Styl skandynawski - nowoczesne rozwiązania
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Styl skandynawski charakteryzuje się przede wszystkim prostotą. Jasne i funkcjonalne wnętrza łączą się tu z wygodą. Styl skandynawski - nowoczesne rozwiązania >>
Redakcja
Piękna podłoga! Ostatnio szaro-brązowe parkiety i deski są niezwykle modne. Widział ktoś coś w podobnym kolorze?
Wykończenia wnętrz to nie tylko pasja, ale też zawód... 
Podłoga ładna, tylko, że w stylu skandynawskim zazwyczaj jest w jasnym kolorze - białym albo takim: http://i-budowlany.pl/allwood-pine-148x598-p-22721.html
@ewka_so zobacz sobie to http://www.balticwood.pl/pol/products/view/180 dębowa szczotkowana deska.
-
MeblezKrakowa
- Aktywny

- Kontakt:
Re: Styl skandynawski - nowoczesne rozwiązania
Tutaj w zasadzie ładna jest sama podłoga,nic więcej.Styl skandynawski kojarzy nam się z pewną surowością oraz konsekwencją i nie inaczej jest również w tym przypadku. Dla mnie osobiście jest zbyt surowy brak tutaj kontrastu i mam wrażenie zdecydowanej monotonii.
meble ręcznie wykonywane.
mi styl skandynawski kojarzy się z surowym drewnem, rustykalniością i prostymi polączeniami. do mnie przemawia 
Styl skandynawski to dla mnie naturalność, więc można się zdecydować na kamień na ścianie. Klinkieryt do tego sprawdzi się idealnie, ponieważ będzie pasował do każdego wnętrza, a dodatkowo nie trzeba go dużo aby odmienić klimat.
tak! <3 drewniana podłoga i białe ściany to jest to!
Styl skandynawski bardzo przyjemnie się użytkuje, czuć to szczególnie po dłuższym czasie. Zdjęcia czy filmy, nie pokażą tego co czuć na co dzień w takim wnętrzu. Jest w nim bardzo przyjemnie i wcale nie tak chłodno.
Cały myk w tym stylu polega na tym że skandynawskie wnętrze czyli białe ściany i jasne, tak naprawdę białe podłogi to baza, podkład pod dodatki, które decydują o tym jak odbierasz to wnętrze.
Wystarczy zmienić kolor dekoracji/wyposażenia i gotowe... powstaje zupełnie inny klimat.
Trzeba pamiętać że kolor biały ma wiele odcieni. W Skandynawii podstawowy biały to tzw. Stockholms Vit (NCS S0502Y). Jest to ciepły odcień bieli, niektórzy twierdzą pożółknięty i nie ma nic wspólnego zimnym sino-niebieskim białym.
Cały myk w tym stylu polega na tym że skandynawskie wnętrze czyli białe ściany i jasne, tak naprawdę białe podłogi to baza, podkład pod dodatki, które decydują o tym jak odbierasz to wnętrze.
Wystarczy zmienić kolor dekoracji/wyposażenia i gotowe... powstaje zupełnie inny klimat.
Trzeba pamiętać że kolor biały ma wiele odcieni. W Skandynawii podstawowy biały to tzw. Stockholms Vit (NCS S0502Y). Jest to ciepły odcień bieli, niektórzy twierdzą pożółknięty i nie ma nic wspólnego zimnym sino-niebieskim białym.
-
Okucia-Drzwiowe
- Początkujący

Podłoga faktycznie w bardzo ładnych kolorach,natomiast nie wydaje się Wam ten styl trochę zimny i niezbyt przyjazny? Bo moim zdaniem właśnie tak jest,ale praktyczności w użytkowaniu na pewno nie mogę mu odmówić.
Okucia-Drzwiowe-klamki,akcesoria.
Właśnie na pierwszy rzut oka tak wygląda i takie z reguły robi wrażenie. Dodatkami szarymi można jeszcze bardziej ostudzić klimat wnętrza, a innymi zrobić bardziej przytulnie, wystarczy kilka kolorowych drobiazgów.Okucia-Drzwiowe pisze:nie wydaje się Wam ten styl trochę zimny i niezbyt przyjazny?
W codziennej (nie katalogowej) rzeczywistości jest inaczej. Mało kto ma rzeczy domowego użytku tylko w odcieniach bieli i szarości. Zawsze znajdą się kolory. Trzeba w tym zamieszkać żeby się przekonać.
Ja mam zamiar w stylu skandynawskim urządzić swoje mieszkanie. Znalazłam dzisiaj na http://www.villadecor.pl/46-dekoracje-domu kilka pasujących do niego dekoracji. Co o nich sądzicie? Zastanawiam się nad zakupem kilku doniczek i ławki na korytarz by wygodnie zakładało się buty.