SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: SUSPENSER »

Jarecki79 pisze:Suspenser - Grzesiu:
Rozruch na 4, bo to dmuchawa z silnikiem ebm 36W a do podajnika żeliwnego appm-1 dodatkowo z terminatorem ciągu.
Rozruch na 2 jest ok. dla WBS6aAL, WPa06, RMS120, RV-13AM, DM80
Rozruch na 4 jest ok dla RV13AMRs/AMs, DM85, WPa07, WPa097(kocioł 7kW)

Po co tło?
bo do palnika żeliwnego przy dmuchawie z terminatorem ciągu będzie czyściej na wymienniku. Terminator ciągu po zamknięciu klapki przyczynia się do szybszego zabrudzenia na czarno wymiennika, sęk w tym,że jego brak tak w 50% przyczynia się z kolei do zapadania paleniska i powstawania leju w modelach żeliwnych. Trochę z gatunku tak źle i tak nie za dobrze... jakby nie było problemu z mocnym ciągiem kominowym, to klapkę można podwiązać np. drucikiem i zostawic w pozycji stale otwartej....

Jak masz tło to poziom paliwa na palniku doprecyzujesz w menu PID-a (drugi i czwarty guzik, parametr o nazwie S.... jak zapada sie palenisko, to wartość parametru S w dół a jak wywala w górę kopiec, to parametr S w górę)
Jarku - dzięki za informacje, tło do terminatora rozumiem i działa to także w Ardeo z tego co widziałem.

Przysłanianie dmuchawy w przypadku maroxi to chyba nie jest dobry pomysł ?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Te małe dmuchawki mają "ciężki tyłki" jeżeli chodzi o ich start, stąd rozruch na 4

Do ardeo nie montujemy seryjnie dmuchaw z terminatorem, bo przy tym palniku jest to zbędne i w większości przypadków szkodliwe, jak się ktoś uprze i tak zamówi, to na życzenie mogę przykręcić, ale seryjnie do ardeo ze wględu na inna dystrybucje powietrza dmuchawa bez terminatora (wyjątek jednostka 7kW z małym wentylem od peleciaka)

Co do przysłony na dmuchawie, zaczynał bym od otwartej, ale tutaj jednej recepty nie ma, u jednej osoby będzie dobrze przy otwartej a inna z mocnym ciągiem kominowym będzie musiała wentyl przymykac na przysłonie.
Początkowo jednak dałbym mocniej otwarty

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: maroxi »

Zmniejszyłem obroty dmuchawy z 30 na 25 i przysłonę (terminator?) zdjąłem całkiem.
Ustawiłem tło na 10.
Po wykresach już widzę poprawę.
Muszę tylko jeszcze sprawdzić jak wygląda popiół bo ten groszek którym palę to raczej nie lubi mocnego podmuchu (skleja się).

A tu troszkę z innej beczki ale może się to komuś przydać.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463-0.html
Jestem na stronie 60-tej i na pewno się pokuszę o budowę kolektora.
Jeśli zaśmiecam temat to proszę o usunięcie postu.

jcm
Początkujący
Początkujący

Post autor: jcm »

Jarecki czy mógłbyś pociągnać jeszcze temat ustawień dmuchawy - w tej chwili jest to dla mnie początkującego największa zagadka. Dostałem do swojego skama WPA07 z ustawieniem obrotów 30. Rozumiem że jak wydłużam pauzę to należy zmniejszyć obroty i odwrotnie??? Ale czym się tutaj kierować o ile zmienić obroty? Czy dobrze rozumiem, że przysłonę można otworzyć na maksa a w przypadku problemów z nadmiernym ciągiem założyc i dodatkowo nią regulować dopływ powietrza. Terminator mam w tej chwili "podwiązany".

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Przy tej małej dmuchawie to ja tak ustawiam od 28do 32bieg w zależności od paliwa a resztę robię przysłonką. Nie wykluczam, że przy 3/40 będzie dobrze na 25biegu, to mała różnica do 28...

Czym się kierować, ano tym, aby się lej w palniku nie zrobił.Jak jest na niskiej mocy płasko lub lekko wypukłe, to jest dobrze.
Jak za mało będzie powietrza, to wszystko szybciej zajdzie na czarno sadzami.
Jak za dużo, to tutaj trochę gorzej z obserwacją, bo nadmiaru jakoś nie widać gołym okiem a przy zbyt dużej dawce powietrza zaczynamy za dużo spalać, szybciej się wypala niż by mogło.
Nieco więcej od optimum - kocioł czysty i spalamy dobrze...

to tak w miarę po polsku i zrozumiale :)

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Rob23 »

A ja smie twierdzidz ze moj Bruli chyba jest walniety nie moge odpalic podlogowki pompa sie nie zalacza w programatorze pompy podlogowej jest tryb dzienny a na panelu pokazuje tryb nocny. Tak ogolnie nie podoba mi sie jego praca zyje swoim zyciem temp zadana 45 a on przy 50 stopiach dalej dmucha ja go nie rozumiem jeden drugi cykl przejdzie ok a potem jakies cuda wyprawia

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Rob23 pisze:A ja smie twierdzidz ze moj Bruli chyba jest walniety nie moge odpalic podlogowki pompa sie nie zalacza w programatorze pompy podlogowej jest tryb dzienny a na panelu pokazuje tryb nocny. Tak ogolnie nie podoba mi sie jego praca zyje swoim zyciem temp zadana 45 a on przy 50 stopiach dalej dmucha ja go nie rozumiem jeden drugi cykl przejdzie ok a potem jakies cuda wyprawia
A czujnik kolega ma podpięty do podłogówki ?
To nie cuda kolego, jeśli Bruli ustawiony jest w grupowym, podaje w grupach.
W tym ustawieniu teoretycznie przebija o jeden stopień wg. temp. zadanej ale to teoretycznie.
Ideą grupowego jest to żeby pozostawić dopalony węgiel na palniku i tutaj zależy kiedy zaczął Ci tą ostatnią grupę podawać.
Przykładowo: ma ustawioną zadaną na 50 stopni, teoretycznie przy wybiegu 1 stopień powinien zatrzymać się przy 51, ale jeśli masz na przykład 50,8 i zacznie podawać następną grupę czyli np. dla 8kW jest to 5 podań po 5s + dopalenie.
Wtedy i tak poda te 5 razy po 5 i dopali tą grupę chociaż np. już przy 2 porcji danej grupy przebije o ten 1 stopnień.
Pozostaje jeszcze coś takiego jak bezwładność i mimo to że wejdzie w podtrzymanie to z tego pozostałego żaru na palniku jeszcze coś dobije.
Kumasz ?
A co z tym czujnikiem bo bez niego pompka nie ruszy.

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Tak czujnik wlasnie wczoraj podpielem i pokazuje temp.podlogi ale zastanawia mnie dlazego caly czas jest temp nocna nie mozna tego zmienic a pompka tez nie pracuje.Jest link do stera mozna zerknac.
A co do spalania to kumam tylko u mnie do tej pory przebija w najlepszym przypadku o 3 stopinie zadanej i to ok rozumiem ale nie rozumiem jezeli w trybie praca zadana jest np 45 a na panelu jest juz 50 i spaliny 120 to po cholere dalej dmucha wiadomo ze bezwladnosc z takiej tem spalin przebije zadana nie o 3 stopnie tylko o 12 a mial byc inteligentny.Jestem elektronikiem i troszke orientuje sie w tej dziedzinie :) grupy grupami ale wyglada na to ze sterownik ignoruje temperatury jakie ma tylko leci grupa to grupa palimy do konca.Taka niestabilna praca rozwala wszystko w jednym obiegu pracy zachowa sie prawidlowo i wylaczy grzanie na czas i jest cacy a nastepny cykl pracy przebije o 12 stopni zadana i wszystko sie rozwala bo piec dluzej traci temp.i stoi w potrzymaniu
Pozdr

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

W jaki sposób i w jakich miejscach najlepiej podpiąć czujnik temperatury spalin oraz czujniki temp CO CWU i powrotu aby odczyty były jak najbardziej dokładne? Trzeba dziurawić czopuch aby włożyć do niego czujnik? Jak to uszczelnić, aby później można było go wyciągać do spalania ręcznego na ruszcie?
Czopuch wykonany z 2 kolan regulowanych ze stali węglowej.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Rob straciło mi się część fotek.
Cz. podłogowy trzeba w bruli podłączyć w wyjście bodajże T.ZAW czy T.DOD, nie pamiętam co tam było na płytce i dopiero można ustawiać...

moim zdaniem przerywanie pracy pompy podłogowej to taki średni pomysł.
Możesz np. przejść na tryb pompa cyrkulacyjna i ustawić jej pracę ciągłą i podłogówka będzie sobie stale chodziła.

Grupę musi dopalić, więc w takim wypadku temp. zadana schodzi na dalszy plan, tak to wymyślili programiści.

Możesz spalanie grupowe wyłączyć i przejść na pracę dwustanową, osoby, które znają się deczko na nastawach często na takim trybie po dłuższej przygodzie z bruli pracują. Suspenser np. pracuje najczęściej w dwustanie jak ma podpięte bruli.

sin09
w labo czujnik spalin montuje się 1metr za kotłem, więc śmiało w któryms kolanie możesz montować robiąc dziurkę

czujnik c.o.- masz studzienkę na kotle
czujnik cwu, jak bojler dobry, to też taką studzienkę na czujnik posiada
czujnik powrotu, możliwe blisko kotła do rury i zaizolować czymś

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

A to mnie pocieszyłeś Jarecki pisząc że przy brulim ludzie po dłuższej przygodzie wykorzystują go jako zwykły sterownik dwustanowy :) Miało być tak pięknie, dopasowanie spalania do zastosowanego paliwa, magiczne spalanie grupowe itp a tu schodzimy do epoki czasu dmuchawy i podawania, trzeba było cobre wziąć byłoby taniej :)
A tak na poważnie to wypowiem się jak nabiorę doświadczenie z tym sterownikiem.

Czujnik do tej studzienki mam wkręcić jakoś? Tam chyba widziałem nagwintowanie od góry na piecu.
Sorry za te laickie pytania ale człowiek dopiero się uczy tematów piecowych.

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Jarecki ktore fotki zniknely wyslac jeszcze raz ? a co do podlogowki to nie wiem nie wyrazie pisze czy jak :) czujnik podlaczony prawidlowo temp pokazuje ale sterownik nie odpala pompy. Nie chce pracowac cyklem przerywanym :) ale sterownik nie zachowuje sie poprawnie pokazauje tryb nocny jak ma byc dzienny.
Dalsze moje obserwacje w spalaniu :) po co ster przechodzi o moc wyzej jezeli temperatura zbliza sie do zadanej a spaliny tez maja temp ok nie kozysta z czujnikow on slepo trzyma sie 5 na 5 i nie wazne jakie sa temp ? (to tez powoduje przekroczenie zadanej) moze te kupa czujnikow sa tylko dla wizualizacji dla klienta a nie potrzebne do pracy sterownikowi.
Nastepne jezeli pokrywa sie praca w podtrzymania z praca grzanie to znowu po co po zakonczeniu pracy grzanie konczy tryb podtrzymania.Czyli jest w pracy podtrzymanie ale temp spada ponizej zadanej to ster przechodzi w tryb grzanie dochodzi to temp zadanej i wylacza dmuchawe aby za chwile wlaczyc nadmuch i skonczyc sobie wczesniej zaczety proces podtrzymania.Po tygodniu obserwacji tego urzadzenia narazie jestem bardzo rozczarowany jego inteligencja :D
A co do pracy dwustanowej to narazie nie czuje sie na silach :)

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Rob a może to przez ustawienie Reg. kotła jako pogodowy zamiast CO? Właśnie wertowałem instrukcję...

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

sin09 pisze:Rob a może to przez ustawienie Reg. kotła jako pogodowy zamiast CO? Właśnie wertowałem instrukcję...
Nie to nie to mam niezalezna pompa na TAK

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Rob23 pisze:
sin09 pisze:Rob a może to przez ustawienie Reg. kotła jako pogodowy zamiast CO? Właśnie wertowałem instrukcję...
Nie to nie to mam niezalezna pompa na TAK
Jakby co w trybie lato nie dziala pompa podlogowa :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”