SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: Jarecki79 »

Asolt,
specyfika spalania drewna w kotle zgazującym jest inna, tam na kotle nie powinno byc mniej jak 70st.C, często urządzenia sterownicze do kotła zgazującego drewno nie pozwalają na niższa nastawę. W krajach, gdzie kotły zgazujące cieszą się większa popularnością np. Austria czy Czechy bufor jest czymś normalnym do takiego kotła i nie sprzedaje się tego czy tez nie udziela gwarancji jak bufora nie ma..., niestety u nas w Polsce się na tym oszczędza a póxniej widać wpisy, że kotły na drewno do d... bo po 3-4latach sito...

Kocioł z podajnikiem i instalacja typowo domowa - tutaj bufor nie jest konieczny i na mniejszym budynku podnosi koszty instalacji a także nie zapominajmy zajmuje więcej miejsca, choc z drugiej strony są też zbiorniki kombinowane (w jednym zbiorniku cwu+bufor).

W przypadku jednak tego kolegi w pełni się zgadzam, że bufor byłby super rozwiązaniem
, trochę bałem się to głośno powiedzieć, bo to dodatkowy wydatek, ale dla takiego charakteru obiektu i przy zastosowaniu nagrzewnic jest to najlepsze rozwiązanie.
Jakie praktyki w doborze bufora preferujesz? 25L/1kW mocy kotła czy raczej 50L/1kW mocy? Czy tego typu uproszczeń nie stosujesz?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

sin09 pisze:Kolego Jarecki mam kilka pytań odnośnie zamówienia. Jeśli można to proszę o podesłanie nr tel na PW czy dzwonić na ten podany w stopce?
Dzwoń na nr ze stopki, byle nie dzisiaj, bo święto mamy ;)
Zawsze możesz też wysłac pytanie na priv, zadać je na wątku czy napisać na maila, jest podany na tabliczce znamionowej

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: asolt »

Jarecki79 pisze:Asolt,
specyfika spalania drewna w kotle zgazującym jest inna, tam na kotle nie powinno byc mniej jak 70st.C, często urządzenia sterownicze do kotła zgazującego drewno nie pozwalają na niższa nastawę. W krajach, gdzie kotły zgazujące cieszą się większa popularnością np. Austria czy Czechy bufor jest czymś normalnym do takiego kotła i nie sprzedaje się tego czy tez nie udziela gwarancji jak bufora nie ma..., niestety u nas w Polsce się na tym oszczędza a póxniej widać wpisy, że kotły na drewno do d... bo po 3-4latach sito...

Kocioł z podajnikiem i instalacja typowo domowa - tutaj bufor nie jest konieczny i na mniejszym budynku podnosi koszty instalacji a także nie zapominajmy zajmuje więcej miejsca, choc z drugiej strony są też zbiorniki kombinowane (w jednym zbiorniku cwu+bufor).

W przypadku jednak tego kolegi w pełni się zgadzam, że bufor byłby super rozwiązaniem
, trochę bałem się to głośno powiedzieć, bo to dodatkowy wydatek, ale dla takiego charakteru obiektu i przy zastosowaniu nagrzewnic jest to najlepsze rozwiązanie.
Jakie praktyki w doborze bufora preferujesz? 25L/1kW mocy kotła czy raczej 50L/1kW mocy? Czy tego typu uproszczeń nie stosujesz?
Wiem ze specyfika kotła zgazowujacego jest inna, ale bufor i to z wezownicą cwu nadaje sie do kazdego rodzaju kotła. Szczegolnie w przypadkach 100% podłogówki, a gdy chcemy miec sterowanie pomieszczeniowe czyli pełen komfort i oszczednosc energii wręcz niezastąpione.
Jezeli chodzi o dobór mocy do pojemnosci to wyliczam zawsze projektowe obciązenie cieplne (ozc)
dobieram pojemnosc bufora i na koncu moc kotła. NIe stosuję zadnych przeliczników, wszystko jest uzaleznione od kosztu kotła [owierzchni kotłowni, rodzaju kotła, a w przypadku kotłow bez zasobników od pojemnosci komory spalania im wieksza tym mniej razy trzeba podkładac paliwo.
W opisanym wczesniej przypadku był to kocioł o mocy 25 kW (Atmos) bufor 1000l.
W zasadzie przy buforze moc kotła nie jest wartoscią scisle okresloną, moze sie ona wahac w duzym zakresie.

grzesiek3210
Początkujący
Początkujący

Post autor: grzesiek3210 »

Witam, nie było mnie trochę bo po weekendzie świątecznym miałem duże zamieszanie na firmie i nie miałem czasu odpisać.
Na samym początku myślałem o kotle bez podajnika 25kw(Defro Optima Komfort Plus) z buforem 1000l, ale po rozmowie z instalatorami nie przekonali mnie do tego pomysłu (być może nie mieli doświadczenia z takim rozwiązaniem i dlatego odciągali mnie od tego pomysłu). Jedynie co mądrego powiedzieli,że jeżeli miałbym robić bufor to nie potrzebny mi piec ze skomplikowanym sterownikiem,nadmuchem i wystarczy zamontować śmieciucha z miarkownikiem ciągu. Z tego co mi mówili, że 1000l wystarczy na "góra 10h a nie 2-3doby doby jak sprzedawcy reklamują".Ja jednak rozumuję to w ten sposób wygaszam piec o 21 a o 7 rano bufor jest rozładowany(po 10h). Przy ogrzewaniu podłogowym bezwładność jest na tyle duża,że komfort cieplny pomieszczeń powinien być wystarczający do wieczora (powiedzmy do 17-18) i w tym przypadku znowu rozpalam 2-3h ładuję bufor itd. Takie użytkowanie w sumie byłoby całkiem wygodne, być może i opału bym zużył mniej ale nie znam nikogo kto ma takie rozwiązanie u siebie i podchodzę do tego trochę sceptycznie. No i jeszcze dodatkowa zagadka jak rozwiązać CWU. Czy bufor z wbudowanym zbiornikiem (kombi czy jakoś tak) jest lepszym rozwiązaniem, od bufora z wężownicą CWU? Kotłownię mam małą bo 2.10m x 2,45m x 3,20h (odliczając komin w rogu zostaje mi 165cm szerokości na zmieszczenie kotła).Skład na opał mam 1,9m x 2,45 x 3,2h. Dlatego też interesują mnie głównie 2 modele kotłów z zasobnikiem (SKAM i Defro Eko PZ) ponieważ mają szerokość do 1200mm. Trochę chaotycznie to wszystko napisałem ale po całym dniu zasypiam na siedząco.
Kolego Asolt jeżeli mogę zapytać na forum ile kosztowałoby zrobienie OZC dla mojego budynku oraz porada jaki zastosować kocioł, bufor oraz moc nagrzewnic na hali(ja myślałem o dwóch Vulcano Mini albo innej firmy o mocy w 4-20 Kw) Hale warsztatową dzisiaj z wymiarowałem bo rozliczałem się z tynkarzami (11,5m x 15,5m wysokość 6m) Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Kontakt do kolegi Asalota znajdziesz na mojej stronie:
http://karoka.eu/kategoria,23/ozc

Koks10
Początkujący
Początkujący

Post autor: Koks10 »

karoka65 pisze:
karoka65 pisze:Styrany jestem jak koń po westernie ale jeszcze podejdę i pomierzę :)
W 12-ce która stoi u mnie jest tak:
Czopuch jak pisałem 107cm od posadzki się zaczyna, zawalcowany na 150mm ( okrągły )
po otwarciu klapy zasobnika paliwa jest 157cm
zasobnik na paliwo szer. 50cm, głębokość 61cm
Całkowita wysokość kotła z króćcem zasilającym to 136cm.
Musisz dać zawór odcinający, filterek, pompkę i zawór zwrotny, ciasno będzie wyrobić się do sufitu.
Witam!
Przeczytałem juz wiele wątków i wpisów na forach i intensywnie mysle nad zakupem kotła Skam-P Premium ale po przeczytaniu powyższego postu mam dylemat czy instalator bedzie wstanie zamontowac ten piec w mojej niewysokiej piwnicy czy niestety bede zmuszony poszukiwac czegos innego - niższego:( Dom z piwnica w której strop jest wymurowany z cegły w kształcie łuku gdzie na środku jest wysokosc 167cm i ten łuk spada do 150cm przy scianie. Długosc i szerokosc piwnicy jest w zupełnosci wystarczajaca martwi mnie jedynie wysokosc. Moj stary kopciuch jest niski ma okolo 100cm i nad nim jest zasilanie wraz z filtrem, pompa itd.i jakos to sie miesci do sufitu.
1.Pytanie czy jest mozliwosc zamontowania w taki sposób ten kocioł z podajnikiem zeby umiescic skam-p w mojej piwnicy??? Czy ta pompa c.o. musi byc do góry nad piecem czy np. moze byc zamontowana w inny sposób ( tylko ok. 20cm zostaje do sufitu) i czy bedzie to miało wpływ na efektywnosc instalacji??
2.Jesli wejdzie to prosze o dobór mocy kotła - Do ogrzania niedocieplony dom 95m2 w starym budownictwie z cegły - grube mury (dawna szkoła) wysokosc ok, 2,8m - cała instalacja (oprocz pieca) jest nowa wymieniana w roku 2013 rury pex platik - 8 grzejnikow + drabinka w łazience i bojler 100L
3.Ma ktoś namiar na dobrego instalatora kotłow tego typu z okolic Leszna Wlkp.

Prosze o fachowa opinie gdyz nie chciałbym zamówic pieca którego nie bede miał mozliwości zamontowania bo zabranie kilku centymetrów ;)

Z góry dziekuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

12ka ma 132cm wys. idzie to mądrze podłączyć. Pompy można montować na zasilaniu lub powrocie.
Tutaj zależy też sporo od przyzwyczajeń danego instalatora, jeden woli tak drugi inaczej.
Ten kocioł czyszczony jest tylko od przodu, więc niczego nie będziesz musiał czyścić od góry

jakby to 95m2 było ocieplone, to można by się pokusić o kocioł 7kw

Ze względu na wys. lepiej brać wersje premium, niżej mocowanie kosza, więc otwarcie klapy zasypowej do 150cm będzie możliwe.

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

Jaki jest zużycie prądu przez dmuchawę oraz silnik ślimaka w skamie premium 12kW? Projektuje zasilanie awaryjne i nie wiem jakie wartości przyjąć.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

sin09 pisze:Jaki jest zużycie prądu przez dmuchawę oraz silnik ślimaka w skamie premium 12kW? Projektuje zasilanie awaryjne i nie wiem jakie wartości przyjąć.
Moc silnika dmuchawy 36-40W
Moc silnika podajnika 90W
sam sterownik ok.5W

pompy- zależy jakie kupisz......

sin09
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: sin09 »

Dzięki za info. Zasilanie awaryjne kotła i osprzętu dobrałem. Wiadomo już kiedy mogę się spodziewać kotła w Kętach u P. Jury?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak dzisiaj do niego wychodzi, jutro będzie na sklepie.
Zestaw z Bruli, parametry spalania ustawione. Myślę zatem,że to dla Ciebie kociołek.

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: maroxi »

Witam.
Wiec tak..
Piec SKAM-P Premium 12KW SPP + moduł BET
https://ekotlownia.pl/sterownik/81
Piec zamontowany, nie dużo mogę o nim powiedzieć gdyż paliłem dopiero kilka dni.
Na chwilę obecną przesiadka z pieca zasypowego jest na plus.
Piec instalowałem sam, nie trzeba było dużo ingerować w instalację po starym piecu więc instalator był zbędny.
Ps. Dzięki temu forum i mojej skromnej osobie Pan Jarecki w okolicach Mińska Mazowieckiego wszedł współpracę instalatorem i poszły 4 piece w te okolice (a może jeszcze jeden się sprzeda )
Pozdrawiam Marek
:wink:

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

mhm, tam poszły chyba 2zestawy na SPP i 2zestawy na trochę rozbudowanych Irydach z czujnikami spalin
W każdym razie dzięki.

Mam też nadzieje,że głowica palnika wklejona na slicon 1200-1500st.C zgodnie z instrukcją i fotkami?

Piotr Głowacki - też czekam na info po odpaleniu

Brzydzi - czekam na info czy kolejny kociołek do Ciebie dotarł i czy wszystko w porządku.
Po odpaleniu proszę oczywiście o fotki na maila, to zawsze mile widziane.

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

:D głowca wklejona jak szef przykazał.
Tak, zamówione były2 z SPP + Bet i 2 z IRYD PID (2 jeszcze stoją u mnie).
Nie wiem kiedy pozostałe zostaną uruchomione gdyż domki do nich są w trakcie wykańczania. :lol:

maroxi
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Dodam jeszcze, że piec bez palnika jest o 50kg cięższy od poprzednika który miał 22kw z 2002r.
Tłumacze to sobie na plus. Solidność, jakość wykonania i grubość blach jest zapewne powodem tych + 50kg.
:wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”