Podłogi olejowane czy lakierowane?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Decydując się na kupno podłogi z desek litych, musimy ją starannie dobrać, by spełniała wszystkie nasze oczekiwania. Podłogi olejowane czy lakierowane? >>
Redakcja
Czy podłoga olejowana nadaje się na przedpokój?
Re: Podłogi olejowane czy lakierowane?
Jak najbardziej ale będzie wymagała częstszej konserwacji.irena.pak pisze:Czy podłoga olejowana nadaje się na przedpokój?
Preferuję olejowane podłogi ale wymagają systematycznej dbałości.
Podłogi olejowane generalnie wymagają zdecydowanie więcej pielęgnacji niż w przypadku podłóg lakierowanych,to podstawowa zasada. Ja z doświadczenia polecałbym właśnie podłogi lakierowane.
Podłoga olejowana jest moim zdaniem bardziej podatna np na zarysowania niż lakier i łatwiej ją uszkodzi,to wiem z własnego doświadczenia. Poza tym jeżeli o nią zadbamy to niemal każda może okazać się dobrym materiałem,to też kwestia tego jak szanujemy swoją podłogę.
Selsey.pl
Ja mam tą podłogę http://www.balticwood.pl/pol/products/view/128 jest uszlachetniona brązową bejcą i lekko przecierana białym olejem ECO. Mamy na nią 30 letnią gwarancję, ale wiadomo trzeba o nią odpowiednio dbać, by służyła jak najdłużej
Ostatnio tutaj http://www.mgprojekt.com.pl/blog/podlog ... z3Km3zfvJS pojawił się świetny artykuł dot. podłóg olejowanych i lakierowanych. Myślę, że przed dokonaniem wyboru warto się z nim zapoznać. Są tam wskazane wady i zalety, które na pewno wpłyną na naszą decyzję.
-
KamilaMeble
- Zaawansowany

- Kontakt:
W zasadzie mozesz zdecydować się na każde rozwiązanie,ja np mam lakierowaną ale przez jakiś czas pies był w domu i strasznie ja porysował,więc przypuszczam że podobna sytuacja będzie w przypadku podłogi olejowanej. O każdą z nich trzeba po prostu dbać.
-
Sylwia Skolimowska
- Początkujący