Mówi się o tym ponad 20 lat!Dążąc do zmniejszenia kosztów ogrzewania budynku tak naprawdę mamy tylko dwie drogi, które możemy wybrać. Pierwszą z nich jest docieplenie budynku w taki sposób, aby zużywał on jak najmniej ciepła. Drugą z nich jest zastosowanie takiego źródła ciepła, które będzie tanie w eksploatacji, pomimo zużywania dużych ilości ciepła przez budynek.
Czasem opłaca się skorzystać z obydwu rozwiązań naraz. Tylko czasem, bo nie ma sensu montować pompy ciepła w domu pasywnym, tam raczej opłaca się ogrzewanie elektryczne.
Ogrzewanie kontra izolacja
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewanie kontra izolacja
Dostałem dziś maila od Pana Krzysztofa Lisa
Re: Ogrzewanie kontra izolacja
I jeszcze pewnie poklepał po ramieniu i powiedział:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dostałem dziś maila od Pana Krzysztofa Lisa
Mówi się o tym ponad 20 lat!
Ty Tomku to jesteś jeden, jedyny, który od 20 lat mówi, ze trzeba budować 30kWh/rok.
Ale to głupie ludzie nie słuchają Ciebie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie napisałem, że trzeba!!! Napisałem tylko, ze tu się kończy wiedza, gorsze domy projektują ludzie źle wykształceni. Lepiej jak projekt i realizację robi ktoś, kto się na tym zna!od 20 lat mówi, ze trzeba budować 30kWh/rok.
Jak dobrze rozumiem, Ty Tomku się znasz?Tomasz_Brzeczkowski pisze:. Lepiej jak projekt i realizację robi ktoś, kto się na tym zna!
Niekoniecznie tak jest,praktyka pokazuje,że wykształcenie w danej dziedzinie wcale nie determinuje wiedzy,faktem natomiast jest,że doświadczenie w dziedzinie budownictwa oraz wykańczania pozwala potem doskonalić projekty i eliminować wady. Tego nic nie zastąpi.
Na tym forum jest jeden użytkownik, który potrafi tylko krytykować innych, ale nie potrafi prowadzić merytorycznej dyskusji z innymi forumowiczami. Wszystkie tematy, które nie są zgodne z jego wizją świata są negowane, albo wyśmiewane. On sam cierpi na kompleks niższości i nie potrafi znieść faktu, że mogą istnieć ludzie mający większą wyobraźnię niż on sam. Jego praktycznie cała działalność na tym forum polega na krytykowaniu wszystkiego i wszystkich.Spednet pisze:Niekoniecznie tak jest,praktyka pokazuje,że wykształcenie w danej dziedzinie wcale nie determinuje wiedzy,faktem natomiast jest,że doświadczenie w dziedzinie budownictwa oraz wykańczania pozwala potem doskonalić projekty i eliminować wady. Tego nic nie zastąpi.
Wystarczy wejść w profil użytkownika, aby przekonać się czy mamy do czynienia fachowcem, spamerem, czy też Hejterem. Pozwolę zacytować sobie definicję tego ostatniego słowa.
Słowo Hejter jest neologizmem ( czyli nowym słowem które stosunkowo nie dawno weszło do użytku) a narodziło się w internecie. Hejter to osoba najczęściej krytykująca inne osoby lub ich prace, dodatkowo zazwyczaj krytyka Hejtera nie jest krytyką inteligentną popartą danymi tezami i argumentami a jest to krytyka poparta głównie przekleństwami. Hejter jest osobą zazdrosną o osiągnięcia innych o choćby nie wiem co jego zadaniem jest wytknięcie innym wszystkich możliwych wad i doczepienie się do do byle czego. Hejterzy najczęściej czują się anonimowi stąd też próbują ukazać że są kimś i im wszystko wolno. Rzeczywistość jednak jest całkiem inna. Hejterzy najczęściej są określani znanym powiedzeniem: Mały pies a głośno szczeka . Hejterzy zazwyczaj nie próbują się wykazać swoją inteligencją za to jednak próbują pokazać że znają wiele słów na K* S* D* itp.(Przekleństwa). Jeżeli trafisz na Hejtera trzymaj się na baczności i wiedz że będzie On pałał do Ciebie nienawiścią i nawet się nie skapniesz kiedy On odrobi Tobie Dupę.
O kim piszę, to każdy średnio zorientowany użytkownik forum na pewno wie.
Jestem pewien, że ten post nie pozostanie bez odpowiedzi
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Generalnie jestem za. Ocieplanie przede wszystkim, a pompa ciepła - owszem... lecz na samym końcu.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dostałem dziś maila od Pana Krzysztofa Lisa
Mówi się o tym ponad 20 lat!Dążąc do zmniejszenia kosztów ogrzewania budynku tak naprawdę mamy tylko dwie drogi, które możemy wybrać. Pierwszą z nich jest docieplenie budynku w taki sposób, aby zużywał on jak najmniej ciepła. Drugą z nich jest zastosowanie takiego źródła ciepła, które będzie tanie w eksploatacji, pomimo zużywania dużych ilości ciepła przez budynek.
Czasem opłaca się skorzystać z obydwu rozwiązań naraz. Tylko czasem, bo nie ma sensu montować pompy ciepła w domu pasywnym, tam raczej opłaca się ogrzewanie elektryczne.
Fajnie byłoby mieć przed domem piękną jasną skrzynkę powietrznej pompy Danfossa (taka mi się podoba). W końcu pewne rzeczy robi się na pokaz przed sąsiadami
Ale - gdy podliczyć koszty instalacji (a pompa nie należy do najtańszych inwestycji) i do tego uwzględnić fakt, że pompa pobiera energię, warto najpierw dobrze dom ocieplić, a dopiero na samym końcu kupować pompę, która może już nie będzie potrzebna.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To liczmy a nie muratorowskie slogany!Ale - gdy podliczyć koszty instalacji (a pompa nie należy do najtańszych inwestycji) i do tego uwzględnić fakt, że pompa pobiera energię
Byłby Pan łaskaw?
Czym można bardziej komfortowo od pompy i taniej od pompy, ustawić sobie temperaturę w domu???
Może Pan odpowiedzieć konkretnie?
Ale jaja, o Brzęczkowskim tak piszesz?Enerbau pisze:[
Uderz w stół, a nożyce same się odezwąbachus pisze:Ale jaja, o Brzęczkowskim tak piszesz?Enerbau pisze:[
Bajki piszerz, czy kiedykolwiek tak się zwracałem?Enerbau pisze: Hejterzy zazwyczaj nie próbują się wykazać swoją inteligencją za to jednak próbują pokazać że znają wiele słów na K* S* D* itp.(Przekleństwa).
Zacytować?
Spełniam życzenie. Co prawda nie użyłeś w tym tekście słów na k. s. h., ale ogólnie nie wyraziłeś się zbyt kulturalnie. Czyżby to było cechą Twojej osobowości, albo jest to tylko ślad po zawodowej przeszłości
bachus
Superużytkownik
Plusy: 1012
Wysłany: 14.07.2014, 12:07 Temat postu: Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Tylko tępak może pisać o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia.
O budownictwie napisze tylko tępak, który na oczy nie widział procesu budowlanego.
O wentylacji napisze, że rury mają jony srebra, ale już nie napisze, że tych jonów jest tyle co nic.
A to oszust.
bachus
Superużytkownik
Plusy: 1012
Wysłany: 14.07.2014, 12:07 Temat postu: Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Tylko tępak może pisać o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia.
O budownictwie napisze tylko tępak, który na oczy nie widział procesu budowlanego.
O wentylacji napisze, że rury mają jony srebra, ale już nie napisze, że tych jonów jest tyle co nic.
A to oszust.
Dokładnie w stylu Brzęczkowskiego.