Brak ogrzewania
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
pakersport
- Początkujący

Brak ogrzewania
Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Brak ogrzewania
Najlepszy chyba będzie klimatyzator z funkcją pompy ciepła - mają całkiem niezłe COP-y i będzie znacznie taniej niż prądem.pakersport pisze:Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
Są takie do samodzielnego montażu w marketach - najlepiej wybrać jak największą moc.
Z butli to promienniki ciepła, którymi wielu ogrzewa, ale to mnie średnio przekonuje bo spaliny zostają w pomieszczeniu.
Znacznie taniej, to będzie jak się zaizoluje ściany zewnętrzne od środka.
To jest pierwszy krok do oszczędzania na kosztach ogrzewania!
To jest pierwszy krok do oszczędzania na kosztach ogrzewania!
SUSPENSER pisze:Najlepszy chyba będzie klimatyzator z funkcją pompy ciepła - mają całkiem niezłe COP-y i będzie znacznie taniej niż prądem.pakersport pisze:Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
Są takie do samodzielnego montażu w marketach - najlepiej wybrać jak największą moc.
Z butli to promienniki ciepła, którymi wielu ogrzewa, ale to mnie średnio przekonuje bo spaliny zostają w pomieszczeniu.
Nie polecam Klimy z marketów bo z reguły jest to lipa i jest spore ograniczenie montażu ze względu na krótkie odcinki rurek.
Ja bym się pokusił o instalowanie klimatyzacji typu inverter. Kwestia tylko ułożenia pokoi. Jeśli jest ich więcej to można zainstalować do 5 jednostek wewnętrznych na jednej zewnętrznej. Mamy opcje grzania i chłodzenia. Inverter ma to do siebie że przy wytwarzanej mocy grzewczej 5KW pobierze energii 0d 1 do 2 kW w zależności od producenta i typu urządzenia. Inverter działa jak falownik i ma płynną regulację mocy co przekłada się na mniejsze zużycie energii i mniejsze rachunki za prąd.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Przecież te w marketach są inverterowe i każdy ma opcję grzania oraz chłodzenia ...selmak30 pisze:SUSPENSER pisze:Najlepszy chyba będzie klimatyzator z funkcją pompy ciepła - mają całkiem niezłe COP-y i będzie znacznie taniej niż prądem.pakersport pisze:Bardzo proszę o pomoc wynajmuje lokal ok 60 m2 w którym brak ogrzewania.Do tej pory ogrzewaliścmy elektrycznymi piecykami ale i tak było zimno a rachunki za prąd gigantyczne.Pomózcie co zrobic byśmy nie marzli.to sa dwa pomieszczenia plus zaplecze? Czy jest mozliwośc załozenia "centralnego z małej butli " bo tak mi ktos sugerował.Jestesmy gotowi ponieść jakieś koszty aby juz nie marznąć. POMOCYYYYYY
Nie polecam Klimy z marketów bo z reguły jest to lipa i jest spore ograniczenie montażu ze względu na krótkie odcinki rurek.
Ja bym się pokusił o instalowanie klimatyzacji typu inverter. Kwestia tylko ułożenia pokoi. Jeśli jest ich więcej to można zainstalować do 5 jednostek wewnętrznych na jednej zewnętrznej. Mamy opcje grzania i chłodzenia. Inverter ma to do siebie że przy wytwarzanej mocy grzewczej 5KW pobierze energii 0d 1 do 2 kW w zależności od producenta i typu urządzenia. Inverter działa jak falownik i ma płynną regulację mocy co przekłada się na mniejsze zużycie energii i mniejsze rachunki za prąd.
Odcinki rurek mają chyba z 5 metrów - jeśli to za mało to faktycznie trzeba więcej zainwestować i dać zarobić montażyście, ale trudniej wtedy może być zabrać sprzęt gdy wynajem się skończy.
Pewnie chodziło Ci o multisplity, ale z reguły mają one niższe COP-y od splitów, więc jeśli pomiędzy pomieszczeniami są otwarte drzwi pewnie jeden mocny split da radę.