SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fil0
Początkujący
Początkujący

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: fil0 »

Jarecki79 pisze:Szczegóły zamówienia możesz ustalić sobie z Karoką, napisze, co jest możliwe do zrobienia
w kuj-pom dystrybutora mogę tez polecić k/Torunia Lubicz Dolny ewentualnie sklep działający w rejonie Brodnicy czy ich instalator w Nowym Mieście Lubawskim.

Przy górnym wyjściu spalin możemy zrobić końcówkę od 155mm (pod komin 160mm) przez 175mm(pod 180mm) po 195mm (dla komina 200mm)

Typowo na kotle jest zasilanie 1,5cala i patrząc na drzwiczki z tyłu jest powrót 1,5cala, na życzenie może być dodatkowe wyjście na bojler 1cal a powrót może być z danego boku kotła, np. prawego jak Pan chce...

Termin ze względu na przerwę urlopową na produkcji po 20.07.2014 (przerwa na produkcji od 07.07 do 20.07)

Skam-P Premium ma palnik żeliwny II-ej generacji potocznie zwany małym brucerem (w 17kW jest mały palnik ewmarowski appm1)

Skam-P Plus natomiast ma Palniki ardeo z głowica obrotowa zewnętrzną (nie ma kłopotów z klinowaniem, wyjście paliwa do strefy spalania także przeciwzwojem) też spala miały i groszki, z tym palnikiem jest drożej o 200zł

Przy skorpionie plus 17kW kosztuje w detalu brutto 7700zł
Skorpion jest prosty w obsłudze, obsługuje 2pompy i ma strefy dobowe, jest także wyjście na uniwersalny termostat pokojowy oraz usb do aktualizacji softu

Dystrybutor z regionu tego Lubicza ma doświadczenie ze sterownikami cobra/ Skorpion, także jakby to było blisko, to u nich warto brać z tymi sterownikami, bo instalatorzy wiedzą tam jak to obsługiwać.

Witam;
Kociołek 17kw+Iryd kupiony. Zainstalowany.
Już całe 4 godziny wodę grzeje :D.
Ustawienia na razie bardziej niż standardowe.
Zobaczymy co będzie dalej. Muszę jeszcze tylko przebrnąć przez wszystkie instrukcje.

Pozdrawiam

martynez
Początkujący
Początkujący

Post autor: martynez »

Witam serdecznie,

Przed nadchodzącym sezonem grzewczym przymierzamy się z Teściem do zmiany pieca - starego zasypowego 'smieciucha' górnego spalania na piec podajnikowy opalany ekogroszkiem i miałem węglowym.

Po blisko miesiącu wertowania internetu, przeczytaniu niezliczonej ilości wątków na tym forum oraz kilku innych traktujących o technice grzewczej - w końcu wytypowałem kocioł, model palnika i sterownik (prawie).

Mój wybór padł na kocioł Skam-P 17kW z palnikiem ardeo i sterownikiem SPP lub Bruli.
W związku z tym mam kilka dodatkowych pytań odnośnie wytypowanego modelu.

Pierwsza sprawa tyczy się się palnika ardeo. Na stronie producenta występuje kilka modeli tych palników. Dzisiaj rozmawiałem z miłą Panią w Sekom, która poinformowała mnie, że jest to model AZP.
Pytanie, czy jest to palnik żeliwny, czy stalowy? Gdzieś ostatnio czytałem wypowiedź Pana Jarecki79, że stalowe palniki mają tą zaletę względem żeliwnych, że mniej się nagrzewają przez co powstaje mniej spieków. Jednak w dobie mocnej promocji palników żeliwnych, taki model stalowy jest dla świadomego użytkownika ;)

Kolejne kwestia to wybór sterownika. Z racji zerowego doświadczenia w obsłudze pieców nadajnikowych chciałbym wybrać sterownik który będzie gwarantować jak największą automatyzację, tak aby nie było konieczności spędzania całej zimy w kotłowni :)
Zależy mi również na obsłudze i nadzorze zdalnym przez internet.
Dwa wyżej wymienione sterowniki, wydaje się, że spełniają te dwa warunki.
Ostatnio dużo dobrego mówi się o sterowniku SPP, który podobno gwarantuje czystszy i wydajniejszy proces spalania względem Bruli. Jest również tańszy o 450 zł przy zakupie pieca.
Pytanie - czy jest na tyle 'automatyczny', żeby sobie z nim poradził użytkownik nie mający wcześniej styczności z paleniem w piecu podajnikowym?

Na koniec kilka słów na temat ogrzewanego budynku. Dom z lat 80-tych, typowa 'kostka' o wymiarach 10.5mx10.5m. Trzy kondygnacje, przy czym najniższa podpiwniczona nie jest ogrzewana. Powierzchnia dwóch pozostałych, ogrzewanych pięter wynosi 162m2. Dom nie ocieplony, ściany z pustaka pianowego i cegły, oddzielone pustka powietrzną. Okna na jednej kondygnacji dwuszybowe drewniane (wymienione ponad 10 lat temu), na drugiej kondygnacji dwuszybowe plastikowe (wymienione ponad 8lat temu).

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie odnośnie mojego wyboru kotła :)

Pozdrawiam,
Marcin

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: maroxi »

martynez co od sterownika SPP (posiadam takowy) jestem użytkownikiem od kilku dni raczej nie będziesz miał problemów ze sterowaniem. Sterownik przy zakupie będzie ustawiony pod Twój piec a ewentualne korekty po przeczytaniu instrukcji nie sprawiają problemu. Jeśli będziesz dokupował moduł BET aby podglądać piec przez internet to wiedz że po roku od rejestracji trzeba wykupić abonament w kwocie 35zł na kolejny rok. Nie wiem jak to jest w przypadku bruli. Utrzymanie serwera kosztuje. :wink:

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Wszystkie palniki ardeo zaczynają się od nazwy azp

Jak podane jest na stronie firmowej do kotłów 12-25kW montowany jest najnowszy model ich palnika z serii eco-burn. Łączy on zalety palników wcześniejszych stalowych oraz żeliwnych. Zewnętrzna obudowa jest stalowa, nieco większa puszka powietrzna, a z kolei środek paleniska jest żeliwny.
Wyjątkiem jest najmniejszy model 7kW, gdzie na zamówienie produkowany jest mały palnik stalowy.

Średnio na ok. 10zamawianych skamów 6idzie na palniku żeliwnym zwanym potocznie małym brucerem (głównie małe appm-1) a 4kotły idą na ardeo eco-burn.

Nazewnictwo kotłów Premium - palniki żeliwne, Plus- palniki obrotowe ardeo.

Sterownik SPP jest prosty w obsłudze, ale bruli też mega skomplikowany nie jest. Przy obsłudze z poziomu komputera jest to wszystko bardziej przejrzyste. Niezależnie od wyboru sterownika dane wyjściowe spalania są ustawiane.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

fil0 to Ty brałeś ode mnie tego Skama z Irydem ?
Nie kojarzę po nicku :)

martynez
Początkujący
Początkujący

Dzięki maroxi. Bardziej skłaniam się w stronę bruli, ale ten spp mocno mnie kusi. Cenna uwaga z tą opłatą roczną, nie wiedziałem o tym.

Jarecki79, dziękuję za odpowiedź. Mam jasność co do palnika. Potwierdź mi jeszcze, czy jest możliwość ewentualnej zmiany w późniejszym czasie tej części paleniskowej na mniejszą (w razie gdyby okazało się, że palnik jest za mocny). Pamiętam, że gdzieś o tym pisałeś, że jest taka możliwość dokupienia tej części za chyba 200zł.

Interesuje mnie również koszt serwisowania tego palnika - czy wiadomo ile kosztuje ślimak, ew. jakieś inne elementy narażone na awarię?

Jaki wentylator jest standardowy zakładany do skam-p plusa, czy można zamówić z wpa 06?

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: SUSPENSER »

"Bardziej skłaniam się w stronę bruli, ale ten spp mocno mnie kusi. Cenna uwaga z tą opłatą roczną, nie wiedziałem o tym."

Mam oba sterowniki i też bym miał dylemat który wybrać choć moi klienci wybierają głównie SPP bo wiedzą, że od ustawień mają mnie :)

Gdy kupisz porządny ekogroszek to zarówno ustawianie jak i szybkie zużycie ślimaka nie wystąpią bo sterowniki są wstępnie ustawione, a ślimak podziała i 10 lat gdy węgiel jest suchy [jeden z forumowiczów na innym forum taki ma].

Co do dmuchawy to w Skam-P Plus 12 kW, który mam w sklepie jest RV-13 As o mocy 70 W i wydajności 240 m3/godz - po co Ci kobyła WPA-06 o mocy 83 W i wydajności 255 m3/godz skoro do uzyskania pełnej mocy kocioł potrzebuje i tak znacznie mniej ?

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Miałem kiedyś WPA 06 z innym palnikiem i na innym kotle i powiem gdyby nie przesłona ciężko byłoby z nią zapanować przy Bruli na niskich mocach.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

SUSPENSER pisze:
Co do dmuchawy to w Skam-P Plus 12 kW, który mam w sklepie jest RV-13 As o mocy 70 W i wydajności 240 m3/godz - po co Ci kobyła WPA-06 o mocy 83 W i wydajności 255 m3/godz skoro do uzyskania pełnej mocy kocioł potrzebuje i tak znacznie mniej ?
Grześ 70W silnik i wydajność 240m3/h ma ale RV 13.
RV 13AMs to mniejsza wydajnością dmuchawka z silniczkiem chyba coś około 40W czy 38 i wydajności około 160m3/h, takie są w Skamach, w RBR producent wstawia podobnej wydajności WPA 07 z MplusM, Ogniwo zaś następną o podobnej wydajności DM 32 SF i tyle wystarczy.

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

karoka65 pisze:
SUSPENSER pisze:
RV 13AMs to mniejsza wydajnością dmuchawka z silniczkiem chyba coś około 40W czy 38 i wydajności około 160m3/h, takie są w Skamach, w RBR producent wstawia podobnej wydajności WPA 07 z MplusM, Ogniwo zaś następną o podobnej wydajności DM 32 SF i tyle wystarczy.
Wieśku, wiem, że w dokumentacji do Skama mam RV-13 As o mocy 40 W, ale w kotle jest zamontowany RV-13 AMs, który wg producenta ma 70 W

http://www.domer.pl/dmuchawa-do-kotla-w ... metry.html

To chyba musi jutro Jarecki wyjaśnić ...

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

SUSPENSER pisze:
karoka65 pisze:
SUSPENSER pisze:
Wieśku, wiem, że w dokumentacji do Skama mam RV-13 As o mocy 40 W, ale w kotle jest zamontowany RV-13 AMs, który wg producenta ma 70 W

http://www.domer.pl/dmuchawa-do-kotla-w ... metry.html

To chyba musi jutro Jarecki wyjaśnić ...
Wyjaśniło się - wersja AMs ma 40 W tylko sprzedawcy dmuchaw chyba o tym nie wiedzą bo podają dane z wersji AM, która ma 70 W.

Podsumowując - nie ma sensu dawać WPA 06 bo to tak jakbyś do osobówki zamontował w silniku przepustnicę od TIR-a - będzie dużo za duża i prawidłowe sterowanie nią będzie bardzo trudne.

martynez
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za Panowie za konstruktywną dyskusję nad tematem dmuchaw. Ja po prostu gdzieś wyczytałem, że wpa06 lepiej pracuje ze sterownikiem spp ze względu na modulację.
Zdaje się jednak na Wasze zdanie i nie będę nic 'wydziwiał' w zmówieniu :)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Ogniwo ma specyficzną DM32 na silniku 48W

Dalej z dmuchawami wygląda tak:
RV13AMs - silnik 40W EMC, bez terminatora do palników ardeo
RV13AMRs - silnik 40W EMC z terminatorem do brucerowatych (choć nie zawsze terminator potrzebny)

SPP bez problemu pracuje z tymi dmuchawami, tylko rozruch trzeba dać na 4, bez problemu, bo te silniki EMC nie mają tak ciężkiego tyłka jak WPa07, która dodatkowo jest na kondensatorze 0,67uF i głównie przez to ciężko się podnosi.

RV13AM jest dmuchawą z silnikiem 75W EMC bez terminatora, do kotłów 25kW...
RV13AMR silnik 75W, EMC, z terminatorem

Dalej odpowiedniki tych małych:
WPa07 ma całą gamę nazewnictwa, tutaj można zamawiac wersję z puszką od czoła lub od boku, z klapką głęboka lub płytką, z przysłoną na lewo lub prawo otwieraną w dodatku z zaznaczeniem montażu w jednym z czterech punktów. Typowo WPa07 ma silnik 36W EBM, ale ze słabiuśkim kondziorem 0,67uF, jak zamawiam, bo mam braki od głównego dostawcy, to dla mnie MplusM robi to na kondziorach 1uF, aby dmuchawa lepiej tyłek podnosiła- to ze względu na sterownik SPP

DM85 Metrix/domer silnik 38W Ziehl-Abegg, wersja z przełonka O lub X.
X oznacza mocowanie motylka na środku i rozchylanie podobne do dmuchaw RV-13,
O oznacz przysłonke odchylaną w górę dmuchawy, podobnie jak w wentylach MplusM
też w wersji bez klapki i z klapką

Dmuchawy dużę na silnikach 75-82W to:
RMS120 Pol-Fans teraz chyba na Ziehl-Abegg
WPa06 - MplusM silnik EBM 82W
WBS6aAL - Konwektor silnik EMC 75W
DM80- Metrix silnik Ziehl-Abegg 75W
RV13AM/AMR - Ewmar-Ness silnik 75W EMC

Używamy i ustawiamy dmuchawy takie, które dobrze z SPP współpracują

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

Jakiś kosmos z dostawą mojego skama, miał jechać jakiś kierowca, później okazało się, że jednak Raben będzie dostarczał po czym piec wylądował gdzieś w Polsce bo się ktoś pomylił z kodem pocztowym, dzisiaj mi dzwoni babeczka z firmy przewozowej że samochód się zepsuł i musieli ściągać go do Gliwic i rzekomo ma być u mnie jutro. Zastanawiam się tylko w jakim stanie ten piec dotrze do mnie po takiej wycieczce objazdowej... Jest w jakiś specjalny sposób zabezpieczony czy luzem na palecie stoi?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Nieźle, ale u kuriera też tylko ludzie pracują.

Co do kotła jest przykręcony do palety, od spodu są dawane kawałki płaskowników stalowych, aby mocowanie było solidne. Sam kocioł ma zabezpieczone wszystkie krawędzi, zabezpieczone są także krawędzie kosza zasypowego, klamki są zdemontowane i wkładane do popielnika (najkrótsza klamka jest do dolnych drzwiczek, dłuższe obojętna kolejność idą wyżej), to po to, aby kurier dociskając coś do palety nie połamał klamek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”