Retopal nie jest węglem problematycznym, pod warunkiem,że to rzeczywiście retopal, ma 24MJ
On może deczko przyszlakować jak się mocniej w niego dmucha i trzeba podawac więcej.
Jak masz większe zapotrzebowanie na grzanie, to warto zapłącić ciut drożej i palić:
1. Jaret Plus
2. Anmag Gold (dostępny m.in. Imex-Piechota), podobny do pieklorza z Piekar a cena przyzwoita
3. Pieklorz z Piekar (ale tutaj ceny sa jednak chore)
Spróbuj przejśc na dwustan i zrób tak:
Podawanie 5sekund
Pauza 30sekund
Nadmuch 36%
Pierwszy sezon w nowym domu szału nie będzie.
Retopal nie jest węglem problematycznym, pod warunkiem,że to rzeczywiście retopal, ma 24MJ
On może deczko przyszlakować jak się mocniej w niego dmucha i trzeba podawac więcej.
Jak masz większe zapotrzebowanie na grzanie, to warto zapłącić ciut drożej i palić:
1. Jaret Plus
2. Anmag Gold (dostępny m.in. Imex-Piechota), podobny do pieklorza z Piekar a cena przyzwoita
Podawanie 5sekund
Pauza 30sekund
Nadmuch 36%
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Co do groszku z ANMAG patrzyłeś za ile podają te ceny ( ilość ) ?Jarecki79 pisze: 1. Jaret Plus
Podawanie 5sekund
Pauza 30sekund
Nadmuch 36%
Do tych nastaw będzie za mało wiatru.
Karoka, chodzi mi o to,że Anmag Gold jest taki zamiennikiem Pieklorza z Piekar i jest od niego tańszy.
Nie mam czasu głębiej drążyć o tej porze tematu, nie handluję węglem.
Kilka info o SPP dla osób, które korzystają z tego forum
Powoli pisana jest aplikacja na androida, podstawy już działają, fakt,że jeszcze w formie tekstowej i podstawowe informacje, ale z czasem będzie ładniej.
Skopiuje wpis autora, kolegi PikseL;
A teraz do rzeczy:
Adres pliku w którym będę prezentował najnowsze wersje wraz z opisem zmian:
http://llis.pl/ekotlownia/logs.txt
Wyznaję zasadę - najpierw niech działa, potem niech wygląda, dlatego graficznie póki co aplikacja nie przyciąga, wszystko zmieni się jak już będzie wiadomo jak i co ma w sobie zawierać i co dokładnie ma robić.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, uwagi i pomysły - które postaram się zrealizować jak znajdzie się chwila czasu.
dodałem możliwość zmiany sterownika z domyślnego (74) na dowolny.
Po wyjściu z aplikacji numer sterownika jest zapamiętywany dlatego nie będzie potrzeby zmiany po ponownym włączeniu.
Wersja robocza : 1.1
Adres do pobrania:
llis.pl/ekotlownia/ekotlowniaMobile1_1.apk
lub w załączniku.
Pobrana instalka powinna nadpisać poprzednią wersję aplikacji.
Nie mam czasu głębiej drążyć o tej porze tematu, nie handluję węglem.
Kilka info o SPP dla osób, które korzystają z tego forum
Powoli pisana jest aplikacja na androida, podstawy już działają, fakt,że jeszcze w formie tekstowej i podstawowe informacje, ale z czasem będzie ładniej.
Skopiuje wpis autora, kolegi PikseL;
A teraz do rzeczy:
Adres pliku w którym będę prezentował najnowsze wersje wraz z opisem zmian:
http://llis.pl/ekotlownia/logs.txt
Wyznaję zasadę - najpierw niech działa, potem niech wygląda, dlatego graficznie póki co aplikacja nie przyciąga, wszystko zmieni się jak już będzie wiadomo jak i co ma w sobie zawierać i co dokładnie ma robić.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, uwagi i pomysły - które postaram się zrealizować jak znajdzie się chwila czasu.
dodałem możliwość zmiany sterownika z domyślnego (74) na dowolny.
Po wyjściu z aplikacji numer sterownika jest zapamiętywany dlatego nie będzie potrzeby zmiany po ponownym włączeniu.
Wersja robocza : 1.1
Adres do pobrania:
llis.pl/ekotlownia/ekotlowniaMobile1_1.apk
lub w załączniku.
Pobrana instalka powinna nadpisać poprzednią wersję aplikacji.
Witam
Na wiosnę będę remontował centralne i wybór wstępnie padł na SKAM.
Wszystkie formalności załatwię z Karoka bo mam do niego względnie blisko.
Mam pytanie co do doboru pieca. Myślę że wystarczy SKAM 7kW z ardeo, ale chciałbym wiedzieć czy SKAM 12kW z ardeo będzie się zle spisywał jeśli będzie przewymiarowany?
Z tego co wyczytałem to jeden i drugi palnik ma taki sam zakres min, więc zastanawiam się czy nie warto kupić większy gdybym jednak się pomylil co do zapotrzebowania na ciepło.
Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Na wiosnę będę remontował centralne i wybór wstępnie padł na SKAM.
Wszystkie formalności załatwię z Karoka bo mam do niego względnie blisko.
Mam pytanie co do doboru pieca. Myślę że wystarczy SKAM 7kW z ardeo, ale chciałbym wiedzieć czy SKAM 12kW z ardeo będzie się zle spisywał jeśli będzie przewymiarowany?
Z tego co wyczytałem to jeden i drugi palnik ma taki sam zakres min, więc zastanawiam się czy nie warto kupić większy gdybym jednak się pomylil co do zapotrzebowania na ciepło.
Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
palnik w 7kW jest mniejszy, tam jest też mniejsza dmuchawka.
Idzie to bujnąć do 10kW na przyzwoitym węglu, jak potrzebna będzie jeszcze wyższa moc, to trzeba zainwestować w większą dmuchawę, odbędzie się to oczywiście także kosztem wyższej t.spalin
zatem jak potrzeba w mrozy 12kW, to brać 12kę
jak domek mniejszy i dobrze docieplony, to 7kę....
palniki ardeo ładnie pod względem sprawności idą od 3-4kW
Idzie to bujnąć do 10kW na przyzwoitym węglu, jak potrzebna będzie jeszcze wyższa moc, to trzeba zainwestować w większą dmuchawę, odbędzie się to oczywiście także kosztem wyższej t.spalin
zatem jak potrzeba w mrozy 12kW, to brać 12kę
jak domek mniejszy i dobrze docieplony, to 7kę....
palniki ardeo ładnie pod względem sprawności idą od 3-4kW
To w takim razie będę skłonny w stronę 12kW.
Rozważam rozmieszczenie pieca w kotłowni (dość dużej) i zastanawiam się ile cm musi stać kocioł od komina ?
Czy jest różnica między górnym czopuchem a tylnim w przypadku tego pieca? (oczywiście oprócz wymiarów)
Jakie są zalety i wady obu rozwiązań ?
Rozważam rozmieszczenie pieca w kotłowni (dość dużej) i zastanawiam się ile cm musi stać kocioł od komina ?
Czy jest różnica między górnym czopuchem a tylnim w przypadku tego pieca? (oczywiście oprócz wymiarów)
Od wczoraj zacząłem palić w trybie retorta-ręczny z brulim i dopiero teraz mogę powiedzieć że opał spala się jak należy, łoże nie zapada się, temperatura nie winduje zbyt wysoko i co ważne - dużo mniej opału idzie. Teraz może już padać śnieg 
Skam-p premium 12kW + Bruli
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Na dniach ma dojechać do mnie Skam 12kW. Podeślij jakiś szkic z rozmiarami kotłowni to Ci to ustawię optymalnie w kotłowni.libert pisze:To w takim razie będę skłonny w stronę 12kW.
Ty jesteś z tych Szewc nie wiem czy dobrze odmieniam
Brałem tam kiedyś małego Bernardyna
Tyrknij albo podrzuć fona na maila to Ci dopowiem co i jak
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
A jaki Ty masz soft w tym Bruli ?sin09 pisze:Od wczoraj zacząłem palić w trybie retorta-ręczny z brulim i dopiero teraz mogę powiedzieć że opał spala się jak należy, łoże nie zapada się, temperatura nie winduje zbyt wysoko i co ważne - dużo mniej opału idzie. Teraz może już padać śnieg
Możesz zmienić liczbę podań dla grupowego ?