Brak ogrzewania

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pakersport
Początkujący
Początkujący

Brak ogrzewania

Post autor: pakersport »

Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Brak ogrzewania

Post autor: SUSPENSER »

pakersport pisze:Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
Najlepszy chyba będzie klimatyzator z funkcją pompy ciepła - mają całkiem niezłe COP-y i będzie znacznie taniej niż prądem.

Są takie do samodzielnego montażu w marketach - najlepiej wybrać jak największą moc.

Z butli to promienniki ciepła, którymi wielu ogrzewa, ale to mnie średnio przekonuje bo spaliny zostają w pomieszczeniu.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Znacznie taniej, to będzie jak się zaizoluje ściany zewnętrzne od środka.
To jest pierwszy krok do oszczędzania na kosztach ogrzewania!

selmak30
Początkujący
Początkujący

Post autor: selmak30 »

SUSPENSER pisze:
pakersport pisze:Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
Najlepszy chyba będzie klimatyzator z funkcją pompy ciepła - mają całkiem niezłe COP-y i będzie znacznie taniej niż prądem.

Są takie do samodzielnego montażu w marketach - najlepiej wybrać jak największą moc.

Z butli to promienniki ciepła, którymi wielu ogrzewa, ale to mnie średnio przekonuje bo spaliny zostają w pomieszczeniu.

Nie polecam Klimy z marketów bo z reguły jest to lipa i jest spore ograniczenie montażu ze względu na krótkie odcinki rurek.

Ja bym się pokusił o instalowanie klimatyzacji typu inverter. Kwestia tylko ułożenia pokoi. Jeśli jest ich więcej to można zainstalować do 5 jednostek wewnętrznych na jednej zewnętrznej. Mamy opcje grzania i chłodzenia. Inverter ma to do siebie że przy wytwarzanej mocy grzewczej 5KW pobierze energii 0d 1 do 2 kW w zależności od producenta i typu urządzenia. Inverter działa jak falownik i ma płynną regulację mocy co przekłada się na mniejsze zużycie energii i mniejsze rachunki za prąd.

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: SUSPENSER »

selmak30 pisze:
SUSPENSER pisze:

Nie polecam Klimy z marketów bo z reguły jest to lipa i jest spore ograniczenie montażu ze względu na krótkie odcinki rurek.

Ja bym się pokusił o instalowanie klimatyzacji typu inverter. Kwestia tylko ułożenia pokoi. Jeśli jest ich więcej to można zainstalować do 5 jednostek wewnętrznych na jednej zewnętrznej. Mamy opcje grzania i chłodzenia. Inverter ma to do siebie że przy wytwarzanej mocy grzewczej 5KW pobierze energii 0d 1 do 2 kW w zależności od producenta i typu urządzenia. Inverter działa jak falownik i ma płynną regulację mocy co przekłada się na mniejsze zużycie energii i mniejsze rachunki za prąd.
Przecież te w marketach są inverterowe i każdy ma opcję grzania oraz chłodzenia ...

Odcinki rurek mają chyba z 5 metrów - jeśli to za mało to faktycznie trzeba więcej zainwestować i dać zarobić montażyście, ale trudniej wtedy może być zabrać sprzęt gdy wynajem się skończy.

Pewnie chodziło Ci o multisplity, ale z reguły mają one niższe COP-y od splitów, więc jeśli pomiędzy pomieszczeniami są otwarte drzwi pewnie jeden mocny split da radę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”