Witam.
Dziś zauważyłem ciekawą sytuacją a mianowicie.
Walczyłem dość długo ze skokami mocy na piecu, wahania mocy znaczcie się zwiększyły w momencie wymiany bojlera na 300 Biawar solar.
Dziś przestawiłem moc pompy z biegu pierwszego na trzeci i od razu widać różnicę w pracy pieca.
Zobaczymy jak się to dobije na ilości spalonego opału.
A teraz z innej beczki.
TERMINATOR w dmuchawie WPA 07.
Jeśli dobrze rozumiem to urządzenie ma za zadanie uniemożliwić wytworzenie obcego ciągu w piecu który mógłby skutkować samoistnym rozpalaniem opału w piecu.
Nie da się tak ustawić tego ustrojstwa tak aby zamykało się w chwili wyłączenia dmuchawy i tak aby dmuchawa w momencie działania podniosła go do góry.
Bawiłem się różnymi ustawieniami przeciw wagi, prędkościami dmuchawy i nic to nie dało.
Jak wyjąłem dmuchawę z pieca to na sucho miała chęci poruszyć klapę terminatora, tak po założeniu jej spowrotem do pieca nie było na to szans nawet na najwyższym biegu dmuchawy.
Mam jeszcze na podwórku piec 17kw z dmuchawą DM85 od kolegi jareckiego i próbowałem zamienić do testów dmuchawy ale niestety ułożenie puszki kondensatora uniemożliwia mi to, więc nie wiem jak to jest w dmuchawie.
Mam nadzieję, że ja przyjdzie prawdziwa zima i powieje dość mocna wiatrem nie wytworzy się taki ciąg w kominie aby sam rozpalał piec.
Do kolegi Visitor1230 nie wiem co Cię skłoniło do sterownika Bruli ale ja z SPP + BET jestem super zadowolony. Po co przepłacać za sterownik jak w cenie pieca + 100Zł dostajesz równie dobry o ile nie lepszy sterownik. Czytając fora użytkownicy Brulego nie zawsze się o nim pochlebnie wypowiadali.
Niektórzy działali na nim na ustawieniach ręcznych nie używając spalania grupowego.
Ciekawi mnie tylko czy przy sterowniku Bruli też trzeba wykupować abonament roczny (SPP pierwszy rok gratis).
Visitor1230 na forum Bolecki możesz zapisać się do kolejki osób testujących sterownik SPP.
Jeśli dobrze pamiętam to tam czytałem nie bardzo pochlebne opinie o bruli u osób które testowały SPP.
Dla mnie podgląd pracy pieca jaką daje moduł BET do SPP jest koniecznością jeśli szukamy każdego kilograma opału który nie wyleci przez komin. Jest za dużo parametrów mających w pływ na jakości i ilość spalonego opału.

Ogólnie po kilku tygodniach od uruchomienia pieca uważam za jedną z najlepszych inwestycji w dom.