Konserwacji zaworu stożkowego, gazowego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Konserwacji zaworu stożkowego, gazowego
Witam. Szukałem w bazie ale nie znalazłem informacji. Chodzi o zawór gazowy, stożkowy przed piecykiem gazowym PG6. Strasznie ciężko chodzi. Po poluzowaniu nakrętki z dołu zaworu,chodzi lżej ale traci szczelność. Należałoby go przeczyścić i zakonserwować powierzchnie stożkowe . Niestety nie wiem czym. Towot chyba odpada?. Pozdrawiam. Andrzej
anbe51
Re: Konserwacji zaworu stożkowego, gazowego
Może być, lub lepiej wazelina techniczna. Przedtem przemyj w acetonie lub benzynie ekstrakcyjnej.anbe51 pisze:Witam. Szukałem w bazie ale nie znalazłem informacji. Chodzi o zawór gazowy, stożkowy przed piecykiem gazowym PG6. Strasznie ciężko chodzi. Po poluzowaniu nakrętki z dołu zaworu,chodzi lżej ale traci szczelność. Należałoby go przeczyścić i zakonserwować powierzchnie stożkowe . Niestety nie wiem czym. Towot chyba odpada?. Pozdrawiam. Andrzej
ten smar jest zajeb.... ty.. lub byłgrzeesiek pisze:ja używam smaru Hermeton taki zielony bardzo gęsty, ale nie wiem czy się go jeszcze gdzieś dostanie, podobno są jakieś zamienniki
Jeżeli masz wyrobiony trzpień to żaden smar nie pomoże
Konserwacji zaworu stożkowego do gazu.
Dziękuję za wszelkie informacje. Smar Hermeton AZ jest dostępny w firmie Naftochem Kraków. Pozdrawiam . Anbe51
anbe51
czekaj czekaj, to nie jest ten smar nie wiem jaki ma dokładny symbol ten hermeton do gazu, ale na bank to nie jest ten
jak zadzwonisz do Naftochemu to powiedzą Ci dokładniej
my kupiliśmy zamiennik ale jest rzadszej konsystencji i jest czarny, raczej nadaje się do zaworów trzpieniowych i do zaworków w kuchenkach gazowych
ten właściwy Hermeton podobno dostać można tylko na zamówienie w pojemnikach 30 litrowych i kosztują coś koło 180zł, a 1 litr tego zamiennika zapłaciliśmy 170 zł netto i hermetonowi do pięt nie dorasta
my kupiliśmy zamiennik ale jest rzadszej konsystencji i jest czarny, raczej nadaje się do zaworów trzpieniowych i do zaworków w kuchenkach gazowych
ten właściwy Hermeton podobno dostać można tylko na zamówienie w pojemnikach 30 litrowych i kosztują coś koło 180zł, a 1 litr tego zamiennika zapłaciliśmy 170 zł netto i hermetonowi do pięt nie dorasta
God Gave Rock & Roll To You
Więc zamawiamy beczkę smaru, do tego beczkę smarowidła % robimy spotkanie i rozdzielamy zdobyczgrzeesiek pisze:czekaj czekaj, to nie jest ten smar nie wiem jaki ma dokładny symbol ten hermeton do gazu, ale na bank to nie jest ten
Tylko przy nowych instalacjach
robionych od początku, jeżeli masz gazomierz na klatce ( nie tylko) ( wygodniejszy stożkowy i tak go nigdy nie będziesz zamykał, są przed urządzeniami) z podejściem lewym z zaworem stożkowym to nikt nie powinien doczepić się do instalacji przed gazomierzem (kulowe nie są wcale takie dobre (wodne) , dobrze, że chociaż przepisy w tym wypadku są rygorystyczne..
Jednym wielkim błędem jest montowanie zaworu kulowego gazowego jak popadnie, jak rączka pasuje
( knif dla inst)
Jednym wielkim błędem jest montowanie zaworu kulowego gazowego jak popadnie, jak rączka pasuje
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

zawory kulowe
Fakt zawory takich firm jak DIAMOND Kraków czy FERRO to shit - produkuja ta tania tandete w Chinach i w PL sprzedaja.
Tylko kto na takie gowno dal atesty!!!!!!!
Na 10 zaworod wodnych po pol roku 8 do wymiany - zakleszczona kula, urwane wrzeciono na rowku pod oring, w glowicy jedyne uszczelnienie to pojedynczy oring!
Tylko kto na takie gowno dal atesty!!!!!!!
Na 10 zaworod wodnych po pol roku 8 do wymiany - zakleszczona kula, urwane wrzeciono na rowku pod oring, w glowicy jedyne uszczelnienie to pojedynczy oring!
-
kurtek
wg mnie szkoda zawracac sobie glowy kupujac smary grafitowe i smarowac zawory stozkowe.porownywalne w czasie bedzie wymiana na zawro gazowy kulowy z zolta raczka. jasna rzecza jest ze zawory lubia sie zapiekac,szczegolnie te kulowe teflonowe w momencie dzialania na nie wiekszej temp. gdyz teflon rozszeza sie wtedy. jak by nie bylo dobrze jest od czasu do czasu zamknac i otworzyc zawory i to nie tylko te gazowe ale wszystkie jakie sa w domu
pozdrawiam