Kamień dekoracyjny
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Kamień dekoracyjny
Bardzo mi się podoba imitacja kamienia w łazience, ale mam obawy jak to reaguje na wilgoć, zachodzi kurzem ciężko to doczyścić? Najlepiej było by to spłukiwać wodą ale czym to zabezpieczyć aby można tak było robić?
Re: Kamień dekoracyjny
Nie jestem przekonany czy kamień dekoracyjny w łazience to dobre rozwiązanie,bardziej pasują mi tutaj po prostu płytki które beda praktyczne. Kamień lub cegła dekoracyjna to ciekawy pomysł ale na salon.
meble online.
-
polakpotrafi
- 1 - ostrzeżenie!
Ale jest i taka glazura do łazienki z wzorami imitującymi kamień lub drewno więc może coś takiego podejdzie. Zakamarki w łazience to mi osobiście kojarzą się z grzybami i pleśnią. Tam gdzie trudno dotrzeć i doczyścić to może się tak skończyć. Ale może w nowych domach jakoś lepiej rozwiązana jest wentylacja tego pomieszczenia.
Kamień daje bardzo fajny efekt w połączeniu z oświetleniem bo bardzo efektownie załamuje się światło na nieregularnych kształtach. W łazience zazwyczaj występuje dodatkowo oświetlenie lustra więc można by na ścianie z lustrem ułożyć taki kamień.
Moim zdaniem kamień dekoracyjny nie nadaje się do łazienki. Panuje tam zbyt duża wilgotność, poza tym nie jest łatwo czyścić przestrzeń między kamieniami.
-
zenek_budulek
- Początkujący

Fajny pomysł i wydaje mi sie, ze wbrew opiniom - bardzo praktyczny. Kamień nie wchłania wody, a jak zauważyli poprzednicy - w sklepach jest mnóstwo preparatów do impregnacji kamienia.
no tak syf sie może zrobić na nich
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

Jeżeli będzie systematycznie czyszczony to nie ma problemu,zachowa się przez długi czas. O wilgoć tez niespecjalnie sie obawiam,kwestia wentylacji i nawiewników w oknach.
-
adam_krakow
- Aktywny

wystarczy zastosować odpowiedni impregnat i problem wilgoci nie będzie dotykał takiego kamienia. środki z rodziny dynasil nadają się do takiej impregnacji, ale nie napisałeś konkretnie jaki to kamień. Jeśli np. takie z gipsu (jak np stone master) to środek dynasil solid da sobie z tym radę