Jakie drzwi zewnętrzne wybrać?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Jakie drzwi zewnętrzne wybrać?
to zalezy od przeznaczenia takich drzwi. Ja np w domu mam klastyczne drzwi drewniane, ale juz u siebie w firmie zamontowałem z automatycznym otwieraniem drzwi od http://www.alumex.pl/oferta-okna-drzwi- ... i-dzialowe to wygodne i dla mnei i dla moich klinetów rozwiazanie.
-
E-rzecznik Porta Drzwi
- Początkujący

- Kontakt:
Przy wyborze drzwi, zwłaszcza jeśli są to drzwi do domu, a nie do mieszkania, bardzo ważna jest ich efektywność energetyczna. Na przykład drzwi zewnętrzne linii ECO są drzwiami, które mogą być z powodzeniem stosowane w domach pasywnych o bardzo wysoko postawionych wymaganiach. Jednak w przypadku mieszkań w bloku, kwestia ta nie ma aż tak dużego znaczenia.
E-rzecznik Porta Drzwi. W razie pytań proszę o kontakt: porta.drzwi@onet.pl.
-
belfast_trespas
- Początkujący

przede wszystkim znajdź dobrą ekipę montażową. Pote zwróć uwagę na takie właściwości jak dźwiękoszczelność, klasa zamków antywłamaniowych, bolce antywyważeniowe, utrzymywanie ciepła itp. No i oczywioście celuj we właściwy dla siebie przedział cenowy. Ja bym polecał portę ROMA. dobry współczynnik cena/jakość.
To są podstawowe czynniki przy wyborze drzwi. No i bardzo ważny jest montaż! Ja wybrałem drzwi Porta, spełniają te wymagani i są naprawdę bezproblemowe.
Zależy też czy to mają być wejściowe do domu czy do bloku, bo tu już się patrzy na inne parametry. Stolbud ma chyba dość spory wybór http://www.stolbud.pl/drzwi-wejsciowe.html z tego co patrzę na stronce.
solidne i żeby dawały poczucie bezpieczeństwa, dlatego ja postawiłam na gerdę. A i muszę przyznać, że jak się zamawia u jakiegoś przedstawiciela, jak styleline to też cena jest przystępna
Obecnie na rynku jest naprawdę duży wybór różnych drwi. Przeglądałem ofertę firmy Labradoor. Wpadły mi do gustu drzwi wewnętrzne typu Łyszki. Więc zamówiłem. I jak dotąd nie dzieje się z nimi nic niepokojącego. Wyglądają na bardzo solidne. Mimo swojej masywności, gładko chodzą. Z montażem też nie było problemu. Kilka wariantów tego samego modelu, ma różny układ niewielkich przeszkleń lub ich brak, ale z rameczkami. Ale co będę opisywać, popatrzcie sami:
http://www.labradoor.pl/drzwi-wewnetrzn ... owane.html
Jak na razie jestem zadowolony.
http://www.labradoor.pl/drzwi-wewnetrzn ... owane.html
Jak na razie jestem zadowolony.
-
benedyktxx
- Aktywny

Mi się wydaje, że tak naprawdę nieważne jakie drzwi kupimy- to i tak nie ma znaczenia. Ważny jest zamek, ale tutaj też się przekonałem, że cena do końca nie odzwierciedla jakości wykonania. Raz mi się zaciął nowy zamek w mieszkaniu i musiałem wezwać ślusarz Gdynia - http://otwieraniezamkowtrojmiasto.pl/gdynia.html
Na szczęście mnie uwolnił, ale zamek musiałem kupić nowy
Na szczęście mnie uwolnił, ale zamek musiałem kupić nowy
Właśnie, jakie drzwi zewnętrzne? Oto jest pytanie.
Jeszcze nie wymieniam, zbieram informację. Może w przyszłym roku.
Tak jak pisałem w temacie okien domek drewniany, sprzed 39 roku. W tej chwili są drzwi drewniane, dwuskrzydłowe, otwierane na zewnątrz, odpowiednio ocieplone z obu stron(styropianik plus obitka z listew). Wchodzi się prawym skrzydłem a lewe otwiera jak jest taka potrzeba czyli wnoszenie/wynoszenie czegoś.
Oczywiście to juz nie ta szczelność co kiedyś a już nie porównuje do nowych. To zewnętrzne drzwi, ale wchodzi się przez nie do korytarza więc na razie jest znośnie. Nad drzwiami jest małe okienko.
Mogę kombinować z wysokością bo okienko nad drzwiami to taka nakładka na drzwi więc w każdej chwili jest możliwość demontażu a w konsekwencji zmniejszenie okienka.
- Drzwi muszą być na wymiar bo mam taki a nie inny otwór i raczej będzie trudno z czymś gotowym.
- Chciałbym zachować(o ile będzie to możliwe) dzisiejszy podział na dwie równe połówki, może być też na 2/3.
Obecne wymiary to mniej więcej szerokość 119 cm(łączny wymiar skrzydeł), 129 cm to chyba razem z ramami a wysokość 192cm(dochodzi jeszcze kilka centymetrów na ramę). Szerokość muru to 14-15 cm.Liczyłem z grubsza.
Nie wiem jeszcze z czego maja być takie drzwi. Chodzi o to, aby były jednolite czyli bez żadnych szyb, szczelne, ocieplone i w miare wytrzymałe.
Co polecacie? Są jakieś profile tak jak w przypadku okien, sprawdzeni producenci? W oknach jest duża konkurencja a jak z drzwiami?
Jeszcze nie wymieniam, zbieram informację. Może w przyszłym roku.
Tak jak pisałem w temacie okien domek drewniany, sprzed 39 roku. W tej chwili są drzwi drewniane, dwuskrzydłowe, otwierane na zewnątrz, odpowiednio ocieplone z obu stron(styropianik plus obitka z listew). Wchodzi się prawym skrzydłem a lewe otwiera jak jest taka potrzeba czyli wnoszenie/wynoszenie czegoś.
Oczywiście to juz nie ta szczelność co kiedyś a już nie porównuje do nowych. To zewnętrzne drzwi, ale wchodzi się przez nie do korytarza więc na razie jest znośnie. Nad drzwiami jest małe okienko.
Mogę kombinować z wysokością bo okienko nad drzwiami to taka nakładka na drzwi więc w każdej chwili jest możliwość demontażu a w konsekwencji zmniejszenie okienka.
- Drzwi muszą być na wymiar bo mam taki a nie inny otwór i raczej będzie trudno z czymś gotowym.
- Chciałbym zachować(o ile będzie to możliwe) dzisiejszy podział na dwie równe połówki, może być też na 2/3.
Obecne wymiary to mniej więcej szerokość 119 cm(łączny wymiar skrzydeł), 129 cm to chyba razem z ramami a wysokość 192cm(dochodzi jeszcze kilka centymetrów na ramę). Szerokość muru to 14-15 cm.Liczyłem z grubsza.
Nie wiem jeszcze z czego maja być takie drzwi. Chodzi o to, aby były jednolite czyli bez żadnych szyb, szczelne, ocieplone i w miare wytrzymałe.
Co polecacie? Są jakieś profile tak jak w przypadku okien, sprawdzeni producenci? W oknach jest duża konkurencja a jak z drzwiami?
U nas jest Gerda (w mieszkaniu i w domu) i jakoś żadnych problemów nie było nigdy, podskornie mam zaufanie do tej firmy
Mam specyficzny układ z tymi drzwiami. Drzwi i nad nimi okno. Teraz albo zrobić drzwi i oddzielne okno albo w jednej ramie. Tak czytam, że można w jednej. Chodzi o to, że musze mieć jakieś okienko w korytarzu, ale nie w samych drzwiach.
Przeczytałem jest ze stalowymi. Wg instrukcji obsługi to nie mogą być narażone na silne słońce(chodzi chyba o okleinę) To już nie wiem. Są jeszcze PCV i oczywiście drewniane. Każde ma swoje wady, zalety, ale jak to się wam sprawdza? Wątek obszerny więc spokojnie poczytam. Myślałem, że okna to trudna sprawa a tu drzwi nie są lepsze.
Przeczytałem jest ze stalowymi. Wg instrukcji obsługi to nie mogą być narażone na silne słońce(chodzi chyba o okleinę) To już nie wiem. Są jeszcze PCV i oczywiście drewniane. Każde ma swoje wady, zalety, ale jak to się wam sprawdza? Wątek obszerny więc spokojnie poczytam. Myślałem, że okna to trudna sprawa a tu drzwi nie są lepsze.
U nas jest praktcznie od zawsze Gerda i jest zero zawodu w tym temacie..
Szukam drzwi zewnętrznych do mieszkania w bloku. Co myślicie o takich? http://bel-pol.pl/offer/product/6/1856/ ... /Diament-6
Z tego co czytam to myślę, że twoim wymiarom sprosta firma wikęd i proponuję dokonać wyceny na stronie producenta http://wiked.pl/nowe-zamowienie/3-drzwi-dwuskrzydlowe .
Mogą wykonać drzwi z naświetlem, jedno bądź dwuskrzydłowe w zestawieniu skrzydeł np. 90+40, 100+30. Do tego naświetle górne.
Wszystko to do połączenia z ościeżnicą w technologii termo z komorowego izolowanego termicznie aluminium i jest komplet. Jaki jest dokładnie wymiar starych drzwi (wysokość)?
Mogą wykonać drzwi z naświetlem, jedno bądź dwuskrzydłowe w zestawieniu skrzydeł np. 90+40, 100+30. Do tego naświetle górne.
Wszystko to do połączenia z ościeżnicą w technologii termo z komorowego izolowanego termicznie aluminium i jest komplet. Jaki jest dokładnie wymiar starych drzwi (wysokość)?
The_Me