Witam mam pytanie jak najlepiej ogrzewać mieszkanie kotłem gazowym DeDitrich Mcr II z pokojowym sterowaniem
Do tej pory ogrzewałem 3 lata na niskiej temperaturze (40-50) a stale, a znajomy znowu ma ustawioną temperaturę 90 C i mu się włącza i wyłącza. jak myślicie jak będzie ekonomiczniej???
Jak ogrzewać mieszkanie najekonomiczniej??? piecem DeDitrich
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jak ogrzewać mieszkanie najekonomiczniej??? piecem DeDit
Ekonomicznie to tylko można wyrzucić kocioł i gaz. Takie ogrzewanie w mieszkaniach około 60m2 kosztuje w zimowy miesiąc nawet 100zł!ustup pisze:Witam mam pytanie jak najlepiej ogrzewać mieszkanie kotłem gazowym DeDitrich Mcr II z pokojowym sterowaniem
Do tej pory ogrzewałem 3 lata na niskiej temperaturze (40-50) a stale, a znajomy znowu ma ustawioną temperaturę 90 C i mu się włącza i wyłącza. jak myślicie jak będzie ekonomiczniej???
Na grzejnikach elektroniczne głowice a kocioł niech dalej sterowany jest za pomocą tygodniowego sterownika. Jeżeli chcesz mieć lepsze sterowanie to dorzuć sterownik pogodowy. Temperatura powinna być dostosowana do współczynnika do jakiego jest dobrana instalacja.
Nie. Brzęczkowski przecież wyraźnie napisał "wyrzucić".Bolas pisze:Na grzejnikach elektroniczne głowice a kocioł niech dalej sterowany jest za pomocą tygodniowego sterownika. Jeżeli chcesz mieć lepsze sterowanie to dorzuć sterownik pogodowy. Temperatura powinna być dostosowana do współczynnika do jakiego jest dobrana instalacja.
Pewnie zapomniał dopisać, że kable elektryczne w podłodze będą tańsze niż gaz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tyle się staramy Pana czegoś nauczyć, a tu nic.
Kable grzewcze są dużo tańsze w eksploatacji od gazu, to prawda, ale w domach izolowanych!!
Natomiast przy dużych potrzebach stosuje się w XXI wieku powietrzne pompy ciepłą . Mam taką w mieszkaniu . Żaden gaz tego nie przebije.
Kable grzewcze są dużo tańsze w eksploatacji od gazu, to prawda, ale w domach izolowanych!!
Natomiast przy dużych potrzebach stosuje się w XXI wieku powietrzne pompy ciepłą . Mam taką w mieszkaniu . Żaden gaz tego nie przebije.