SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: karoka65 »

To jeszcze pikuś :)
Ode mnie raz wzięli i miał dojechać pod Szczecin, po 5-ciu dniach odnalazł się w Rzeszowie :)
Później poszło już gładko, za niecałą dobę był w miejscu przeznaczenia.
Jak Jarek pisze, tam tylko ludzie pracują a auta kurierów psują się czasem jak i nasze.

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

Czyli jest szansa, że dojdzie cały i zdrowy :)

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: maroxi »

Panie Jarku czy stosujecie dmuchawy 80w do pieców 12KW?
Właśnie przewoziłem jeden z piecy i zauważyłem tam mocniejszą dmuchawę DM85 X 80W.
Czy nie będzie ona za mocna do tego pieca?
U mnie jest WPA 07 o mocy 34W.
Może to wina sterownika tam jest IrydPid a ja mam SPP?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Maroxi, 2posty temu tłumaczyłem o dmuchawach.

DM 80- silnik 75W

DM 85 - silnik 38W, odpowiednik WPa07, RV-13AMRs/AMs
silnik Ziehl, oznaczenie X- oznacza rodzaj bocznej przysłony, uchylana jak w rv-13.....

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Rob23 »

W sobotę pierwsze odpalenie i jak narazie jeszcze się pali :) teoretycznie jakoś sobie radzę ale pytania są. Dlaczego minimalna temp pieca jest temp wzorcowa dla temp zadanej c.o i czy ktoś lopatologicznie może opisać jak czytać histogram?
No i jeszcze jak ktos w okolicach Torunia potrzebuje kupic i zainstalowac kociolek to polecam Virtus sun montaz naprawde PROFESIONALNY :) wstawie fotki jak sie zrobia :)
Pozdrawiam

ps. Dla wscibskich nie mam nic wspolnego z w.w firma nie jestem jej pracownikiem ani przedstawicielem porostu zrobilem zakup i jestem zadowolony z wykonanej roboty :D

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

O widzę,że tutaj tez posta napisałeś.
Nie będziemy się dublować, zostawiamy dyskusję na fm-ie.

Pozostałe jadą wtorek/środa do Twoich znajomych. Tamte na SPP
Chyba, że to koledzy Fil0 byli, bo sie trochę w tym już gubię :)

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Kociołek obieżyświat w końcu dotarł w piątek. Wykonanie, użyte elementy i wykończenie są wg mnie na wysokim poziomie, co mnie mile zaskoczyło. Nawet kolor pieca jakiś taki przyjemny dla oka :)

Odnośnie rozruchu - czy w moim przypadku gdzie piec dotarł już złożony też konieczne będzie silikonowanie połączenia silikonem 1200*C jak pisze w DTRce czy może zostało to już zrobione wcześniej?

Panel od bruli ma sobie leżeć luzem na górze pieca? Nie widzę mocowania dla panelu jedynie dla samego sterownika z tyłu kosza.

Odnośnie dokumentacji to troszkę błędów i literówek tam siedzi, natomiast merytorycznie bardzo przystępnie wszystko zostało przedstawione.

W tym tygodniu będzie pierwsze palenie i ogólnie nauka pieca i możliwości sterownika, zobaczymy co to będzie...

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Slicon trzeba dać, przy wysyłce my nie wiemy, czy ktoś to będzie wyciągał.
Zaklejanie zatem sensu nie ma, bo jak ktoś musi rozebrać do wnoszenia, to odrywanie wygodne nie jest.

Panel od Bruli luzem, on się oprze na tym "cycku" z tyłu i kabelku, sam stoi ładnie pod kątem.

Byle nie kręcić wszystkim na raz, Rob się tak pobawił przy sobocie :)

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

Jarecki79 pisze:O widzę,że tutaj tez posta napisałeś.
Nie będziemy się dublować, zostawiamy dyskusję na fm-ie.

Pozostałe jadą wtorek/środa do Twoich znajomych. Tamte na SPP
Chyba, że to koledzy Fil0 byli, bo sie trochę w tym już gubię :)
:) Tak to ja i moi koledzy na fm-ie wiekszy ruch a pobawic sie nowosciami to ja lubie :) no i oczywiscie poznac urzadzenie to podstawa

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Przyglądałem się dzisiaj podajnikowi i z tyłu ma zaślepkę z naklejką "czujnik temp podajnika" czy coś w ten deseń, ale nie wychodzi stamtąd żaden przewód. W jaki sposób ten czujnik jest łączony ze sterownikiem?

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

sin09 pisze:Przyglądałem się dzisiaj podajnikowi i z tyłu ma zaślepkę z naklejką "czujnik temp podajnika" czy coś w ten deseń, ale nie wychodzi stamtąd żaden przewód. W jaki sposób ten czujnik jest łączony ze sterownikiem?
Tam trzeba wsunac czujnik od sterownika

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Rob, za zasobnikiem jest taka czarna pucha, to sam sterownik, doszukasz się napisu gdzie wychodzą przewody czujników ( czujnik powrotu ), idź po przewodzie a dotrzesz do samego czujnika, włóż go później w miejsce oznaczone na podajniku.
W sumie ten czujnik nie ingeruje w proces spalania, informuje Cię o temp. czynnika powracającego z instalacji do kotła. Gdybyś miał pompkę mieszającą wtedy ten czujnik pilnuje temp. powrotu wg. tego jaką wartość ustawisz dla powrotu.
Jeśli masz bojler blisko kotła a za bardzo chłodna woda by wracała do kotła możesz wykorzystać ustawienie CWU+mieszająca, wtedy czujnik powrotu będzie potrzebny.
Pompkę CWU będzie załączał czujnik bojlera jeśli temp. na bojlerze spadnie o wartość histerezy ewentualnie przy takim ustawieniu czujnik powrotu będzie załączał tą pompkę gdy spadnie za nisko temp. powrotu.
Powrót będzie wtedy podgrzewany przez bojler.
Myślę że jasno wytłumaczyłem :)
Przepraszam to było do kolegi Sin09 :)

Rob23
Zainteresowany
Zainteresowany

karoka65 pisze:Rob, za zasobnikiem jest taka czarna pucha, to sam sterownik, doszukasz się napisu gdzie wychodzą przewody czujników ( czujnik powrotu ), idź po przewodzie a dotrzesz do samego czujnika, włóż go później w miejsce oznaczone na podajniku.
W sumie ten czujnik nie ingeruje w proces spalania, informuje Cię o temp. czynnika powracającego z instalacji do kotła. Gdybyś miał pompkę mieszającą wtedy ten czujnik pilnuje temp. powrotu wg. tego jaką wartość ustawisz dla powrotu.
Jeśli masz bojler blisko kotła a za bardzo chłodna woda by wracała do kotła możesz wykorzystać ustawienie CWU+mieszająca, wtedy czujnik powrotu będzie potrzebny.
Pompkę CWU będzie załączał czujnik bojlera jeśli temp. na bojlerze spadnie o wartość histerezy ewentualnie przy takim ustawieniu czujnik powrotu będzie załączał tą pompkę gdy spadnie za nisko temp. powrotu.
Powrót będzie wtedy podgrzewany przez bojler.
Myślę że jasno wytłumaczyłem :)
Przepraszam to było do kolegi Sin09 :)
:) nie gniewam sie

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

sin09
Pan Leszek najmocniejszy w sterownikach nie jest.

Kojarzę, że Ty brałeś wersję premium, czyli z palnikiem żeliwnym, tam pod drugiej stronie jest zaślepka/blaszka a na niej sa dawane naklejki z napisem czujnik kosza/temp. podajnika....
ta zaślepka jest przykręcona na 4śrubki a pod jedną ze śrubek jest taki trójkącik z blaszki deko podgięty, to trzeba poluzować, wsunąc czujnik wychodzący ze sterownika, najlepiej zamocowac to najbliżej kosza zasypowego, bo te żeliwne palniki potrafia się dośc mocno grzać.

ROB, wszystkie kotły dla kolegów gotowe i czekają, Virtus czeka za wpłatami od kolegów a kociołki w blokach startowych do wysyłki :)

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Dzięki karoka za wyjaśnienia, natomiast pytałem o podłączenie czujnika temp podajnika, bo jak napisałem wyżej znalazłem plastikową zaślepkę przy podajniku z naklejką czujnik temp podajnika. Wiem że sterownik ma komplet czujników i jest tam czujnik temp powrotu. W sumie to proponuje abyś przeczytał swoją wypowiedź jeszcze raz :) (czujnik powrotu czynnika włóż do podajnika?)

A propos powrotu i ochrony kotła, ustaliłem z hydraulikiem że ochronę zrobimy za pomocą zaworu 4D który ma być zainstalowany za odejściem do CWU i podłogówki (na obiegu grzejnikowym). Pytanie czy zawór 4D nie powinien być wcześniej aby ciepła woda mieszała się z powrotem już w momencie rozruchu zimnego kotła? Rozumiem, że bruli nie włączy mi pompy CWU podpiętej do niego zanim piec nie osiągnie temp zadanej? ( z priorytetem CWU i bez).
Pompa od podłogówki będzie sterowana regulatorem pogodowym KEY ( http://sklep.pwkey.eu/pl/p/UMS-4PS/24) razem z siłownikiem na zaworze 3D i tutaj już regulator nie ma czujnika temp powrotu i pewnie będzie otwierał zawór na full przy załączonej pompie. Mam obawę, że piec będzie w tym momencie dostawał zimną wodą na powrocie a nie chcę inwestować w kolejną pompę do krótkiego obiegu kotłowego. Jakieś sugestie?

Dzięki Jarecki za wyjaśnienie odnośnie czujnika temp podajnika, przeczytałem zaraz po wysłaniu swojego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”