ile trzeba wydać na kolektory ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Przemek
ile trzeba wydać na kolektory ?
Jaki jest średni koszt wydatek na kolektory na domek ok 300 m2
??
??
Ceny są chyba dość zróżnicowane. Zależy to od zestawu.
Poszukaj sobie różnych ofert poszczególnych firm, które zajmują się zestawami solarnymi.
Mogę Ci polecić portal instalsystem. Znajomy korzystał z niego i udzielono mu fachowej porady.
Poszukaj sobie różnych ofert poszczególnych firm, które zajmują się zestawami solarnymi.
Mogę Ci polecić portal instalsystem. Znajomy korzystał z niego i udzielono mu fachowej porady.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2007, 10:26 przez Gosiek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie T.Brzęczkowski, czepiał się już pan w kilku innych wątkach odśnieżania oraz cyrkulacji. Dostał Pan wiele wyczerpujących odpowiedzi, więc o co Panu teraz chodzi? Myślę, że nie ma Pan nic innego do roboty poza czepianiem sie wszystkich na tym forum (może poza Wacławem - [czy przypadkiem nie Pańskie alter ego?]) oraz zachwalanie swoich baterii bezdotykowych i ociepleń od środka.
Jeśli chce Pan coś napisać, to proszę nie rzucać pytań jak laik, lecz bardziej rozbudować swoją wypowiedź i wyłuszczyć o co właściwie panu chodzi.
Proszę wskazać, gdzie Pan znalazł wyliczenia na których opiera swoją wypowiedź:
" Szkoda, że nie podają ile kosztuje odśnieżanie i cyrkulacja. Samo to przekracza roczne koszty ciepłej wody bez cyrkulacji!",
oraz o którą cyrkulację Panu chodzi: glikolu czy wody w domu (większość tej drugiej nie posiada)
Jeśli chce Pan coś napisać, to proszę nie rzucać pytań jak laik, lecz bardziej rozbudować swoją wypowiedź i wyłuszczyć o co właściwie panu chodzi.
Proszę wskazać, gdzie Pan znalazł wyliczenia na których opiera swoją wypowiedź:
" Szkoda, że nie podają ile kosztuje odśnieżanie i cyrkulacja. Samo to przekracza roczne koszty ciepłej wody bez cyrkulacji!",
oraz o którą cyrkulację Panu chodzi: glikolu czy wody w domu (większość tej drugiej nie posiada)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pisałem też o wyliczeniach. Założyłem podlicznik na pompkę cyrkulacyjną i 2kW/300l grzałkę . System w nowym domu jeszcze nie eksploatowanym, cyrkulacja chodziła 2h rano i 5h wieczorem a grzałka wraz z solarami Vissmanna utrzymywała zadaną temperaturę. W drugim domu już zamieszkałym (3 osoby) założyłem podlicznik na trzy termy (system bez cyrkulacji) zużycie energii po 30 dniach było identyczne, tyle, że w pierwszym wypadku nikt wody nie używał (nie było jeszcze kranów). Czy nie mam prawa o tym pisać?
Właśnie takiej wypowiedzi większość oczekuje - popartej wyliczeniami, doświadczeniami. Wybacz, lecz poprzednia wypowiedź miała wydźwięk demagogiczny.
Czy mógłby Pan opisać jeszcze dokładniej doświadczenia z tymi instalacjami. Najlepiej porównanie dom1 - dom2 (wielkość domów,odległości od zbiornika do odbiorników wody, ocieplenie rur instalacji, zużycie prądu itp.)
Myślę, że wszystkim nam by to pomogło przy instalacji CWU: z kolektorami czy bez, z cyrkulacją wody, czy bez itp..
Czy mógłby Pan opisać jeszcze dokładniej doświadczenia z tymi instalacjami. Najlepiej porównanie dom1 - dom2 (wielkość domów,odległości od zbiornika do odbiorników wody, ocieplenie rur instalacji, zużycie prądu itp.)
Myślę, że wszystkim nam by to pomogło przy instalacji CWU: z kolektorami czy bez, z cyrkulacją wody, czy bez itp..
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zalecenia unijne to max 70kWh/m2 rocznie. Ja zalecam 40, ponieważ wiem , że zmniejszenie emisji ciepła będzie wymuszane nie tylko ekonomicznie (podwyżki cen bazy nośników) ale też akcyzami. Akcyzy mają wyrównać cenę GJ czyli nie będzie miało znaczenia w przyszłości czy grzejemy się prądem , gazem czy eko groszkiem tylko płacić będziemy za emisję ciepła!!!
Aby 70kWh/m2 osiągnąć wykluczona jest cyrkulacja ciepłej wody użytkowej i do ogrzewania. Wykluczone jest też grzanie fundamentów!!!
Aby 70kWh/m2 osiągnąć wykluczona jest cyrkulacja ciepłej wody użytkowej i do ogrzewania. Wykluczone jest też grzanie fundamentów!!!