Sposób montażu piecyka
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Sposób montażu piecyka
proszę o wypowiedź wszelkiej maści gazowników, instalatorów, sprawdzających szczelności instalacji gazowych ...
piecyk podłączony w następujący sposób: zawór kulowy gazowy 3/4", redukcja 3/4" x 1/2", filtr do gazu 1/2", kolano nyplowe ocynkowane 1/2", łącznik wodomierzowy niektórzy mówią półśrubunek 1/2" (GZ 1/2" GW 3/4"), króciec przyłączeniowy w piecyku 3/4",
Marka piecyka kąpielowego to Neckar (N19E)
Moje pytanie jest następujące - czy według Was jest to prawidłowe podłączenie, powiedzmy zgodne z przepisami, czy piecyk prawidłowo będzie funkcjonował itepe ...
proszę o uzasadnienie odpowiedzi
piecyk podłączony w następujący sposób: zawór kulowy gazowy 3/4", redukcja 3/4" x 1/2", filtr do gazu 1/2", kolano nyplowe ocynkowane 1/2", łącznik wodomierzowy niektórzy mówią półśrubunek 1/2" (GZ 1/2" GW 3/4"), króciec przyłączeniowy w piecyku 3/4",
Moje pytanie jest następujące - czy według Was jest to prawidłowe podłączenie, powiedzmy zgodne z przepisami, czy piecyk prawidłowo będzie funkcjonował itepe ...
God Gave Rock & Roll To You
Re: Sposób montażu piecyka
Neckar to piec przejęty przez Junkersa, dopływ gazu fi 20 filtr ułożony ma być w poziomie !!grzeesiek pisze:proszę o wypowiedź wszelkiej maści gazowników, instalatorów, sprawdzających szczelności instalacji gazowych ...
średnica wylotu z pieca ma być średnicą dopływu gazu (może być wieksza) . Nieliczne piece mają dopływ 1/2
zapytałem gdyż jestem chyba głupi albo się po prostu nie znam, bo po zwróceniu uwagi instalatorowi zadzwonił do firmy z pretensją, że przecież wszystko jest prawidłowo zamontowane zgodnie z przepisami .. dodam jeszcze że instalator zamontował piecyk w pomieszczeniu łazienki w którym zamontowany był wentylator mechaniczny..
moim zdaniem wlot gazu 3/4" = podłączenie przewodem 3/4" lub większej średnicy
To ściągnij ten wentylator !! i po kłopocie ! dostaniesz nakaz kominiarski usunięcia i tyle, co ogrzewasz tym piecem ? jaką powierzchnię, jakiej mocy jest piec? na 1/2 uciągnie, lecz przy styku moc pieca/pow ogrzewalna bedzie........grzeesiek pisze:zapytałem gdyż jestem chyba głupi albo się po prostu nie znam, bo po zwróceniu uwagi instalatorowi zadzwonił do firmy z pretensją, że przecież wszystko jest prawidłowo zamontowane zgodnie z przepisami .. dodam jeszcze że instalator zamontował piecyk w pomieszczeniu łazienki w którym zamontowany był wentylator mechaniczny..
Piec chcesz podłączyć wężykiem wodnym ?? piszesz wodnym więc sama nazwa wskazuje, ze nie wolno !!
ma. musi dostawać odpowiednią ilość, nie mają regulacji dopływu powietrza dla nastawiania spalaniaczy średnica ma wpływu na prawidłowe spalanie gazu
chyba faktycznie się czepiam .. a niech podłącza gaz tą średnicą 1/2"A jak się ma wężyk wodny do metalowych podłączeń?Nie czepiaj się drobiazgów,kolego Confused
Może zaraz zaczniesz udowadniać,że podłączenie na 1/2'' grozi katastrofą,wybuchem,przyjazdem teściowej,zalaniem domu i upadkiem pojazdu powietrznego itp. nieszczęściami?
chodziło mi tylko o to czy podłączenie średnicą 1/2" jest zgodne z przepisami w przypadku gdy króciec w piecyku kąpielowym ma średnicę 3/4" i czy w przypadku podłączenia średnicą 1/2" zwrócenie uwagi instalatorowi jest zasadne
wiem że podłączenie wężykiem wodnym jest niezgode z przepisami a napisałem tak bo takie przypadki też się zdarzają .. albo może dlatego że się czepiamPiec chcesz podłączyć wężykiem wodnym ?? piszesz wodnym więc sama nazwa wskazuje, ze nie wolno !!
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny