Jaki piec z podajnikiem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaki piec z podajnikiem
Witam. Przymierzam się do zakupu pieca na ekogroszek z podajnikiem oraz możliwością palenia drewnem (rzadko, ale czasem może się zdarzyć). Dom jednorodzinny o powierzchni grzewczej 170-180m2 ściany porotherm 24cm + 15cm styropian (0,031), poddasze ocieplone 25 cm wełny (0.033), okna nowe plastikowe z 3 szybami. Zastanawiam się nad piecem z firmy Ogniwo lub TQD HotFire. TQD ma bardzo kuszącą cenę, lecz nie mogę znaleźć zbyt wiele opinii o ich kotłach. Sprzedawcy proponowali moc 19KW z moich obliczeń wynika, że wystarczy 16-17KW (chociaż mogę się mylić). Proszę o opinie która z tych dwóch firma może być lepsza. Dodam, że jestem laikiem w tych sprawach jedynie wiem tyle co przeczytałem na forach.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wystarczy kociołek 10 do 12kW na ten domek.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tak.ptasznik pisze:wężownice schładzającą mam w starym układzie. Można ją wykorzystać przy nowym piecu?
Jak pisałem zabezpieczenie dotyczy układu zamkniętego.
No to sporo się pomyliłem. Zna Pan jeszcze jakieś opinie co do kotłów TQD?karoka65 pisze:Wystarczy kociołek 10 do 12kW na ten domek.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Niestety nie znam tych kotłów.Kiezik pisze:No to sporo się pomyliłem. Zna Pan jeszcze jakieś opinie co do kotłów TQD?karoka65 pisze:Wystarczy kociołek 10 do 12kW na ten domek.
Proszę zajrzeć na moją stronę, może coś się spodoba, te znam myślę dobrze a niektóre bardzo dobrze.
Jeśli chce pan dokładnie wiedzieć jakie zapotrzebowanie będzie miał domek, również na stronie znajdzie pan namiar na firmę która zajmuje się takimi obliczeniami.
Zapomniałem dodać, że instalacja głównie opiera się na grzejnikach, podłogówka w łazienki, kuchnia i wiatrołap. Co do zamawiania pieca od Pana lub Jareckiego już dawno się nad tym zastanawiałem (sporo czytam na forum). Obawiam się jedynie serwisu oraz gwarancji, mieszkam w Białymstoku to jednak kawałek drogi,a nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kotłami.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Gdybym miał żyć z serwisu to umieram z głoduKiezik pisze:Zapomniałem dodać, że instalacja głównie opiera się na grzejnikach, podłogówka w łazienki, kuchnia i wiatrołap. Co do zamawiania pieca od Pana lub Jareckiego już dawno się nad tym zastanawiałem (sporo czytam na forum). Obawiam się jedynie serwisu oraz gwarancji, mieszkam w Białymstoku to jednak kawałek drogi,a nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kotłami.
Powiem że tej zimy nie byłem nigdzie, problemy zaczynają się latem po przejściu burz.
Po przepięciach padają sterowniki i nie zależne jest to od tego jaki to sterownik i jakiego producenta.
Jaki piec - takie pytanie najlepiej zadawać fachowcom. Ja robię tak, szukam dobrego sklepu, jak się oferują, że doradzają, to z tego korzystam. Zadaje mnóstwo pytań. Jak podasz metraż domu, powiesz czego oczekujesz, jaki masz dom, jakie okna, to doradca zaproponuje ci taki model, żeby jak najlepiej ogrzał dom. A jeśli sprecyzujesz ile kasy możesz wydać, to ci zaproponuje najlepszy w tej kwocie. Mogę ci polecić sklep, w którym ci doradzą. Przecież nie musisz tam kupować, możesz zebrać informację, nic więcej. Jeśli jesteś z Podkarpacia lub Małopolski to przywiozą ci piec za dużo niższą kwotę niż kurier. http://ezelazny.pl/transport-dedykowanyszwagrus pisze:Witam szukam pomocy chce kupić piec na eko groszek z podajnikiem tylko jaki?
Dom 120 m2 + bojler
A jaki dobry piec byś mi polecił?
Znajomi kiedyś kupili "OGNIWO EKO PLUS 16 kW" i są strasznie zadowoleni tak więc może warto zwrócić na niego uwagę 
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Z perspektywy kilku lat serwisowania kotłów, poznania producentów od strony hal produkcyjnych itp. za najlepsze uważam RBR i Skam-P Plus i ... dlatego właśnie je sprzedaję.
Podobnie ekogroszek sprzedaję tylko ten, który uważam za najlepszy.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
No to widzę że konkurencja mi rośnie, heheSUSPENSER pisze:Z perspektywy kilku lat serwisowania kotłów, poznania producentów od strony hal produkcyjnych itp. za najlepsze uważam RBR i Skam-P Plus i ... dlatego właśnie je sprzedaję.
Nawet te same wnioski.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Oj tam, przecież każdy z nas jest bezkonkurencyjny 
Użytkuję już od ponad roku kocioł BatGazu i jestem mega zadowolony. Maże akurat, któryś z nich Ci przypasuje. http://www.batgaz.pl/kotly-co
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Z muratora Cię pogonili to się przeniosłeś.
Pytał Cię tam kolega Brodowski czy kotły gazowe potrafią już spalać nawet eko groszki ?
Pytał Cię tam kolega Brodowski czy kotły gazowe potrafią już spalać nawet eko groszki ?