Shalom.
Mam pytanie: kształt rynien ma znaczenie dla ich drożności i w ogóle dla ich funkcjonowania? A jeżeli tak, to które polecacie? Półokrągłe, kwadratowe?
I druga sprawa: czy znacie jakąś dobrą firmę w Krakowie i/lub okolicach, która specjalizuje się w rynnach?
Czy kształt ma znaczenie?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
kasiamango
- Początkujący

Re: Czy kształt ma znaczenie?
Tutaj masz link do firmy, która specjalizuje się w rynnach dachowych: http://www.struga-rynny.pl/producent/. Nie mam pojęcia, czy kształt rynny ma jakieś znaczenie w drożności. Musisz zapytać jakiegoś specjalistę. Myślę, że wystarczy przedzwonić 
nie, kształt nie ma znaczenia w drożności (jeśli porównać kwadrat/półokrągłe). znaczenie ma natomiast montaż rynien, ponieważ jeśli jest to zrobione byle jak, to istnieje możliwość załamania się/przemieszczenia rynny co w konsekwencji prowadzi do jej przeciekania czy nawartwiania się syfu
Może kształt nie ma, ale pole powierzchni przekroju poprzecznego rynny - MAstrifan pisze:nie, kształt nie ma znaczenia w drożności
Rynny skandynawskie (tu nazw firm ze zrozumiałych względów nie wymienię
i nie są w stanie odprowadzić nadmiaru wody (nie ten klimat, bo w Skandynawii dominują wielotygodniowe "kapuśniaki" i tam się te rynny sprawdzają
U nas sprawdzą się rynny produkowane w oparciu o wymiary wg normy DIN (rynny "głębokie").
Pozdrawiam
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
Przy płytkich rynnach woda będzie spływała z dachu pod okap.
Kształt nie ma ormnego znaczenia, aczkolwiek ja postawiłem na klasykę. Dodatkowo kolor miedziany od zewnątrz pokryte są warstwą uszlachetnionego akrylu, który zapewnia maksymalną trwałość koloru